SportAm 2023 NFL Mock Draft: pick 11 t/m 20

Eind april staat de 2023 NFL Draft op het programma, en omdat we inmiddels alle posities hebben behandeld is het tijd voor de SportAmerika NFL Mock Draft van 2023. In dit artikel gaan we verder met picks 11 tot en met 20, met drie teams die voor een tweede keer gaan kiezen en zeven teams die hun eerste pick gaan maken. Komen de running backs en tight ends voor het eerst van het bord?

#11: TENNESSEE TITANS: PETER SKORONSKI | OG/OT

De Titans openen dit artikel en worden veel in verband gebracht met het omhoog traden naar #2 of #3 voor een QB. Aangezien we in deze draft niet aan trades doen en Hendon Hooker hier kiezen een enorme reach zou zijn, is het kijken naar andere posities. Bijan Robinson als RB zou geen gek idee zijn achter Derrick Henry, zeker omdat ze daar niemand hebben en Henry ook niet het eeuwige leven heeft. Jaxon Smith-Njigba of Jordan Addison zullen hier als slot receiver ook voor het eerst echt overwogen worden, maar de offensive line lijkt toch het grootste zorgenkindje van de offense van de Titans te zijn. Peter Skoronski en Broderick Jones zijn nog beschikbaar in deze mock draft.

Verdedigend gezien zou versterking van de pass rush (Lukas Van Ness, Myles Murphy) geen overbodige luxe zijn, terwijl Calijah Kancey ook een prima optie zou zijn om de DL te versterken. Het gaat tussen Smith-Njigba, Skoronski en Murphy, waar bij de Titans uiteindelijk uitkomen op Skoronski. Hij kan als zowel tackle als (waarschijnlijk bij Tennessee) guard in actie komen en is op de laatste posities waarschijnlijk op zijn best.

#12: HOUSTON TEXANS: JAXON SMITH-NJIGBA | SWR/WR

De Texans kozen in onze mock draft met de tweede pick voor CJ Stroud, waarna ze nu met hun twaalfde pick voor een andere positie kunnen gaan. Aanvallend gezien zouden Robinson (RB), Smith-Njigba (SWR) en Jones (OT) geen slechte keuzes zijn om de aanval rondom Stroud te versterken. De vraag bij de eerste twee is vooral of de value en need er is, terwijl bij Jones de vraag is of hij right tackle kan spelen (waar Tytus Howard nu staat) terwijl hij daar in college nooit gespeeld heeft.

Verdedigend gezien is cornerback (Christian Gonzalez) zeker geen overbodige luxe, terwijl pass rush en defensive line de grootste need zijn. Kancey, Murphy en Van Ness zijn dan de meest logische opties, terwijl ook Bryan Bresee niet uitgesloten kan worden. Uiteindelijk besluiten de Texans te gaan voor Smith-Njigba, die daarmee wordt herenigd met zijn teamgenoot en quarterback bij Ohio State (Stroud). Hij zal vooral in de slot het best tot zijn recht komen, maar kan ook aan de buitenkant gezet worden. Dit deed hij bij Ohio State namelijk ook, outside receiver zijn.

#13: GREEN BAY PACKERS: DALTON KINCAID | TE/WR

De Green Bay Packers gaan beginnen aan hun periode zonder Aaron Rodgers, en doen dit met de dertiende pick in de draft. Damand Jones (right tackle) en Broderic Jones (LT) lijken een mogelijkheid te zijn, maar zoals altijd wordt er vooral naar receivers en tight ends gekeken tijdens de draft van de Packers. Addison (als slot receiver) en Johnston (als outside en mismatch receiver) zullen hier opties zijn die prima zouden passen naast jonge receivers Christian Watson en Romeo Doubs, terwijl op tight end Dalton Kincaid en Michael Meyer de voornaamste opties zullen zijn.

Verdedigend gezien is defensive line (Bresee, Kancey) een optie om zeker in de breedte te versterken, terwijl ook pass rush (Murphy en Van Ness) niet uitgesloten mag worden. Ook op safety (Branch als strong safety) en cornerback (Gonzalez) is er versterking mogelijk. Al met al zal het gaan tussen Addison, Kincaid en Branch waarbij de Packers uiteindelijk gaan voor Kincaid. De TE van Utah is de perfecte fit voor het systeem van de Packers, zowel als pass catcher als blocker in space.

#14: NEW ENGLAND PATRIOTS: DARNELL WRIGHT | RT

De Patriots zijn vervolgens aan de beurt, en aanvallend gezien zijn er wel wat opties. Op running back zou Robinson een mooi duo kunnen vormen met Rhamondre Stevenson, terwijl op receiver Johnston de potentiële #1 receiver kan zijn die de Patriots zoeken na het vertrek van Jakobi Meyers. Op right tackle is er ook ruimte voor verbetering, ondanks de komst van de ervaren Riley Reiff. Wright is de beste right tackle in deze draft class en zou meteen kunnen starten gezien zijn ervaring in college.

Verdedigend gezien is er ruimte voor verbetering en vooral verjonging op cornerback (Gonzalez, eventueel Branch als slot corner of strong safety), terwijl ook de pass rush en defensive line altijd versterkt kunnen worden (Van Ness, Murphy). Het gaat uiteindelijk tussen Murphy en Wright, waarbij de Patriots besluiten te gaan voor Wright om hun right tackle voor de toekomst te draften.

#15: NEW YORK JETS: BRODERICK JONES | LT

Dan door naar de New York Jets, die twee plekken achteruit zijn gegaan dankzij de trade voor Rodgers. De Jets hebben al wapens genoeg, waardoor het overkill lijkt om hier Robinson of Addison/Quentin Johnston te draften. Er zijn wel vraagtekens over de fitheid van de OL, en dan vooral op left tackle (Mekhi Becton en Duane Brown en right tackle (Max Mitchell). Het valt dan ook niet uit te sluiten dat de Jets hier voor Broderick Jones of Dawand Jones gaan om hun left tackle of right tackle-positie van een extra optie te voorzien.

Verdedigend gezien is er weinig ruimte voor verbetering en gaat het vooral om het toevoegen van de best beschikbare speler en depth aan een defense die al ijzersterk is. Namen als Brian Branch, Kancey, Murphy, Van Ness en Gonzalez zullen dan vooral genoemd worden in deze mock draft. De Jets gaan hier uiteindelijk voor Broderick Jones.

#16: WASHINGTON COMMANDERS: CHRISTIAN GONZALEZ | CB

De Commanders zullen deze pick waarschijnlijk gaan gebruiken om hun verdediging te versterken. Aanvallend gezien heeft het team natuurlijk nog geen, bewezen, QB voor de toekomst (Sam Howell momenteel de starter). Zeker op guard en center kan er wel wat versterking gebruikt worden, maar op deze plek in de draft zijn beide posities niet realistisch.

Verdedigend gezien is pass rush (zeker gezien de gezondheid van Chase Young) zeker geen gekke gedachte, met Murphy, Kancey en Van Ness als meest interessante opties. Cornerback zou hier ook een prima optie zijn, zeker gezien het feit dat de best beschikbare speler in deze mock draft een cornerback is (Gonzalez). Tot slot kan ook safety niet uitgesloten worden. Branch is nog beschikbaar en meerdere posities in kan vullen (strong safety, slot corner). Het gaat tussen Gonzalez en Branch, waarna de Commanders gaan voor Gonzalez.

#17: PITTSBURGH STEELERS: JOEY PORTER JR | CB

Bij de Steelers zal quarterback waarschijnlijk met deze pick geen discussiepunt zijn, net zoals running back en receiver. De Steelers hebben met Kenny Pickett iemand voor de toekomst en hebben om hem heen al genoeg (jonge) wapens verzameld om productief te kunnen zijn. Toch zou Quentin Johnston het overwegen waard zijn, zeker omdat ze zo’n type receiver nog niet hebben. Offensive line lijkt hier een logische keuze, zeker de tackle-positie. Anton Harrison en Jones zouden dan de meest logische keuzes zijn.

Verdedigend gezien is Nose Tackle wel een mogelijkheid, maar op deze plek in de draft zou dat een reach zijn. Hetzelfde geldt eigenlijk voor een inside linebacker, waardoor de ogen al snel gericht zijn op de secondary. Op cornerback is er ruimte voor verbetering en vooral verjonging, met met Joe Porter Jr en Deonte Banks zijn er twee prima opties beschikbaar. Branch zou ook als safety een optie kunnen zijn, maar met Damontae Kazee, Keanu Neal en Minkah Fitzpatrick al op het roster is die need wat minder groot. Het gaat tussen Harrison (LT) en Porter Jr (CB), waarna de Steelers gaan voor Porter Jr. Hij kan zowel slot corner als outside corner spelen en past perfect in het systeem en de speelstijl van de Steelers.

#18: DETROIT LIONS: DEONTE BANKS | CB

Met hun eerste pick in deze draft (pick zes) besloten de Lions in deze mock draft te gaan voor Anthony Richardson als QB voor de toekomst. Daardoor kan de focus nu met deze pick volledig op de defense. De Lions zullen hopen dat de Steelers gaan voor een offensive tackle, want dan zou een Porter Jr naar hun kunnen vallen. Het is echter geen groot probleem, want zowel Banks als Branch zijn op deze plek nog beschikbaar. Een pass rusher (Murphy of Van Ness) is echter op deze plek in de draft ook niet uitgesloten.

De Lions gaan uiteindelijk voor Banks om op deze manier de secondary van wat meer jeugdigheid te voorzien naast aanwinsten Cameron Sutton en Emmanuel Moseley. Het is momenteel een grotere need dan pass rush, waardoor de Lions uiteindelijk bij Banks uitkomen nadat Devon Witherspoon, Gonzalez en Porter Jr al gedraft werden.

#19: TAMPA BAY BUCCANNEERS: BRIAN BRANCH | S

De eerste pick van de Bucanneers in deze draft en na het tijdperk Tom Brady wordt een interessante. Hendon Hooker op QB is een mogelijkheid, maar het zou wel een reach zijn. Zeker gezien het team Baker Mayfield al heeft aangesteld als een soort bridge QB voor komend seizoen. Op running back en receiver heeft het team tevens al genoeg opties, waardoor Robinson en Johnston ook hier niet van het bord zullen gaan en ze verder zakken in deze mock draft. Offensive line, en dan zeker right tackle en de guard-posities, is waar de offense hulp nodig heeft. Harrison, Jones (LT), O’Cyrus Torrence en Cody Mauch (LG en RG) zullen hier in beeld komen. Ook Harrison zou kunnen, afhankelijk van of Tristan Wirfs op LT of RT gaat spelen.

Verdedigend gezien heeft de defensive line versterking nodig, op zowel defensive tackle als pass rush. Bresee, Kancey (DT), Murphy en Van Ness (DE) zullen hier overwogen worden. Nu Devin White een trade wil, is linebacker ook een optie. Trenton Simpson zou dan de enige logische optie zijn. In de secondary zou eigenlijk alleen safety versterking kunnen gebruiken, en dan vooral op strong safety nu Antoine Winfield naar free safety gaat. Branch gaat in de NFL waarschijnlijk eerder een slot corner of strong safety zijn dan een full safety, waardoor hij een ideale fit is. Het komt neer op Jones (RT), Kancey (DT), Murphy (DE/EDGE) en Branch (S). Genoeg opties dus, en de Buccaneers kiezen uiteindelijk voor Branch. Hij is de ideale fit en de best beschikbare speler in deze mock draft.

#20: SEATTLE SEAHAWKS: LUKAS VAN NESS | DL/DE

Met de vijfde pick in deze draft kozen de Seahawks in deze mock draft voor Jalen Carter, misschien wel de beste speler in deze draft. Daarmee zijn de needs echter verre van gevuld. Ook hier zal Hooker als QB, achter Geno Smith, weer overwogen worden. Robinson zou een dodelijke combinatie met Kenneth Walker III kunnen zijn op running back en zou een need vullen omdat het team achter Walker geen goede back-up heeft. Op receiver zou Johnston een mogelijkheid kunnen zijn, terwijl de offensive line vooral op guard wel wat versterking kan gebruiken en met Torrence en Mauch een prima aanwinst zou hebben.

Verdedigend gezien is Bresee als defensive tackle een prima optie, terwijl Simpson als slot linebacker of outside linebacker ook een optie is. Ook de cornerback-positie naast Tariq Woolen kan versterking gebruiken, maar de beste cornerbacks zijn in deze mock draft net voor de neus van Seattle al gedraft. Emmanuel Forbes, Cam Smith en Kelee Ringo zijn nu de meest interessante namen. Uiteindelijk lijkt pass rush de meeste waarde te hebben op deze plek in de draft. Het gaat dan tussen Van Ness en Murphy, waarbij de Seahawks gaan voor Van Ness.

Foto: Kevin C. Cox/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen