Over goals hadden we in het eerste weekend van 2025 niets te klagen. En regelmatig kwamen die ook nog eens van dezelfde stick waardoor veel NHL-fans deze week op zoek moeten naar nieuwe hoofddeksels. Wat resultaten betreft, zullen ze in Detroit content zijn met de eerste dagen van 2025. Gedragen door Patrick Kane en Alex DeBrincat zijn de Red Wings aan een opmars bezig. Dat geldt ook voor de statistieken van Stuart Skinner. Groots of indrukwekkend is het allemaal nog niet, maar genoeg om deze week onze Goalie of the Week te zijn!
HIGHLIGHTS
PAT MAROON vs MONTREAL CANADIENS
De Chicago Blackhawks hadden iets recht te zetten na die verloren Winter Classic. Dan komt het niet slecht uit als de belangrijkste speler bij de tegenstander ontbreekt. Patrik Laine is de as geworden waar alles bij de Canadiens om draait, maar de Fin zat ziek thuis afgelopen vrijdag. Al heel vroeg in die wedstrijd sloeg de thuisploeg dan ook toe. Geholpen door een numeriek overwicht schoot Tyler Bertuzzi zijn dertiende van ’t seizoen binnen voor de 1-0. Montreal kon aanvankelijk nog antwoorden via Cole Caufield, maar Martin St. Louis zag dat zijn team niet thuis gaf toen de Blackhawks-veteranen zich er mee gingen bemoeien.
Het idee was om Connor Bedard te omringen met de nodige routiniers. Dat dit niet altijd gepaard gaat met goede resultaten moeten ze maar even op de koop toe nemen. Deze vrijdag kwam dat resultaat er echter wel. Eindelijk weer eens! De Hawks hadden er vijf op rij verloren, maar aan de hand van captain Nick Foligno (2 goals) en Pat Maroon (GWG) lieten ze zich weer eens van hun goede kant zien. Voor Maroon was het pas zijn tweede van deze jaargang. En zijn eerste als Blackhawk in het United Center. De 4-2 winst hielp Chicago alleen nog niet van de laatste plaats in de NHL.
Zondagavond stonden de Blackhawks voor de 600e keer in het bestaan tegenover de New York Rangers. Voor die tobbende grootmacht kwam de ploeg van Anders Sorensen als geroepen. De eerste NHL-goal in de carrière van Wyatt Kaiser kon niet voorkomen dat de Blueshirts de nare smaak van zaterdag konden wegspoelen. Die dag zag Peter Laviolette zijn team in Washington met 7-4 verliezen van Alex Ovechkin en de Capitals. Mede dankzij 2 goals van Filip Chytil hadden de Rangers in Chicago de wind eindelijk eens mee: 6-2.
BRANDON SAAD vs OTTAWA SENATORS
Iets zuidelijker was het vrijdag ook een prachtige avond voor een voormalig Blackhawk-speler. Onder Jim Montgomery hebben de St. Louis Blues de weg naar de win-kolom aardig gevonden en deze vrijdag moesten de Senators er aan geloven. Jordan Binnington mocht zijn derde shutout bijschrijven, maar het was toch vooral de avond van Brandon Saad. De 32-jarige winger nam drie van de vier goals voor zijn rekening in deze 4-0 zege en zorgde zo voor zijn eerste hattrick in ruim zeven jaar.
Op 5 oktober 2017 deed hij het namens de Hawks tegen Pittsburgh, nu namens de Blues dus tegen Ottawa. Op deze manier gaf St. Louis de gewonnen Winter Classic een goed vervolg. Zij wonnen voor de vierde keer in vijf wedstrijden en naderen de wildcards in het westen. De Sens deden het juist andersom. Zij verloren voor de vierde keer in vijf duels. Daar moet wel bij aangetekend worden dat ze al sinds 17 december louter uitwedstrijden spelen. Dit heeft alles te maken met het WJC in het Canadian Tire Centre, de thuisbasis van de Senators. Dinsdag in Detroit sluiten ze die slopende road trip eindelijk af.
MACKLIN CELEBRINI vs NEW JERSEY DEVILS
De New Jersey Devils weten na de kerst goed te verbergen dat ze één van de beste teams in de NHL zijn. Tijdens de road trip zag Sheldon Keefe zijn team al verliezen bij de Hurricanes, Ducks en Kings en afgelopen zaterdag moesten ze ook buigen voor de jeugd in San Jose. Een contender kan een 4-game losing streak nooit gebruiken, maar met die ontketende Capitals in de divisie raken de Devils alleen maar verder achterop voor de koppositie. Zaterdag in San Jose legden de Sharks eens te meer één van de zwakke plekken bloot.
Voor Jacob Markstrom was het heel vervelend dat hij na een goede wedstrijd uiteindelijk de schlemiel werd na de GWG van Cody Ceci een paar seconden voor tijd. De goalie mag echter wijzen naar de depth scoring die de Devils al een tijdje in de steek laat. Dat Paul Cotter in deze wedstrijd een beauty scoorde, was leuk maar vooral een zeldzame goal uit de bottom 6.
De jonge Sharks trokken zich niets aan van die problemen. Nadat ze donderdag de Lightning al versloegen, zag Ryan Warsofsky zijn zogenaamde “Hobey-line” opnieuw uitblinken. De 2-1 werd gescoord door Macklin Celebrini op aangeven van Will Smith en Collin Graf. Drie rookies die vorig seizoen nog finalist waren in de Hobey Baker Award voor beste speler in de NCAA. Overigens was een andere rookie, Nikolai Kovalenko, ook trefzeker én was de winst voor rookie-goalie Yaroslav Askarov.
MATTHEW KNIES vs BOSTON BRUINS
Auston Matthews keerde zaterdag terug in de line-up van de Maple Leafs. Het maakte de club die als koploper in de Atlantic aan deze dag begon nog een tandje sterker. De bezoekende Bruins hadden aanvankelijk alle mogelijke moeite om met die kracht om te gaan, maar bij een 0-2 achterstand lieten ze in de tweede toch van zich horen. Toch zal Boston vrijwel de gehele wedstrijd het gevoel hebben gehad achter de feiten aan te lopen. Niet alleen omdat ze dat op het scorebord ook daadwerkelijk deden, maar vooral omdat er bij de tegenstander spelers liepen waar geen vat op te krijgen viel.
Zoals gezegd was Matthews terug bij de Leafs. Hij scoorde een belangrijke empty-netter en gaf 1 assists. Mitch Marner etaleerde zijn supervorm maar weer eens met een goal en 4 assists. Het gezegde baas boven baas kennen ze echter ook in Toronto en in dit geval luisterde die naar de naam Matthew Knies. De 22-jarige winger stond na een goede seizoenstart al sinds 14 december droog. Niet alleen rekende hij tegen de B’s af met die beroerde fase, maar hij deed dit ook nog eens in stijl. Knies scoorde zijn eerste hattrick in de NHL en daar zaten een paar schitterende treffers bij. Met een totaal van 5 punten leidde Knies de Leafs naar een 6-4 overwinning en leed Boston de derde nederlaag op rij.
Door toedoen van Bo Horvat kwam er zondag nog een vierde nederlaag bij. Zowel de Islanders als Bruins begonnen aan dit duel met een 3-game losing streak en slechts één zou dit om kunnen draaien. Patrick Roy zag zijn Isles ouderwets een voorsprong verspelen, maar in OT kwam het voor de blauw-oranje brigade alsnog goed. De weg naar de play-offs is echter nog heel lang en zwaar voor de ploeg uit Long Island.
RYAN O’REILLY vs CALGARY FLAMES
Ze moesten zich even in de arm knijpen in Nashville. Hadden hun zwalkende Predators daadwerkelijk hun tweede wedstrijd in twee dagen gewonnen? Vrijdag nam Juuse Saros de Predators in Vancouver op zijn schouder op weg naar een 3-0 zege. Een etmaal later in Calgary was het de beurt aan Justus Annunen en ook deze Fin stelde niet teleur. Op 28 SOG moest de voormalig Avalanche-goalie één keer capituleren, maar voor de Flames was die ene treffer veel te weinig.
Calgary had namelijk de pech tegen een Ryan O’Reilly in vorm aan te lopen. De 33-jarige centre had zich waarschijnlijk ook veel meer van die seizoen voorgesteld, maar toonde in Calgary aan nog altijd over een neusje voor de goal te beschikken. Mede dankzij zijn eerste hattrick sinds 4 november 2023 pakten de Predators de volle buit. Nog altijd staat Nashville veel te laag voor de kwaliteit die ze hebben, maar met vier overwinningen in de laatste zeven wedstrijden lijken ze voorzichtig aan de beterende hand.
MIKAEL PYYTHIA vs ST. LOUIS BLUES
In een divisie waar favorieten niet thuis geven, is het aan anderen om te profiteren. Gezien de omstandigheden zal niemand er waarschijnlijk een probleem van maken dat Columbus zo’n team is. Het is bepaald niet zo dat de Blue Jackets de ene na de andere tegenstander van het ijs blaast. Met name de resultaten in thuiswedstrijden zijn echter goed genoeg om mee te blijven draaien in de wildcard-race. Daarbij worden de eigen fans regelmatig verwend met goals. Veel goals.
Zo ook afgelopen zaterdag tegen de Blues. De Jackets maakten het zichzelf niet eenvoudig. Een 3-0 voorsprong bleek alles behalve comfortabel, maar mede dankzij 2 goals van Dmitri Voronkov konden er – ondanks een knotsgekke derde periode – weer 2 punten worden bijgeschreven: 6-4. Dat juist hij scoort, is niet toevallig. De 24-jarige Rus is namelijk erg goed bezig de laatste tijd. Mikael Pyythia is minder bekend bij het grote publiek, maar de 23-jarige Fin nam tegen St. Louis wel de mooiste voor zijn rekening. Een knappe SHG betekende zijn vierde van dit seizoen.
In deze wedstrijd vinkte Cam Fowler zijn volgende mijlpaal af. Nadat hij in de Winter Classic zijn duizendste wedstrijd speelde, was het in Columbus tijd voor zijn honderdste goal in zijn loopbaan. Een treffer die door de nederlaag geen al te gelukkige herinnering achter zal laten.
SEBASTIAN AHO vs PITTSBURGH PENGUINS
Bij de Carolina Hurricanes gaat het scoren de laatste tijd niet meer zo vanzelf. Met een gemiddelde van 3.45 goals per wedstrijd draait het keurkorps van Rod Brind’Amour nog altijd keurig bovenin mee, maar in de laatste 20 wedstrijden zaten ze slechts zes keer op of boven dit gemiddelde. Geen reden om te panikeren. Het moet raar lopen wil dit sterke roster de play-offs missen en in Raleigh hopen ze de rollen dan eindelijk eens om te draaien. In plaats van een weergaloos regular season voor de verandering eens pieken in het postseason.
Sebastian Aho en Seth Jarvis zullen dan hopen op meer avonden zoals zondag tegen de Penguins. Pittsburgh heeft zich knap hersteld van een rumoerige seizoenstart en legde Carolina het vuur aan de schenen. De thuisploeg had aan 2 goals van Seth Jarvis niet genoeg om het duel binnen 60 minuten te beslissen. Voor Sebastian Aho kwam dat niet slecht uit. De Fin had al 2 assists achter zijn naam en miste nog 1 punt om de grens van 600 NHL-punten te slechten. Dit deed Aho op een prachtige manier. De verlenging was 90 seconden oud toen Aho niet alleen een einde maakte aan de wedstrijd, maar ook nog eens een mooie milestone bereikte: 4-3.
FRANK VATRANO vs TAMPA BAY LIGHTNING
Jon Cooper en zijn Tampa Bay Lightning zullen ontzettend blij zijn dat hun road trip er eindelijk op zit. Met vier wedstrijden was die niet eens zo overdreven lang en zwaar was het op papier al helemaal niet voor de Bolts. Van die vier tegenstanders zouden alleen de LA Kings problemen op kunnen leveren. Met nederlagen in Montreal, San Jose, LA én Anaheim liep het echter helemaal anders. Zondag ging Tampa Bay met 1-4 onderuit bij de Ducks en zagen ze Frank Vatrano de hoofdrol opeisen.
Vatrano is bezig aan een goed seizoen. Bij lange na niet zo goed als het vorige toen hij afsloot met 37 goals, maar gewoon goed. Vorig jaar dook zijn naam dan ook op in de nodige geruchten richting de trade deadline. Die geruchten zullen er dit keer niet zijn. Niet omdat hij iets minder goed draait, maar omdat Vatrano op de wedstrijddag zijn contract met drie jaar ($ 18 miljoen, waarbij het salaris over vele jaren wordt uitgesmeerd) verlengde. De winger vierde dit met 2 goals en een assist tegen de Bolts op weg naar die knappe 4-1 winst.
Voor John Gibson werd het overigens ook een heugelijke dag. Hij vinkte zijn 200e zege in de NHL af. Met vier overwinningen in de laatste vijf wedstrijden zijn de Ducks bezig aan een voorzichtige opmars in de Pacific. Anaheim is opgeschoven naar de zesde plaats en laat Seattle en San Jose nu achter. Tampa Bay staat vierde in de Atlantic maar heeft een (veel) beter puntenpercentage dan Boston, dat derde staat.
GOALIE OF THE WEEK
STUART SKINNER (Edmonton Oilers)
Als het gaat over de Edmonton Oilers, dan gaat het al snel over Connor McDavid en Leon Draisaitl. Soms gaat het ook over één van de goalies, maar dan wil ’t wel eens een negatieve klank hebben. Niet gek als je naar de statistieken van Stuart Skinner kijkt. En in mindere mate die van Calvin Pickard. Toch gloort er licht aan de horizon op dat gebied. Skinner begon inderdaad niet al te best aan dit seizoen, maar in december vonden zijn statistieken de weg omhoog.
Rond de jaarwisseling was Skinner daadwerkelijk de starter die ze in Edmonton zo graag zien. Met een .963 save percentage sloot hij 2024 af tegen de Utah Hockey Club en dit gaf hij op 3 januari een vervolg met 27 saves op 29 SOG tegen de Ducks. Daarmee nadert hij de .900 grens weer. Een grens waar hij na zeven wedstrijden in oktober nog ver (.872) van verwijderd was. Weet Stuart Skinner deze lijn door te trekken, dan is dat voor de rest van de league natuurlijk slecht nieuws. Draisaitl (14-game point streak en 29 goals) en McDavid (54 punten) dragen dit team immers aanvallend al en als er dan ook nog een goed slot op de deur zit, wordt het knap lastig winnen van deze Oilers.
ROOKIE OF THE WEEK
LOGAN STANKOVEN (Dallas Stars)
Vorig seizoen speelde Logan Stankoven 24 wedstrijden voor de Dallas Stars. De kleine centre noteerde in die duels 14 punten, maar vulde zijn rugzakje vooral met een schat aan ervaring. Als voormalig 47th overall in de draft van 2021 mocht hij namelijk ook in het postseason opdraven. Daarin deed Stankoven het met 3 goals en 8 punten ook zeker niet onverdienstelijk. Aangezien hij vorig jaar niet tot de benodigde 25 wedstrijden kwam, werd Stankoven dit seizoen gezien als één van de belangrijkste kandidaten voor de Calder Trophy. Nu we halverwege zijn, mogen we concluderen dat dit iets te hoog gegrepen is.
Met 4 goals en 18 punten doet Logan Stankoven het niet slecht. Alleen had zowel Dallas als de buitenwacht misschien net iets meer verwacht van de centre. Kijken we naar de Calder-kandidaten, dan is de achterstand op Matvei Michkov, Macklin Celebrini en Lane Hutson al een punt of 10. Duiken we in zijn eigen statistieken, dan valt op dat Stankoven slordiger is met de puck ten opzichte van vorig seizoen. In 24 wedstrijden had hij toen slechts 8 giveaways tegenover de 26 van nu. Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom zijn +/- rating een duikvlucht nam van +10 in 2023-2024 naar -1 in deze jaargang.
Moeten we ons dan zorgen maken over deze Stars-rookie? Neuh, zo erg is het nu ook weer niet. Van Stankoven wordt niet verwacht dat hij deze franchise binnen afzienbare tijd op zijn schouders neemt. Hij moet zich gedragen als een spons en alle kennis van spelers als Jamie Benn, Matt Duchene en zoveel anderen in zich opnemen. Laat de strijd om de Calder maar over aan de genoemde namen. Voor Stankoven en de Stars staat er dit seizoen veel meer dan dat op het spel. Zij hebben ook na de moeizame thuiszege op Utah (3-2 OT) de blik gericht op Lord Stanley’s Cup.
PLAYERS OF THE WEEK
ALEX DEBRINCAT/PATRICK KANE (Detroit Red Wings)
Is dit nu dat bekende schokeffect? De Detroit Red Wings verloren de eerste wedstrijd na het ontslag van Derek Lalonde, maar hebben er nu vier op rij gewonnen. En niet tegen de minste tegenstanders! Zo werden eind december de Capitals al aan de zegekar gebonden en was het zaterdag de beurt aan Winnipeg. Opvallende resultaten, die niet los gezien kunnen worden van de opleving van zowel Alex DeBrincat als Patrick Kane. De twee voormalig Blackhawks zijn namelijk bezig aan een prima reeks en nemen zo de Wings op sleeptouw.
Op het moment dat Lalonde zijn ontslagbrief kreeg, werd gefluisterd dat de coach meer had mogen verwachten van sommige routiniers. We laten maar even in het midden of dit over DeBrincat en/of Kane ging, maar feit is wel dat juist deze twee in gang geschoten zijn. Tijdens deze winning streak is DeBrincat al goed voor 4 goals en 3 assists. Een flinke verbetering ten opzichte van de 25 punten die hij voor deze week had.
In het geval van Kane zijn die verschillen nog groter. De toekomstig Hall of Famer scoorde net als zijn teamgenoot 7 punten, maar verdeelde dit met 3 goals en 4 assists. Kane zette zichzelf daarmee op 21 punten voor het seizoen. Vorige week rond deze tijd had hij “slechts” 14 punten verzameld. Overigens hadden naast Kane en DeBrincat ook Dylan Larkin (2G) en Lucas Raymond (1G, 2A) een belangrijk aandeel in die ontzettend knappe 4-2 zege op bezoek bij de Jets. Qua klassering verandert er nog niet veel voor de Red Wings, maar in punten kruipen ze wel degelijk dichter naar de wildcards toe dankzij deze reeks overwinningen.
Cover photo: Gregory Shamus