Het stille protest van Colin Kaepernick

Colin Kaepernick

Colin Kaepernick heeft zich de woede van een hoop Amerikanen op de hals gehaald. Niet vanwege slechte prestaties op het veld, maar vanwege zijn protest in de oefenwedstrijd tegen de Green Bay Packers. Kaep weigerde bij het spelen van het Amerikaanse volkslied op te staan. Als enige bleef hij zitten, en dat is natuurlijk niet onopgemerkt gebleven. Hij weigerde al eerder te staan voor het volkslied, maar tegen de Packers was de eerste keer dat hij in een 49’ers uniform dat weigerde te doen.
De quarterback van de 49’ers was er zelf stellig over:

“I am not going to stand up to show pride in a flag for a country that oppresses black people and people of color. To me, this is bigger than football and it would be selfish on my part to look the other way. There are bodies in the street and people getting paid leave and getting away with murder.

De uitleg kwam echter later dan de actie. Vele Amerikanen zagen het als een groot gebrek aan respect voor Amerika en vooral voor de mannen en vrouwen die in het Amerikaanse leger dienen en de trots van het land verdedigen. Social media ontplofte en de reacties van zowel fans als spelers waren niet van de lucht. Een kleine greep uit de reacties:
Voormalig teamgenoot Alex Boone:

You should have some f—ing respect for people who served, especially people that lost their life to protect our freedom. We’re out here playing a game, making millions of dollars. People are losing their life, and you don’t have the common courtesy to do that. That just drove me nuts.

Boone is verbolgen over het feit dat zijn voormalige teamgenoot geen respect toont voor de mannen en vrouwen die hun levens verloren toen ze hun land dienden.
New York Giants receiver Victor Cruz zei:

Colin is his own man. He decided to sit down and that is his prerogative, but on a personal standpoint, I think you have to stand up there with your team and understand that this game and what’s going on around this country are bigger than you.

Cruz was iets milder in zijn commentaar, maar liet in zijn statement wel weten dat hij het zelf niet zo zou hebben gedaan.
Dr. Ben Carson was echter zeer duidelijk:


In de NFL is er echter geen regel die spelers verplicht om te staan voor het volkslied. Ook 49’ers coach Chip Kelly is niet van plan om de quarterback disciplinair aan te pakken. Volgens de coach staat Kaepernick in zijn recht om als individueel wel of niet te participeren in het eren van de vlag. De coach zal de quarterback niet dwingen om een einde aan zijn protest te maken, simpelweg omdat Kelly het recht van een individueel persoon respecteert. Kaepernick had de coach en het team ook niet op de hoogte gebracht van zijn protest, maar dat zal dus niet leiden tot gevolgen. Echter zijn er veel fans die nu zelfs weigeren om naar de 49’ers wedstrijden te gaan kijken en er zijn er zelfs een paar die het jersey van Kaepernick, ooit nog het best verkochte jersey in de NFL, verbranden.
Kap‘ blijft echter stellig en resoluut. Hij zal zijn protest voortzetten totdat er zichtbare verandering in de situatie komt. De quarterback maakt een statement voor de mensen die geen stem hebben en benadrukt dat het niet een actie is voor hem, maar voor de minder bedeelden in het land, die slachtoffer zijn van het politiegeweld in de diverse Amerikaanse steden. In zijn statement benadrukt hij ook dat vrijheid en gelijkheid in de Verenigde Staten lang niet voor iedereen geldt, vooral niet voor de minderheden, en dat daar nu echt verandering in moet komen. Met klemmende toon maakte hij ook duidelijk dat zijn protest zeer zeker niets te maken heeft met de mensen die in het Amerikaanse leger dienen. Hij heeft grote respect voor de mannen en vrouwen die het land dienen, die voor de vrijheid en gelijkheid van iedereen vechten. Echter is hij van mening dat die vrijheid en gelijkheid dus niet voor iedereen geldt. Zo zagen vele Amerikanen het echter niet, en zullen die stelling ook niet veranderen, zelfs niet na de uitgebreide statement van de quarterback. Hij heeft echter wel de steun en begrip van sommige teamgenoten en spelers van diverse andere teams.
En als men wat dieper graaft, valt wel een beetje te begrijpen waarom de quarterback dit doet. In het Amerikaanse volkslied zit er in het derde couplet, dat niet gezongen wordt overigens, dit stukje:

No refuge could save the hireling and slave
From the terror of flight or the gloom of the grave,
And the star-spangled banner in triumph doth wave
O’er the land of the free and the home of the brave

Er wordt letterlijk de dood van slaven gevierd. Francis Scott Key schreef het Amerikaanse volkslied in 1812, toen de Verenigde Staten verwikkeld was in een oorlog om Canada af te pakken van het Verenigd Koninkrijk. Key was zelf in het bezit van slaven en bejubelde de dood van slaven die zichzelf hadden bevrijdt.
Wat Kaepernick niet ontzegt kan worden, is dat de quarterback wel karakter en moed toont met zijn politieke actie. De woede van vele Amerikanen die hij op de hals haalt, neemt hij voor lief. Hij is overtuigd in zijn stelling en zal die voorlopig kracht bij zetten door niet te staan voor het volkslied. Kaepernick hoopt dat de ogen van vele Amerikanen nu nog verder geopend zullen worden en dat er bijval komt, om eindelijk wat aan de precaire situatie van de minderheden in de Amerikaanse steden te kunnen doen. Voor het complete interview, klik je hier.
Fox Sports reporter Jay Glazer denkt dat de dagen van de quarterback in San Francisco zijn geteld. Niet vanwege zijn statement, maar vanwege de groeiende mindere prestaties op het veld. Hij verloor een hoop gewicht in het offseason, en lijkt zijn double-threat capaciteit kwijt te zijn. Ook onderging hij een aantal operaties en dat droeg zichtbaar mee aan zijn dalende prestaties. Hij had even te maken met een dead arm en dat baarde de 49’ers al eerder zorgen. Tegen de Green Bay Packers was de quarterback 2-uit-6 voor slechts 14 yards en had vier rushes voor 18 yards. Chip Kelly benadrukt echter dat de strijd tussen hem en Blaine Gabbert voor de startende quarterback-positie onverminderd door gaat.
Wat ook onverminderd door gaat, is de discussie over de actie van Colin Kaepernick. Er zijn mensen die na de uitleg het beter begrijpen, maar er zijn er ook genoeg die de actie nog steeds niet kunnen waarderen. Voor Kaepernick maakt het niet uit. Hij zal zijn actie doorzetten totdat er verandering komt in de situatie. Wordt zeer zeker vervolgd.


Foto: Getty images (archief)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen