NHL play-offs: Canucks en Flyers weigeren op te geven


De titelverdediger zijn we kwijt, dus komt er een nieuwe kampioen. Nog acht teams maken kans op de Stanley Cup en met vier overgebleven clubs in zowel Toronto als Edmonton is het rustig geworden in de bubbels. De teams die nu tegenover elkaar staan, kennen elkaar door en door. Ze treffen elkaar namelijk regelmatig in de eigen divisie. Het aantal wedstrijden neemt weliswaar af, maar de intensiteit neemt alleen maar toe. Natuurlijk kun je bij SportAmerika daar alles over lezen!


EASTERN CONFERENCE


DE HEADLINES

De Philadelphia Flyers werkten in de Round Robin hard voor de first seed, maar voor de tweede wedstrijd op rij keken ze uitschakeling recht in de ogen. Het kwam de ploeg van Alain Vigneault nog bepaald niet aanwaaien. Ze wonnen weliswaar twee wedstrijden, maar telkens was daar een verlenging voor nodig omdat ze een (ruime) voorsprong uit handen gaven. De Islanders daarentegen wilden niets liever dan deze serie in zes wedstrijden beslissen en voor het eerst in 27 jaar de Conference-finale bereiken. Zonder Sean Couturier, maar mét Oskar Lindblom hadden de Flyers het moeilijk in de openingsfase, maar toch was het Kevin Hayes die de ban brak. Veel mooier werd het nog toen James van Riemsdyk 97 seconden later voor de tweede wedstrijd op rij de weg naar de vijandelijke goal vond.
Zo snel als de Flyers de voorsprong hadden, zo snel waren ze ‘m ook weer kwijt. Laat in de eerste zorgde Derick Brassard voor aansluiting en al vroeg in de tweede periode schoot Matt Martin de Islanders langszij. Onverdiend was dit niet, want New York was in grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij. De 3-2 van Anders Lee, zijn zevende van het postseason, kwam dan ook niet als een verrassing. Philadelphia weigerde de capituleren en kwam dankzij Michael Raffl weer op gelijke hoogte. Dit werd het beeld van de wedstrijd. De ene bokser gaf een klap en de ander counterde. De 4-3 van Mathew Barzal in de tweede was namelijk niet genoeg voor de zege van de Isles. Scott Laughton hing de bordjes weer in evenwicht en dwong daarmee OT af. Een lange OT. Pas diep in de tweede verlenging werd het duel beslist. Een schot van Ivan Provorov bezorgde de Flyers de zege én Game 7.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

TUSSENSTAND: serie in evenwicht 3-3
De Tampa Bay Lightning kijken glimlachend toe hoe deze zwaargewichten elkaar te lijf gaan. Barry Trotz zag zijn Islanders 53 keer op doel schieten in Game 6, maar dit was niet genoeg voor de zege. Carter Hart en de Flyers bleken nog veel taaier dan gedacht. Diezelfde Flyers kregen in deze wedstrijd een mentale opsteker van jewelste. Oskar Lindblom kreeg eind 2019 het nieuws te horen dat hij moest vechten tegen een verschrikkelijke ziekte. In juli kreeg hij zijn laatste behandeling en op 3 september was hij actief in Game 6 van de play-offs. Alain Vigneault gunde zijn aanvaller ruim 17 minuten aan speeltijd. De Flyers moesten het wel stellen zonder Couturier en het is de vraag of hij hersteld is voor Game 7. Die allesbeslissende wedstrijd staat voor zondag (01.30 uur Nederlandse tijd) op het programma.


WESTERN CONFERENCE


DE HEADLINES

De Vancouver Canucks kregen hulp uit onverwachte hoek. Goalie Thatcher Demko moest de geblesseerde Jacob Markstrom vervangen en deed dit met verve. De 24-jarige was zelfs de grote ster in Game 5. Travis Green moest voor aanvang van Game 6 dan ook keuzes maken. Nam hij een risico door Markstrom, kampend met een liesblessure, op te stellen of koos hij opnieuw voor Demko. De Golden Knights hadden andere zorgen. Zij wilden een herhaling van vorig jaar voorkomen. Ook toen hadden ze een 3-1 voorsprong in de play-offs, maar legden ze het in zeven wedstrijden af tegen de Sharks. Op dat moment nog onder leiding van Peter DeBoer. Een vroege openingstreffer van Jake Virtanen stelde de mentale weerbaarheid van de Knights nog meer op de proef. De winst in Game 5 en het spel van Demko, die opnieuw speelde, gaf Vancouver zichtbaar vertrouwen.
Op de shot clock legden de Canucks het opnieuw (ruim) af, maar daar maalde niemand in Vancouver om. Een schot van JT Miller in de derde periode verdubbelde de marge en toen ook Quinn Hughes goalie Robin Lehner verschalkte, zag het er opeens heel goed uit. De Golden Knights kregen wel degelijk hun kansen, maar waren af en toe ook slordig. Peter DeBoer zag zijn team zwoegen en probeerde het al vroeg met een wanhoopsoffensief. Lehner werd van het ijs gehaald, maar daarmee bereikte DeBoer dat Vancouver de stand naar 4-0 tilde. Bo Horvat was degene die deze goal mocht scoren.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

TUSSENSTAND: serie in evenwicht 3-3
In de kleedkamer van de Golden Knights zullen de gedachten teruggaan naar ruim een jaar geleden. Tegen de San Jose Sharks was daar een 3-1 voorsprong in de serie en een 3-0 lead in Game 7. Nog altijd worden ze in Vegas badend in het zweet wakker van de uitkomst. Die ervaring nemen ze nu mee naar vrijdag (03.00 uur Nederlandse tijd). Dan al staat Game 7 op het programma. De Canucks kunnen dus niet lang genieten van hun stunt, want zo mag de winst in Game 6 wel genoemd worden. Als underdog doen ze het geweldig tegen de sterke Golden Knights en na twee opeenvolgende zeges zitten ze ook in het hoofd van de tegenstander. De korte periode tussen Game 6 en Game 7 zal Thatcher Demko niet bevallen. Met 48 shots on goal had hij het ontzettend druk op weg naar zijn eerste shutout in de play-offs.

Cover photo: Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen