Zware blessure Prescott, Seahawks zwijnen

De Dallas Cowboys moeten het de rest van het seizoen doen zonder Dak Prescott. De quarterback brak in het duel met de New York Giants zijn enkel en zal lange tijd moeten revalideren. Andy Dalton leidde de Cowboys nog wel naar de zege en de koppositie in de NFC East. In Seattle trok Russell Wilson zijn MVP-lijn rustig door met een sterk optreden tegen de Vikings. De Seahawks beginnen voor het eerst een seizoen met vijf overwinningen. Ondertussen zijn de Browns bezig met het beste seizoen uit hun geschiedenis. Tegen de Colts werd voor de vierde week op rij gewonnen.

BROWNS NAAR BESTE START IN CLUBGESCHIEDENIS

Indianapolis Colts @ Cleveland Browns | 23-32

Het duel tussen de Browns en de Colts was een wedstrijd tussen twee ploegen die hun eerste wedstrijd hadden verloren, maar daarna ongeslagen bleven. Het was ook een ontmoeting tussen de sterke defense van de Colts en de getalenteerde aanval van de Browns. In de loop van de eerste helft werd duidelijk dat het voor de verdediging van Indianapolis lastig was om Baker Mayfield te beteugelen. Was het Mayfield niet die de bal gooide, dan was dat wel Odell Beckham Jr, die met een trick-play Austin Hooper wist te vinden.

Na het eerste kwart gingen de Colts nog wel met 7-3 aan de leiding, maar daarna namen de Browns het initiatief. De geroemde defensie van Indianapolis wist de Browns in de eerste helft geen enkele keer van scoren af te houden. Twee touchdowns en een field goal gaven de thuisclub het initiatief en halverwege stonden de Browns met 20-10 voor.
De Colts kregen na de rust de bal, maar in hun eerste drive gooide Philip Rivers direct een pick-six, waarmee het duel beslist leek. De bezoekers gaven echter niet op en vochten zich terug in het duel. Isaiah Rodgers liep de aftrap direct terug voor een touchdown.

SAFETY

De verdediging van de Colts liet zien waarom het de eerste weken van het seizoen zo werd geroemd. Twee punts en twee intercepties later was de ploeg helemaal terug in de wedstrijd. De Browns wisten hier wel een score tegenover te zetten, maar opnieuw kwam deze op naam van de defense. Een safety bracht de stand op 29-20 en gaf Cleveland weer wat meer ademruimte.
De tweede interceptie door de verdediging van de Colts gaf Rivers de bal met nog meer dan zeven minuten te gaan. De Colts wisten een lange drive neer te zetten, maar de defensie van de Browns wist net op tijd de benodigde stops te maken. Zo bleef de schade beperkt tot een field goal. De verdediging van de Colts stond op het punt de bal te heroveren tot running back D’Ernest Johnson op 3&9 door de verdediging van Indy kon lopen voor 28 yards. Het bleek de beslissing in de wedstrijd. De Browns waren in field goal range en konden zo de 32-23 eindstand op het bord schieten.

Door de zege hebben de Browns nu een 4-1 record. Dit is voor het eerst in de geschiedenis dat de club vier van de eerste vijf wedstrijden wist te winnen. Komende week gaan ze op bezoek bij de nog ongeslagen Steelers in een strijd om de koppositie in de AFC North.

SEAHAWKS KOMEN GOED WEG TEGEN VIKINGS

Minnesota Vikings @ Seattle Seahawks | 26-27

De wedstrijd tussen Minnesota en Seattle werd vooraf niet gezien als een absolute kraker. Na afloop van het duel werd het wel zo gezien. Drie reeksen met onbeantwoorde punten tekenden het duel in een regenachtig Seattle. Uiteindelijk trokken Russel Wilson en de zijnen aan het langste eind in wederom een close game voor de Seahawks.
De Vikings namen zonder weerwoord van de Seahawks een voorsprong van 13 punten. Seattle beantwoorde dat met 21 onbeantwoorde punten, waarna Minnesota er weer 13 bij op het bord kreeg. Een achterstand van vijf punten en iets minder dan twee minuten te gaan, was een simpele opdracht voor Russell Wilson. Hij bereikte DK Metcalf voor de winnende touchdown en bezegelde daarmee de favorietenrol van de Seahawks in de NFC. Inmiddels heeft Wilson maar liefst 30 game winning drives achter zijn naam staan sinds 2012. Het meeste van iedereen in die tijdsspanne. Door de drie touchdowns tegen de Vikings heeft de quarterback er nu 19 na de eerste vijf duels. Overigens is dit de eerste 5-0 start voor de Seattle Seahawks ooit.

ADAM THIELEN BELANGRIJK VOOR MINNESOTA

Aan de kant van Minnesota blonk vooral een lucht-target van Cousins uit. Wide receiver Adam Thielen ving 9 uit 13 ballen voor 90 yards en twee touchdowns. Thielen is de constante factor door de lucht voor quarterback Kirk Cousins. Over de grond houdt Dalvin Cook de tegenstanders bezig. Helaas voor de Vikings moest hij in de tweede helft de kleedkamer opzoeken met een blessure. Cook keerde nog terug, maar Alexander Mattison bleef de running back. Hij had een sterk duel, maar was ook verantwoordelijk voor een slechte keuze die Minnesota de overwinning kostte. Er lag een gapend gat richting de endzone, maar Mattison wilde rechtdoor.

OVERIGE DUELS

New York Giants @ Dallas Cowboys | 34-37

Niemand bij de Dallas Cowboys zal met een goed gevoel terugkijken op de overwinning op de Giants. Daarvoor is het verlies van Dak Prescott te groot. De quarterback brak in het derde kwart zijn enkel tijdens een scramble.
De blessure van Prescott overschaduwde het duel waarin de Cowboys terug aan de leiding van de NFC East kwamen. Toch gaf het spel nog steeds weinig reden tot optimisme in Dallas. De aanval van de Giants was in de eerste wedstrijd van het seizoen de minst effectieve van de NFL. Tegen de Cowboys wist de ploeg uit de Big Apple meer punten te scoren dan in de voorgaande drie wedstrijden bij elkaar. Uiteindelijk wist Andy Dalton als vervanger van Prescott de Cowboys naar een field goal te leiden om zo een complete vernedering te voorkomen.

Miami Dolphins @ San Francisco 49ers | 43-17

De Super Bowl hangover van de San Francisco 49ers wordt met de week groter. De terugkeer van Jimmy Garoppolo kon hier niets aan veranderen. De quarterback gooide twee intercepties en werd in de rust uit zijn lijden verlost. Verdedigend was het nog erger voor San Francisco. Zonder de geblesseerde Nick Bosa is er niets meer over van de ploeg die vorig jaar de NFC won. De Dolphins konden onder leiding van Ryan Fitzpatrick doen en laten wat ze wilden. Vier touchdowns en vijf field goals zorgden er voor dat de 49ers in eigen huis werden vernederd.

Los Angeles Rams @ Washington Football Team 30-10

Jared Goff en de Rams offense begonnen het duel met Washington voortvarend. In de eerste drie drives scoorden ze touchdowns, waaronder een diepe pass van Goff. Naarmate de wedstrijd vorderde en de regen toenam, begon de machine vast te lopen. Uiteindelijk sloten de Rams wel af met een touchdown drive die de blowout voltooide. Voor Washington was de quarterback-carrousel het grootste nieuws van de dag. Dwayne Haskins werd gedegradeerd tot QB3, Kyle Allen begon het duel, maar Alex Smith maakte de wedstrijd af. Door een blessure bij Allen mocht Smith na 693 dagen weer aantreden in de NFL.

Lees hier de reviews van de vroege duels op zondag!

Coverfoto: Ted S. Warren/AP Photo