Bills verslaan Seahawks, Ravens comeback

De verdediging van de Bills domineerde zondag in het duel met de Seahawks. MVP-kandidaat Russell Wilson verloor in Buffalo maar liefst vier keer de bal. Josh Allen pakte deze cadeautjes gretig uit en leidde zijn ploeg naar een indrukwekkende 44-34 overwinning. De Ravens hadden het op bezoek bij de Colts een stuk moeilijker. Bij rust stond Indianapolis nog voor, maar ook hier gaf de defensie uiteindelijk de doorslag. Lees hier de recaps van bijna alle vroege duels op zondag!


Baltimore Ravens na rust langs de Indianapolis Colts | 10-24

De Ravens moesten de Colts achterna; gisteren qua score en 26 jaar geleden qua locatie. De Colts speelden namelijk in Baltimore, tot eigenaar Robert Irsay zijn ploeg in 1984 midden in de nacht naar Indianapolis verhuisde. Het is een actie die nog steeds gevoelig ligt bij de supporters van de Ravens. De Colts wilden een nieuw stadion bouwen in Baltimore, maar het stadsbestuur weigerde dit. Indianapolis had aangegeven wél aan de wensen van Irsay te willen voldoen. De staat Maryland was daarom bezig om een wet op te stellen waarmee ze met het oog op het maatschappelijk belang het eigendom van de Colts over konden nemen en zo Irsay konden dwingen in de stad te blijven. Irsay kreeg echter lucht van het wetsvoorstel. De nacht voordat er over de wet gestemd zou worden, stopte hij alle spullen van de club in vrachtwagens die zo snel mogelijk naar Indianapolis reden.

Sterk begin Colts, vervolg voor de Ravens

Het duel in Indianapolis ging niet alleen om de eer, maar was ook met het oog op de play-offs erg belangrijk. Beide ploegen waren 5-2 en daarmee veroordeeld tot de strijd om de wild cards. De twee teams staan bekend om hun goede defensie en dat bleek ook wel in de eerste helft. Vooral regerend MVP Lamar Jackson had het voor de pauze moeilijk met de verdediging van de Colts. Geen enkel balbezit van de Ravens leverde punten op; alleen maar punts.

Dat het halverwege maar 10-7 stond, kwam vooral door de verdediging van de Ravens. Niet alleen stonden ze maar tien punten toe, ook wisten ze zelf nog zeven punten te scoren. Jonathan Taylor verloor de bal en deze werd door de verdediging van de Ravens opgepikt. Op weg naar de endzone stond op een gegeven moment alleen Philip Rivers nog maar tussen Chuck Clark en de endzone. De quarterback van de Colts struikelde echter nogal onhandig voor hij ook maar een tackle kon proberen en de Ravens konden zo zeven punten bijschrijven.

In de tweede helft wisten de Ravens het duel echter snel om te draaien. Revanche kun je het waarschijnlijk niet noemen, daarvoor weegt deze overwinning niet op tegen 12 jaar afwezigheid van een football team in de stad, maar net als in 1984 leek hier sprake te zijn van diefstal. De wedstrijd draaide namelijk na een controversiële beslissing van de scheidsrechters. Of eigenlijk de VAR, want de referees vonden onderstaande pass een incomplete pass. John Harbaugh gooide echter de challenge flag en werd in zijn gelijk gesteld. Volgens de videoscheidsrechter was het balbezit lang genoeg om dit een interceptie en fumble te laten zijn.

Eerste zege na achterstand bij rust

Jackson profiteerde optimaal van deze meevaller en leidde zijn ploeg direct naar een touchdown en de voorsprong. De verdediging van de Ravens deed er in de rest van het duel nog een schepje bovenop en de Colts wisten geen punt meer te scoren. Baltimore scoorde wel nog een touchdown en een field goal, waardoor de ploeg uiteindelijk met een ruime 24-10 zege terug naar Baltimore ging.

Voor de quarterback van de Ravens was de zege op de Colts een speciale. Niet zozeer door de geschiedenis van de twee franchises, maar het was voor het eerst in zijn loopbaan dat Jackson een wedstrijd wist te winnen waarin hij bij rust achterstond. Het was de dertigste start van de MVP van vorig seizoen en de vorige zes keer dat hij bij rust tegen een achterstand aankeek verloor hij het duel ook. Dit keer wonnen de Ravens die door de zege in het spoor van de Steelers blijven. Met nog één onderlinge wedstrijd te gaan, mogen ze blijven hopen op de winst in de divisie en misschien wel meer.


Bills op alle fronten oppermachtig tegen de Seahawks | 44-34

De Buffalo Bills begonnen hun seizoen erg sterk. De offense onder leiding van Josh Allen wist grote cijfers te noteren en redde daarmee de teleurstellende defense. Het eerste kwart werd afgesloten met een 4-0 record. In de vier daaropvolgende wedstrijden verliep het aanvallend wat minder en wist de defense, voornamelijk tegen de Titans en Chiefs, de offense niet te redden. Tegen de Jets en Patriots krabbelden beide units weer een beetje op. Daarom had Buffalo na het tweede seizoenskwart een 6-2 record. Afgelopen zondag stonden ze tegenover één van de beste offenses en één van de slechtste defenses in de league: de Seattle Seahawks. Zowel de Bills offense, als de defense en special teams speelden ijzersterk. Seattle wist zelden een vuist te maken en Buffalo heeft daarmee voor het eerst sinds 1993 een 7-2 record.

Josh Allen en Brian Daboll floreren

In de eerste jaren van McDermott was het de Bills defense die de offense moest dragen. Dit seizoen zijn die rollen over het algemeen omgedraaid, maar vandaag waren de units complementair aan elkaar. Zoals iedere week moest Seattle zwaar op haar offense leunen om een overwinning te behalen. Dat lukte enigszins, maar de 419 aanvallende yards werden overtroffen door Buffalo met 420. Josh Allen was verantwoordelijk voor deze hoge aanvallende output. Hij wist zijn twee top-receivers, Stefon Diggs en John Brown, te vinden voor een totaal van 210 yards, maar juist zijn inzicht en spreiding brachten het succes. Touchdowns gooide hij namelijk naar Tyler Korft, Isaiah McKenzie en rookie Gabriel Davis. Allen eindigde het duel met 31 uit 38 passes, 415 yards en drie touchdowns. Ook rende hij zelf nog voor een touchdown. Het aanvallende succes komt niet alleen op naam van Allen. Offensive coordinator Brain Daboll draait een ijzersterk seizoen. Hij is in staat om voor iedere tegenstander een passend aanvalsplan op te stellen; creatieve play-calling op het juiste moment. Voor Buffalo is het hopen dat ze Daboll in de gelederen kunnen houden. Een positie als head coach lonkt.

Wilson en zijn defense komen tekort

Ondanks een teleurstellend optreden blijft Wilson onderdeel van de MVP-discussie. Tegen de Bills was hij niet in vorm en verloor hij de bal te vaak. In totaal kreeg hij twee intercepties en twee lost fumbles te verwerken. Hij had de pech dat de Buffalo defense juist in het duel tegen hem enigszins hun vorm van de laatste twee seizoenen hervond. Jordan Poyer en Tre’Davious White wisten zijn passes te plukken en Jerry Hughes en A.J. Klein veroorzaakten de fumbles. Zoals gezegd, het seizoen van Wilson is nog steeds van topniveau. Hij zal echter beter moeten zijn om serieus om de knikkers te spelen in de NFC.

Datzelfde geldt voor zijn defense. De pass defense staat als allerlaatste gerankt in de league. Het enige dat lukt, is de blitz. Toen men dat in de tweede helft toepaste, kreeg Josh Allen het een stukje moeilijker. Het was echter niet voldoende om de zege ook maar een moment in gevaar te brengen. Achteraf verklaarde Pete Carroll dat hij niet had verwacht dat de Bills nauwelijks over de grond zouden gaan. Het leidde tot de zesde quarterback die meer dan 300 passing yards tegen Seattle wist te noteren.


Overige duels

Het had zo mooi kunnen zijn voor Alex Smith en Jake Luton. Niemand had vorige week verwacht dat ze op het veld zouden staan, laat staan dat ze hun ploeg naar een zege zouden leiden. Dat lukte beiden niet, maar het scheelde niet veel. In Minnesota gaf Dalvin Cook wederom plankgas en bracht zijn ploeg hiermee de overwinning. Hetzelfde gold voor A.J. Brown die met zijn Titans in eigen huis te sterk was voor de Bears.

New York Giants @ Washington Football Team | 23-20

De verdediging van de Giants dwong vijf turnovers af, terwijl het zelf niet een keer balverlies leed. En toch was het zweten tot het einde voor de ploeg uit New York. Het Football Team verloor quarterback Kyle Allen met wat waarschijnlijk een gebroken enkel is. Alex Smith mocht hierdoor voor de tweede keer van de bank komen. Zijn sprookjescomeback kreeg helaas niet het happy end dat het verdiende. Hij bracht zijn team van een 20-3 achterstand nog wel terug tot 23-20. Washington kreeg nog twee keer de bal, maar twee intercepties van Smith zorgde ervoor dat de Giants voor de tweede keer dit seizoen een overwinning pakten.

Houston Texans @ Jacksonville Jaguars | 27-25

Veel gefronste gezichten toen bekend werd dat Jake Luton de kans zou krijgen als quarterback van de Jaguars. Maar dat het geen actie was om te tanken liet Luton al bij zijn tweede pass zien. Het was namelijk een touchdown over 73 yards. Helaas voor de nieuwe quarterback hebben de Jaguars in de verdediging niet ook nog wat extra talent op de bank zitten. De Texans kwamen snel terug en bij 27-16 leek het duel beslist. Maar Luton gaf niet op, leidde zijn ploeg eerst naar een fieldgoal en vervolgens naar een touchdown. Hij had een two point conversie nodig voor een verlenging, maar dit was net iets te veel gevraagd in zijn eerste start. Zo werden de Texans de ploeg met twee overwinningen in een seizoen om snel te vergeten.

Chicago Bears @ Tennessee Titans | 17-24

In A.J. Brown hebben de Titans een absolute geweldenaar op de wide receiver positie. In de eerste helft was hij degene die het verschil maakte. Voornamelijk zijn zogenaamde yards after catch maken hem zeer effectief. Bijna de helft (101) van de totale aanvallende yards (228) van Tennessee kwamen op zijn naam. Tegen een disfunctionele offense als die van de Bears is dat voldoende. Foles durfde niet veel en was weinig accuraat. Met twee garbage-time touchdowns kwamen de Bears nog enigszins terug, maar de offense kon haar defense niet belonen.

Detroit Lions @ Minnesota Vikings | 20-34

Voor de tweede week op rij droeg Dalvin Cook de Minnesota Vikings offense over de grond. Hij was goed voor maar liefst 206 yards en twee touchdowns. Daar kwamen ook nog eens twee gevangen passes bij van in totaal 46 yards. Als Cook het op zijn heupen heeft is de Vikings offense a force to be reckoned with. Het stelt quarterback Kirk Cousins namelijk in staat om zijn receivers te kunnen bereiken. Bij de Lions haalde Matthew Stafford bij lange na zijn gebruikelijke niveau niet. Na een blessure in het vierde kwart nam Chase Daniel het van hem over. Ook hij kon echter geen potten breken. Als de offense zo schuttert, is het gebrek aan kwaliteit in de defense onoverkomelijk.


Lees hier welke upsets de NFL-redactie voorspelde!

Cover foto: Rich Barnes/USA Today Sports

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen