NFL Game of the Week: wie pakt de NFC South?

Het is nog redelijk vroeg in het seizoen, maar toch lijkt de winst in de eerste divisie zondag al op het spel te staan. De Saints en Bucs treffen elkaar voor de tweede keer dit jaar. De twee teams hebben ieder twee keer verloren. De winnaar van het onderlinge duel pakt een riante leiding in de race naar een thuiswedstrijd in de play-offs en misschien wel een bye. De eerste ontmoeting werd door de Saints gewonnen. Hoeveel verder zijn de Bucs twee maanden later?

De eerste wedstrijd tussen de Saints en de Bucs was eigenlijk nooit echt spannend. Het was speelronde één en het was duidelijk dat de spelers van de Buccaneers nog aan elkaar moesten wennen. Het was de eerste wedstrijd van Tom Brady als speler van Tampa; zonder pre-season wedstrijden of een goede voorbereiding op het seizoen. De Bucs namen in het eerste kwart nog wel de leiding, maar daarna domineerden de Saints en wonnen eenvoudig met 34-23.

Zo gemakkelijk zal het dit keer ongetwijfeld niet gaan. De Bucs hebben elkaar gevonden en wonnen de laatste drie wedstrijden op rij. Tegen de Giants was het niet indrukwekkend, maar in de weken ervoor werden de Raiders en Packers redelijk eenvoudig aan de kant gezet.

De Saints zijn beter in vorm dan de overige divisierivalen. Na de overwinning op de Bucs volgden twee nederlagen op rij; toevallig tegen de Raiders en Packers. Daarna begon het echter te draaien in New Orleans. Het waren allemaal close wedstrijden, maar Brees en consorten wisten het duel wel steeds uit het vuur te slepen. Zondag tegen de Bears hadden de Saints er een verlenging voor nodig, maar desondanks staan de Saints op 5-2 en bedraagt de achterstand maar een halve wedstrijd op de Bucs.

Terugkerende receivers

Het duel van zondag staat ook in het teken van receivers die terugkeren op het veld. De Saints moesten het de afgelopen weken doen met een uitgeklede aanval. Brees had niet de beschikking over zijn beste wapens, maar donderdag bleek dat Emmanuel Sanders, Marquez Callaway en Michael Thomas weer konden trainen. Vooral laatstgenoemde hebben de Saints erg gemist. De misschien wel beste receiver van de NFL staat al sinds week 1 aan de kant en zonder hem heeft Brees het een stuk lastiger.

Bij de Bucs zullen alle ogen gericht zijn op Antonio Brown. De voormalig Steeler had geen betere ploeg kunnen kiezen om zijn rentree te maken na een schorsing van acht wedstrijden. Als ploeggenoot van Brady en in de schijnwerpers van een prime time game. De vraag is hoeveel ballen Brown gaat krijgen in zijn eerste wedstrijd sinds september vorig jaar. Waarschijnlijk niet zo heel veel. Brady heeft laten zien AB niet direct nodig te hebben en hoofdcoach Bruce Arians heeft bewezen geen plays te callen om spelers wat vertrouwen te geven. Kijk maar naar Rob Gronkowski, die pas in de laatste weken een target voor Brady is.

Touchdown record

Beide quarterbacks zullen zondag vooral bezig zijn met het winnen van de wedstrijd, maar een opvallend feitje is dat het record aan touchdowns tijdens dit seizoen meerdere keren van eigenaar wisselt. Tom Brady gooide maandag tegen de Giants twee touchdowns, waardoor hij de leiding weer overnam van zijn collega Drew Brees. De stand is nu 561-560 in het voordeel van de oudste van de twee. Het zal niet vaak meer voorkomen dat dit record in een rechtstreeks duel op het spel zal staan.

Uiteindelijk lijken beide ploegen aanvallend aan elkaar gewaagd. De twee teams hebben een ervaren quarterback die voldoende wapens heeft om wedstrijden te beslissen. De Bucs lijken in de breedte wat sterker te zijn, de Saints daarentegen hebben Alvin Kamara, misschien wel de beste aanvallende non-quarterback in de league. Football Outsiders heeft de twee teams na elkaar gerangschikt. De Bucs hebben de zesde aanval, de Saints de zevende. Dat New Orleans zo hoog staat zonder Thomas en Sanders zegt veel over de potentie van deze aanval.

Redzone verdediging

Het verschil wordt gemaakt in de verdediging. De defensie van de Saints staat volgens Football Outsiders op plek acht in de league. De linie kreeg deze week ook nog eens versterking in Kwon Alexander. De linebacker komt over van de 49ers en weet dus hoe het is om op hoog niveau te spelen. De trade bewijst eens te meer dat de Saints all-in zijn voor dit seizoen. De verdediging lijkt de achilleshiel van de ploeg te zijn richting de Super Bowl, dus de trade zou zich uit moeten gaan betalen. Vooral in de Redzone moet de verdediging van de Saints zich snel verbeteren, want daarin staan ze wel onderaan, terwijl de Bucs in de laatste tien yards juist dodelijk zijn.

Tegenover de goede verdediging van de Saints staat echter de uitstekende defensie van de Bucs. Volgens Football Outsiders heeft deze de leiding in de hele NFL. Waarschijnlijk is Aaron Rodgers het hier wel mee eens. De Packers liepen tegen de Bucs tegen hun eerste nederlaag aan en de quarterback gooide een zeldzame pick-six in dit duel. Het is één van de elf intercepties die de Bucs al hebben gevangen dit seizoen, waarmee ze gedeeld bovenaan staan. Ook tegen de run doet Tampa Bay het echter goed, want met 3,2 yards per carry hebben ze in deze categorie de leiding in de NFL.

Prognose

De Bucs zijn beter dan in de eerste onderlinge wedstrijd en lijken het meest complete team in de NFL te zijn. De wedstrijd wordt ook nog eens in Florida gespeeld. Nu zit het stadion waarschijnlijk maar voor een kwart vol en is er van een enorm thuisvoordeel geen sprake, de Bucs zijn wel de favoriet in dit duel.

Willen de Saints een kans hebben dan lijkt Michael Thomas te moeten spelen. De aanval van New Orleans is goed zonder hem, maar om in deze topduels te winnen, hebben de Saints meer nodig dan een goede aanval. Het lijkt iets te veel gevraagd van Thomas om na bijna twee maanden niet gespeeld te hebben niet alleen weer mee te doen, maar ook gelijk het verschil te maken. Het wordt een redelijke shootout, maar de Bucs staan de leiding in de NFC South niet meer af.

Voorspelling: Tampa Bay Buccaneers 35 – 31 New Orleans Saints

Coverfoto: Matthew Hinton

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

3 REACTIES

  1. Hallo,
    Misschien een beetje een domme vraag, maar wat wordt er mee bedoeld met dat de Saints een achterstand hebben van een halve wedstrijd?

  2. Hoi Dennis,
    In de NFL wordt in de stand in de divisie (of conference) gekeken naar het verschil in overwinningen en nederlagen. Als beide teams evenveel wedstrijden gespeeld hebben, dan is dat makkelijk. Het verschil tussen 6-2 en 5-3 is een wedstrijd. In dit geval hadden de Bucs echter een wedstrijd meer gespeeld. Zij waren 6-2, de Saints 5-2. Winnen de Saints dan komen ze gelijk (en is het verschil 0) en verliezen ze komen ze 1 wedstrijd achter. Vandaar dat in de stand het gemiddelde wordt genomen en gezegd wordt dat de achterstand een halve wedstrijd is. Op die manier weet je dus dat het gat nul of een wedstrijd wordt, afhankelijk van het resultaat in de inhaalwedstrijd. Ik hoop dat het zo duidelijk is, maar zo niet, laat het vooral weten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen