COLUMN: Hockey in Europa; een fantastisch uitje

Tampa Bay Lightning v Boston Bruins
Zonder enige twijfel is de NHL de meest attractieve ijshockeycompetitie ter wereld. Het spel is snel, direct, dynamisch. De atmosfeer in de 30 verschillende NHL-arena’s is over het algemeen uitmuntend te noemen. Een Coyotes, Panthers of Islanders avondje is minder aanlokkelijk dan een avond in Chicago, Detroit of Pittsburgh, maar doet niets af aan het feit dat de NHL de crème de la crème van de ijshockeywereld is.
Achter de NHL wordt het gat met de Europese topcompetities steeds kleiner. Dat komt ook omdat internationaal spelers steeds beter worden. Kijk alleen al naar het percentage spelers in de NHL dat niet uit Noord-Amerika komt. Dit wordt steeds hoger.

Rk Nationality Players
1 Canada 49.3%
2 United States 23.5%
3 Sweden 9.1%
4 Russia 4.1%
5 Czech Republic 4.0%
6 Finland 4.1%
7 Slovakia 1.2%
8 Denmark 0.7%
9 Switzerland 1.4%
10 Germany 0.9%
11 Austria 0.3%
12 Norway 0.2%
13 Slovenia 0.1%
14 France 0.2%
15 Belarus 0.1%
16 Latvia 0.3%
17 Lithuania 0.1%
18 Netherlands 0.1%
19 Croatia 0.1%
Rk Nationality Players
1 Canada 62.3%
2 United States 18.0%
3 Russia 6.5%
4 Sweden 4.1%
5 Czech Republic 4.1%
6 Finland 1.6%
7 Slovakia 1.2%
8 Ukraine 0.4%
9 Latvia 0.4%
10 Poland 0.1%
11 Germany 0.5%
12 Belarus 0.2%
13 Switzerland 0.1%
14 England 0.1%
15 Norway 0.1%
16 Italy 0.1%
17 France 0.1%

 
 
 
Doordat er steeds meer kwalitatieve spelers beschikbaar zijn, worden de competities net onder de NHL steeds sterker. Spelers uit Noord-Amerika die nu net te kort komen voor de NHL door de aanwas van Europese topspelers, vertrekken vaak naar de Europese topcompetities om hier hun zakcentje te verdienen. Anderzijds zijn er een hoop Europese topspelers die liever in eigen land blijven spelen, of simpelweg net te kort komen om te slagen in Noord-Amerika. Door die verbreding van de top nemen competities als de KHL, maar ook de NLA, SHL, Liiga, DEL en Extraliga steeds sterker. Omdat ook de fanbeleving in deze competities enorm is, betekent dit toch een mogelijkheid op een leuk ijshockeyuitje, iets dichter bij de deur en iets goedkoper.
Matt Duchene in de Zweedse SHL
goteborg 026
In 2012 bezocht ik zelf het Zweedse SHL-duel tussen Frölunda Indians en Timrä IK. Op dat moment beleefde de NHL een lockout en om die reden kon Frölunda op dat moment onder andere rekenen op NHL-vedette Matt Duchene. Henrik Lundqvist werd ook in verband gebracht met de club uit Göteborg, maar hij besloot toch niet in Zweden te gaan spelen. Onder leiding van Duchene, Viktor Stalberg (toen Chicago Blackhawks, nu weer Frölunda) en de plaatselijke held Fabian Brünnstrom won Frölunda die wedstrijd met 3-1. Timrä IK speelt zijn wedstrijden tegenwoordig een niveau lager. De beleving op de tribunes maakten het tot een onvergetelijke belevenis.

Niet goed genoeg voor NHL, doelman van het jaar in Duitsland
DSC00015
In 2014 zocht ik mijn heil iets dichterbij. Het duel in de DEL tussen Düsseldorfer EG en Grizzly Adams Wolfsburg was bij lange na niet uitverkocht, maar de atmosfeer was onvergetelijk. Grizzly Adams Wolfsburg won na shootout en dat het zo ver moest komen was vooral te danken aan het uitmuntende keeperswerk van Tyler Beskorowany. De Canadees werd in 2008 als 59ste overall gedraft door Dallas Stars, maar kon het daar niet waarmaken. Daarom speelde hij één jaar in Düsseldorf, waar hij tot doelman van het jaar werd verkozen in de DEL. De doelman vertrok in de zomer daarna naar Arizona Coyotes, maar kon in Amerika zijn naam wederom niet waarmaken. Tegenwoordig speelt Beskorowany weer in de DEL voor Nürnberg Ice Tigers.

Plaatselijke helden geven NLA kleur
20160102_184222
Begin dit jaar bezocht ik een wedstrijd tussen ZSC Lions en HC Davos in de Zwitserse NLA. Een wedstrijd met veel bekende namen. Toptalent Auston Matthews was helaas afwezig vanwege het WK U20. Devin Setoguchi speelde enkele jaren in de NHL, maar staat inmiddels bij Davos onder contract. Andere namen zijn lokale helden als Andres Ambühl en Leonardo Genoni, maar ook de als achtste overall gekozen in de NHL draft van 2004, Alexandre Picard. Namen als Marc-André Bergeron (490 duels in de NHL), Jonas Siegenthaler (57ste overall gedraft door Washington in 2015), Pius Suter en Roman Wick aan de kant van ZSC zorgen voor een mooi affiche, dat uiteindelijk beslist wordt door twee goals van Jan Neuenschwander. De aanvaller is geen topper (drie goals en drie assists dit seizoen) maar is er mede verantwoordelijk voor dat koploper ZSC Lions met 4-0 wint van de runner up.

Zomaar drie ervaringen, die hun connecties met de NHL wel hebben. De atmosfeer is geweldig en de rosters zijn misschien niet top, ze hebben wel hun stralende lichtpuntjes. Daarmee is het een aanrader voor een tripje wat dichterbij huis, ook voor mensen die niet het budget hebben om voor ijshockey naar Noord-Amerika te vliegen.
Sportief ontwikkelen de competities zich sterk door en als zij daar met hun eigen visie mee door gaan, dan wordt het gat in de komende jaren alleen nog maar verder gedicht.
Foto’s:Getty Images/archief, eigen foto’s

  1. Goede column. Mensen vergeten door de focus op NHL wel eens dat er goed ijshockey wordt gespeeld in Europa. Geen enkele Europese competitie kent overal beleving maar in Duitsland komen in Keulen, Berlijn en Mannheim doorgaans tussen 11.000 en 13.000 man. Om nog maar te zwijgen over Bern in de Zwitserse competitie. Als de NHL ooit uitbreidt naar Europa beginnen ze daar…

  2. Ik ben bij de Frölunda Indians, Düsseldorfer EG (toen nog Metro Stars) en Los Angeles Kings geweest. Frölunda was geweldige sfeer in een prachtige ijshockey arena. DEG tegen Kölner Haie was uitverkochte derby en waanzinnige sfeer.

  3. Krefeld, Dusseldorf en Keulen al vele jaren ijshockeysteden bij uitstek.
    En vanuit Nederland is de afstand goed te doen voor kwaliteitsijshockey.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen