NHL play-offs: Flyers en Avalanche in de problemen


De titelverdediger zijn we kwijt, dus komt er een nieuwe kampioen. Nog acht teams maken kans op de Stanley Cup en met vier overgebleven clubs in zowel Toronto als Edmonton is het rustig geworden in de bubbels. De teams die nu tegenover elkaar staan, kennen elkaar door en door. Ze treffen elkaar namelijk regelmatig in de eigen divisie. Het aantal wedstrijden neemt weliswaar af, maar de intensiteit neemt alleen maar toe. Natuurlijk kun je bij SportAmerika daar alles over lezen!


EASTERN CONFERENCE


DE HEADLINES

Zo’n 24 uur kregen de Philadelphia Flyers de tijd om zich te herpakken. Ze verloren zaterdag Game 3 in deze serie en waren met name in de tweede periode duidelijk de mindere van de twee. Alain Vigneault wist dan ook maar al te goed dat het beter moest. En in een ideale wereld zouden zijn sterspelers eindelijk eens gaan scoren. Barry Trotz en zijn Islanders hadden de zinnen gezet op een 3-1 voorsprong in deze best-of-7. Thomas Greiss was de goalie die hen daarbij moest helpen. Bij de Flyers kreeg Brian Elliott dit keer de voorkeur boven Carter Hart. Philadelphia startte ook beter, maar zag dit op het scorebord niet terug. Pas in de tweede periode werd de score geopend, maar het waren de Isles die dankzij Brock Nelson op 1-0 kwamen. De 1-1 van Sean Couturier liet niet al te lang op zich wachten.
De Flyers wisten dat er 20 belangrijke minuten aanbraken, maar ze krijgen het in deze serie maar niet voor elkaar om de opponent constant onder druk te krijgen. Barry Trotz heeft zijn defensie weer prima op orde en kan aanvallend terugvallen op spelers als Jean-Gabriel Pageau. Met z’n zevende van de play-offs zette hij de Isles weer op voorsprong. Halverwege de derde werd het voor de Flyers nog lastiger. Josh Bailey en Brock Nelson speelden een twee tegen één prima uit. Nelson was degene die het laatste zetje mocht geven. Met de moed der wanhoop gingen de Flyers aan de slag, maar de aansluiting kwam pas toen er nog 65 seconden te spelen waren. De goal van Ivan Provorov kwam dan ook te laat om de solide Islanders nog in verlegenheid te brengen.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

TUSSENSTAND: New York Islanders leidt met 3-1
Nog één zege hebben de Islanders nodig om de deur naar de Conference-finale te openen. In de nacht van dinsdag op woensdag (01.00 uur Nederlandse tijd) kan New York zich daar voor het eerst sinds 1993 voor plaatsen. Trotz weet dat hij niet veel hoeft te veranderen. Zijn ploeg is in vorm, scoort op de juiste momenten en kan rekenen op twee uitstekende goalies. Semyon Varlamov kreeg rust in Game 4, maar Thomas Greiss speelde een prima wedstrijd en liet zien klaar te zijn als de coach hem nodig heeft. Alain Vigneault heeft wel stof tot nadenken. Deze hele serie al. We vallen in herhaling, maar het gebrek aan scorend vermogen breekt de Flyers op. Tegen de Canadiens was dit nog niet zo’n probleem, maar de sterkere Islanders leggen die pijnpunten meedogenloos bloot. De sterren moeten nu opstaan, anders is het simpelweg te laat.


WESTERN CONFERENCE


DE HEADLINES

Beide teams kregen, door de protesten, de nodige tijd om bij te komen van een spectaculaire Game 3. Als een Volendamse boot ging het heen en weer tussen de Dallas Stars en de Colorado Avalanche, waarbij de Avs uiteindelijk aan het langste eind trokken. Die ploeg begon dan ook met een goed gevoel aan de vierde wedstrijd. Of misschien is opgelucht een betere omschrijving. Colorado wist een 3-0 achterstand af te wenden, maar hebben hun handen vol aan de steeds sterk wordende Stars. Jared Bednar zal geschrokken zijn van de eerste periode. Zijn Avalanche kwamen er niet aan te pas, noteerden pas heel laat de eerste doelpoging en keken in no time tegen een 3-0 achterstand aan. Dallas wervelde naar een hele vroege voorsprong dankzij goals van John Klingberg, Radek Faksa en Jamie Benn. De laatste twee op de powerplay.
Het duurde heel lang voor Colorado in de gaten had dat Game 4 onderweg was. In de tweede periode zette Valeri Nichushkin, met zijn eerste van het postseason, de Avs op het bord. Cale Makar maakte de wedstrijd in de slotminuut van de periode nog weer spannend. Heel even hoopte Colorado op een comeback, maar een demarrage van Dallas in de derde periode boorde die hoop de grond weer in. Tussen de 4-2 van Roope Hintz en de 5-2 van Denis Gurianov zat slechts 32 seconden. Nichushkin en Namestnikov gaven de score een draaglijker aanblik, maar een 3-1 achterstand in de serie kon niet meer worden voorkomen.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

TUSSENSTAND: Dallas leidt met 3-1
Wie de Dallas Stars bezig zag in de Round Robin zal geen moment hebben gedacht dat dit team nu al op de drempel van de Conference-finale zou staan. Rick Bowness zag zijn mannen de eerste duels ploeteren, maar toen het eenmaal om het echie ging, stonden diezelfde mannen op. Dallas scoort opmerkelijk makkelijk, maar krijgt voor hun doen toch ook best veel goals tegen. Aan dat laatste zullen de Avalanche zich vasthouden. Niet voor het eerst kwam Colorado achter en ook niet voor het eerst vocht het zich terug in de wedstrijd. Bednar weet dat zijn ploeg de kwaliteiten heeft om het Dallas nog lastig te maken, maar de Avs vertrouwden te lang op de klasse van de toppers. In Game 4 lieten spelers als Nichushkin en Namestnikov ook eens van zich horen. Maandagnacht (03.45 uur Nederlandse tijd) zal die hulp opnieuw gewenst zijn om uitschakeling af te wenden.

DE HEADLINES

De opdracht was eenvoudig voor de Vancouver Canucks. Er moest gescoord worden tegen de Vegas Golden Knights, want alleen dan is er zicht op succes tegen deze ijzersterke opponent. Twee keer in de eerste drie duels bleven de Canadezen steken op de hatelijke nul. Met name in Game 3 was dat niet nodig, maar de powerplay liet Vancouver in de steek met alle gevolgen van dien. Nu was het voor de Canucks wel raak op de PP. Elias Pettersson klopte na ruim 10 minuten Marc-André Fleury, maar zijn treffer betekende op dat moment de gelijkmaker. Max Pacioretty had de Golden Knights even daarvoor op 1-0 gezet. De 1-1 stond ook niet lang op het bord. Daar zorgde Chandler Stephenson voor. Zijn tweede van de play-offs bracht Vegas weer aan de leiding.
Het valt te prijzen dat Vancouver niet de handdoek wierp. De Canucks zijn de underdog en moeten alles op alles zetten om de Knights bij te benen. Dankzij goals van Bo Horvat, zijn negende alweer, en Tyler Toffoli werden ze zelfs beloond voor hun strijdlust. Helaas voor Vancouver sloegen de Knights in de derde periode genadeloos toe. De kleinste foutjes werden afgestraft en binnen zeven minuten in die periode moesten de Canucks alweer in de achtervolging. Eerst was er de gelijkmaker van Nate Schmidt en even later zette Pacioretty, met zijn tweede van de avond, de Knights op 4-3. Van William Karlsson hebben we nog niet overdreven veel vernomen in Edmonton, maar Wild Bill had in Game 4 het laatste woord. Hij bepaalde de eindstand op 5-3.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

TUSSENSTAND: Vegas leidt met 3-1
De Canucks doen echt wel hun best, maar komen er tegen de sterkere Knights gewoon niet aan te pas. Vegas is fysiek sterk, snel en heeft de ervaring om in dit soort wedstrijden niet in paniek te raken. Woensdag (03.45 uur Nederlandse tijd) kunnen de Knights zich al voor de tweede keer in hun korte bestaan plaatsen voor de finale van de Western Conference. Peter DeBoer zal dan waarschijnlijk weer een beroep doen op Robin Lehner, die in Game 4 mocht genieten van een welverdiende rust. Met een paar geweldige saves drukte Fleury zijn neus eveneens aan het venster, maar hij moet voorlopig even genoegen nemen met een rol als backup. Voor de Canucks zit er in Game 5 niets anders op dan wederom keihard hun best te doen en hopen op een mindere dag van Vegas.

Cover photo: Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen