NHL play-offs: Canes terug in de serie, Bruins op voorsprong

In elke divisie is de trein naar de derde ronde inmiddels in gang geschoten. Deze tweede ronde is de laatste die binnen de eigen divisie wordt afgewerkt. In de halve finale speelt de winnaar van de Central Division tegen die van de East Division. Afgelopen nacht kwamen beide divisies aan bod. Tampa Bay kon bij winst al een reuzenstap zetten naar die halve finale en Boston mocht gaan proberen het Nassau Coliseum stil te krijgen. Hoe dit verliep, lees je natuurlijk bij SportAmerika.

EAST DIVISION

Het blijft telkens een verrassing om te zien met welke goalie Barry Trotz op de proppen komt. In de eerste ronde was Ilya Sorokin de man in vorm, maar in Game 2 tegen de Bruins zag Semyon Varlamov er goed uit. Na een moeizame start, dat dan weer wel. Varlamov kende een sterk regulier seizoen (.929 sv% en 2.04 GAA) maar dingt niet mee naar de Vezina Trophy. Mogelijk dat dit hem nog meer motiveert om het ongelijk van de general managers te bewijzen die niet op hem hebben gestemd.

Ook in Boston ging het de laatste dagen over de goalie. Tuukka Rask bleek niet helemaal okselfris te zijn, maar Bruce Cassidy bezwoer dat de Fin fit genoeg was om in Game 3 het verschil te maken. Diezelfde Cassidy zal ook hebben meegekregen dat de Islanders een lastig te bespelen ploeg zijn. Hun enige superster is nog zonder goals in ’t postseason, maar ook zonder de stootkracht van Mathew Barzal redden de Isles zich prima. In Game 1 leken ze een speelbal van de B’s te worden, maar in Game 2 was daar niets van terug te zien.

DE HEADLINES

In het eigen Nassau Coliseum, op een goede dag één van de meest luidruchtige stadions in de league, wilden de Islanders het initiatief in de serie grijpen. De mannen van Barry Trotz probeerden de Bruins ook inderdaad onder druk te zetten, maar het waren de bezoekers die als eerste toesloegen. In een periode waar geduld het toverwoord was, kreeg Craig Smith de enige goal op zijn naam. De 31-jarige aanvaller miste Game 2 vanwege een blessure, maar liet er geen twijfel over bestaan dat hij terug was.

Beide teams vertrouwen vooral op hun defensie en dat maakte deze derde wedstrijd tot een tactisch steekspel. Fysiek lieten ze zich beiden gelden, maar halverwege kwamen ze samen maar net tot 20 SOG. Boston leek een tandje bij te schakelen en zetten Semyon Varlamov vaker aan het werk. De menigte in t Coliseum zag dat de Islanders hun hulp nodig hadden en draaiden op hun beurt de volumeknop wat hoger.

Pas laat in de derde periode volgde de beloning voor de trouwe aanhang. Mathew Barzal moest het in deze play-offs nog zonder goal doen, maar zijn eerste was een erg belangrijke. Hij bracht de Isles langszij en dwong OT af. Daarin leek New York de wedstrijd naar zich toe te trekken. De Bruins konden echter vertrouwen op Tuukka Rask. En op Brad Marchand. Hij was het die deze wedstrijd besliste en de Bruins op een 2-1 voorsprong in de serie zette.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Tussenstand in de serie: Boston leidt met 2-1

De twee teams zijn ongelooflijk aan elkaar gewaagd. Bij de Isles lijkt Varlamov zijn plek onder de lat weer heroverd te hebben en de goalie wilde inderdaad bewijzen dat hij ook best een nominatie voor de Vezina verdiende. Aan de andere kant had Rask het minder druk, maar in OT was het zijn beurt om te schitteren. Trotz zal zijn mannen vertellen dat ze best wat vaker op goal mogen schieten en het de Fin lastiger mogen maken. De Islanders lijken zich vooral te concentreren op het lichaam van de tegenstander, maar in Game 4 (zondag 01.15 uur Nederlandse tijd) zijn ook doelpunten gevraagd.

CENTRAL DIVISION

Do or die zonder dat er direct eliminatie volgt. Met die gedachte beginnen de Carolina Hurricanes aan Game 3 in deze best-of-7. Het wordt een repeterend verhaal, want het enige probleem waar Carolina mee te maken heeft, luistert naar de naam Andrei Vasilevskiy. De Canes doen echt veel goed, maar Vasilevksiy doet alles nog net iets beter. Het moet ontzettend frustrerend zijn voor Rod Brind’Amour en zijn ploeg, maar er is nog altijd tijd om een oplossing te vinden.

Daarbij kan Brind’Amour niet rekenen op Nino Niederreiter. De Zwitserse aanvaller moest al geblesseerd passen voor de eerste wedstrijden en is niet op het vliegtuig naar Florida gestapt. Vincent Trocheck viel uit in Game 2 en de kans dat hij zijn opwachting maakt in Tampa Bay is ook te verwaarlozen. Jon Cooper heeft daarentegen goede hoop dat hij in deze derde wedstrijd weer over verdediger David Savard kan beschikken.

DE HEADLINES

Niet rookie Alex Nedeljkovic, maar de meer geroutineerde Petr Mrazek startte voor de Hurricanes in Game 3. De Tsjech speelde een maand geleden zijn laatste wedstrijd, maar van roest of gebrek aan ritme was geen sprake. Mrazek zag zijn team veelvuldig ten aanval trekken, maar al te veel dreiging ging er toch ook weer niet vanuit. Vasilevskiy had het in deze serie ook wel eens zwaarder te verduren gehad, dus was de 0-0 na 20 minuten niet verrassend.

Al vrij vroeg in de tweede periode vond Brett Pesce eindelijk dat gaatje waar de Canes al twee wedstrijden naar op zoek waren. Vanaf de blauwe lijn vond zijn geplaatste schot de weg naar de kruising voor de 0-1. Het gaf de Canes vertrouwen. Die Rus kon dus wel degelijk geklopt worden! Sebastian Aho zocht en vond na ruim 7 minuten in de tweede periode de bevestiging: 0-2. Carolina werd misschien iets te enthousiast en liep tegen straffen aan.

Dat was koren op de molen van Tampa Bay. Met z’n zesde van de play-offs scoorde Brayden Point op de PP de 1-2 en Alex Killorn, opnieuw op de PP, liet dit volgen door de 2-2. In de derde periode werd er niet gescoord, waardoor de beslissing viel in OT. Jordan Staal heeft vaker belangrijke goals gescoord, maar zelden zullen ze belangrijk zijn geweest als deze. Na bijna zes minuten klopte de captain met Nederlandse roots Vasilevskiy ten derde male en dit keer was het genoeg voor de winst.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Tussenstand in de serie: Tampa Bay leidt met 2-1

De Carolina Hurricanes deden al goed mee in deze serie, maar hebben nu eindelijk ook eens gewonnen. Rod Brind’Amour zal dan ook deels tevreden zijn. De Canes belandden in de eerste wedstrijden slechts vijf keer in de strafbank. In Game 3 deden ze het met zes PIM ook niet slecht, maar twee keer werd dit wel afgestraft door de meer dan uitstekende powerplay van de Lightning. Brind’Amour zal zijn manschappen op het hart drukken zaterdagavond (22.00 uur Nederlandse tijd) nog voorzichtiger te zijn. Winst in Game 4 is geboden voor de Hurricanes om langszij te komen.

Cover photo: Mike Stobe/NHLI via Getty Images

Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen