NHL play-offs: Bruins kloppen Bolts, Knights halen uit


De titelverdediger zijn we kwijt, dus komt er een nieuwe kampioen. Nog acht teams maken kans op de Stanley Cup en met vier overgebleven clubs in zowel Toronto als Edmonton is het rustig geworden in de bubbels. De teams die nu tegenover elkaar staan, kennen elkaar door en door. Ze treffen elkaar namelijk regelmatig in de eigen divisie. Het aantal wedstrijden neemt weliswaar af, maar de intensiteit neemt alleen maar toe. Natuurlijk kun je bij SportAmerika daar alles over lezen!


EASTERN CONFERENCE


DE HEADLINES

Twee teams die zichzelf al wel in de Conference-finale zagen staan, maar daar is slechts plek voor één van hen. Boston kwam tegen de Hurricanes beter en beter op gang, terwijl Tampa Bay in vijf wedstrijden afrekende met Columbus, maar daar wel heel diep voor moest gaan. Voor aanvang van deze best-of-7 hadden de Lightning mogelijk een klein mentaal voordeel. Zij versloegen Boston al vier keer dit seizoen. Inclusief de 3-2 winst in de Round Robin. Toen leken de Bruins echter nog niet helemaal zichzelf. In de openingsfase van Game 1 namen de B’s al snel het initiatief, zonder daarbij erg gevaarlijk te worden. Pas laat in die eerste periode opende Charlie Coyle met zijn derde van de play-offs de score voor zijn ploeg.
De powerplay van Boston kwam in dit postseason langzaam op gang, maar tegen de Hurricanes zagen we bij vlagen al de schade die deze PP kan aanrichten. David Pastrnak liet dit ook de Lightning voelen. Al vroeg in de tweede periode tekende de Tsjech voor 2-0. Voorzichtig kwam Tampa Bay wat beter in de wedstrijd en daarom deed de 3-0 van Brad Marchand extra pijn. Jaroslav Halak keepte een goede wedstrijd en nu hadden de Lightning, met minder dan 20 minuten te gaan, minimaal drie goals nodig om op gelijke hoogte te komen. Het pleit voor Tampa Bay dat ze in elk geval niet opgaven. Na de 3-1 van Victor Hedman was er nog tijd voor twee goals, maar ze bleven steken op 3-2. Ook die kwam overigens van de stick van Hedman.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

TUSSENSTAND: Boston leidt met 1-0
Pieken de Bruins op het juiste moment? Het heeft er in elk geval alle schijn van dat de mannen van Bruce Cassidy elke wedstrijd een beetje beter worden. Patrice Bergeron, Brad Marchand en de niet helemaal fitte David Pastrnak bewogen zich geruisloos door de Round Robin, maar het drietal begint de punten nu ook aaneen te rijgen. Tegenstander Tampa Bay moest in Game 1 even wat roest wegwerken. Pas na de 0-2 begon het keurkorps van Jon Cooper gevaarlijker te worden en dat resulteerde uiteindelijk in twee late goals van Hedman. Tampa Bay doet het nog altijd zonder captain Steven Stamkos. De center kampt met een lower-body injury en kwam nog niet in actie na de herstart. Volgens Cooper komt zijn rentree dichterbij, maar of Stamkos donderdag (02.00 uur) in Game 2 al speelt, is zeer twijfelachtig. Zijn team kan ‘m echter goed gebruiken.


WESTERN CONFERENCE


DE HEADLINES

De grote favoriet tegen de underdog. Hoe gevaarlijk de Vancouver Canucks in die rol kunnen zijn, merkten de St. Louis Blues al in de eerste ronde. De Vegas Golden Knights waren gewaarschuwd en dat maakt ze misschien nog wel gevaarlijker. Ook de recente statistieken zijn in het voordeel van de Knights. Voor de start van deze serie stonden de clubs 10 keer tegenover elkaar en nog nooit verloor Vegas (8-0-2) in regulation. Die cijfers zijn niet voor niets. Dat bleek al snel in Game 1. De Knights trokken al rap de regie naar zich toe en lieten niet meer los. De openingstreffer van Jonathan Marchessault was daar een logisch gevolg van.
Jacob Markstrom, toch al bezig aan een goed postseason, hield zijn team nog lang in de wedstrijd. De goalie kon echter niet voorkomen dat Reilly Smith al vroeg in de tweede periode, op de PP, de 2-0 scoorde. Daarna leek het verzet van Vancouver al min of meer gebroken. Mark Stone tikte halverwege de tweede de 3-0 achter Markstrom en Alex Tuch showde even later zijn snelheid en behendigheid bij de 4-0. Met zijn tweede van de play-offs bepaalde Max Pacioretty de eindstand in de derde periode op 5-0.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

TUSSENSTAND: Vegas leidt met 1-0
Deze eenzijdige Game 1 kan heel goed een voorbode zijn van een al even eenzijdige serie. De Vancouver Canucks rekenden weliswaar af met de St. Louis Blues, maar dat team leek geen moment op het gemak in de bubbel van Edmonton. Hoe anders is dit bij de Vegas Golden Knights. De mannen van Peter DeBoer speelden 9 wedstrijden in het postseason en staan na zondag op 8 zeges. De Knights zijn snel, fysiek ijzersterk en, niet onbelangrijk tegen de Canucks, zitten niet overdreven vaak in de strafbank. Met Elias Pettersson en Quinn Hughes beschikt Vancouver over een ijzersterke PP, maar die werd in Game 1 niet of nauwelijks in stelling gebracht. Travis Green heeft twee dagen om een list te verzinnen, want bij een nederlaag in Game 2 (woensdag 03.45 uur) kunnen we al langzaam afscheid gaan nemen van de Canucks.

Cover photo: Ethan Miller/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen