ALCS: Rays verslaan Astros in spannend openingsduel

Vannacht startte in Petco Park de ALCS tussen de Houston Astros en de Tampa Bay Rays. De Floridianen waren gedurende het reguliere seizoen de beste ploeg in de American League, maar van de Houston Astros heb je in het postseason nog niet zomaar gewonnen. Hoe het eerste duel verliep lees je hieronder.

JOSE ALTUVE

De drankjes en hapjes zullen nog nauwelijks op tafel hebben gestaan, toen de Astros dankzij een homerun van Jose Altuve op voorsprong kwamen. De kleine tweedehonkman die tijdens het reguliere seizoen maar niet op gang kwam, sloeg de tiende worp van Blake Snell over het hoofd van Manny Margot de tribunes achter het linksveld in. Michael Brantley probeerde nog diezelfde inning de score te verdubbelen, maar dankzij uitjes van Alex Bregman en Carlos Correa sneuvelde zijn poging in scoringspositie.
Brantley zou niet de enige Astro blijken die met de thuisplaat in zicht op de honken zou achterblijven. Tot tweemaal toe kwam Snell in het nauw, maar elke keer wist hij het vege lijf te redden. Vooral in de vierde inning leek een volgend punt van de Astros onafwendbaar, maar dit keer schoten Willy Adames en Hunter Renfroe hun pitcher te hulp met knap en foutloos veldspel.

ANDERMAAL AROZARENA

Net als in het voetbal treedt dan natuurlijk de eeuwenoude wet in werking, dat als het punt aan de ene kant niet valt, er plots aan de andere kant wel wordt gescoord. Wie anders dan Randy Arozarena zorgde voor het vuurwerk namens de Rays. De linksvelder die tegen de Yankees al drie homeruns sloeg, wist ook dit keer de bal uit het veld te slaan. De linksvelder blijft daarmee verrassen en lijkt uit te groeien tot de ster van deze playoffs.


Waar de scoringsmogelijkheden tot dat moment dus op het conto van de Texanen waren gekomen, keerden de kansen na de gelijkmaker. Al een inning na de homerun van de jonge Cubaan kwam namelijk het tweede punt van de Rays op het scorebord. Dankzij een tweede vier wijd van de eerder schier onaantastbaar Framber Valdez kwam Adames op de honken, waarna hij op twee groundouts door kon schuiven naar het derde honk. Van daar was het makkelijk scoren op een honkslag van Mike Zunino.

CASTILLO TO THE RESCUE

Normaal gesproken is het wel aan de bullpen van de Rays toevertrouwd om in het vervolg een dergelijke voorsprong over de streep te trekken. John Curtiss en Ryan Thompson slaagden daar dan ook goed in, maar Aaron Loup kwam al vroeg in zijn invalbeurt in de problemen. Met slechts één man uit liet hij de honken vollopen. Tijd voor manager Kevin Cash om in te grijpen en een van zijn beste paarden van stal te halen: Diego Castillo. Een dubbelspel op het slaan van Yuli Gurriel later en het gevaar was afgewend.
Een inning later kwam er een definitief einde aan de aspiraties van de Astros in dit eerste duel. Het eindigde andermaal met een man in scoringspositie. Uitgerekend de man die de ploeg nog zo snel op voorsprong had gebracht, sneuvelde nu met drieslag. Zijn swing kwam niet in de buurt van Castillo’s slider die ver buiten de zone de plaat passeerde.

UP NEXT

In het tweede duel staan twee oud-teamgenoten tegenover elkaar. In Charlie Morton treffen de Astros namelijk een oude bekende. De veteraan kende geen geweldig seizoen, maar oogt in het postseason weer betrouwbaar als vanouds. Dat geldt niet voor Lance McCullers Jr die het zwaar te verduren kreeg tegen de Oakland Athletics. De Astros zullen hopen op beterschap van zijn kant, want een 2-0 achterstand tegen de Rays in deze vorm, dreigt een bijzonder zware klus te worden.

Coverfoto: Denis Poroy/Tampa Bay Times

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen