Season in Review – #29 Jacksonville Jaguars

San Francisco 49ers v Jacksonville Jaguars
Er was net zoals de voorgaande jaren veel hype rondom de Jacksonville Jaguars. Maar net als voorgaande jaren bleven de fans gedesillusioneerd achter. Blake Bortles speelde belabberd, Gus Bradley kreeg zijn ontslagbrief, en met een 3-13 record behoorden de Jaguars wederom tot één de lachertjes van de NFL.
BEKIJK HIER DE VORIGE REVIEW OVER DE CHICAGO BEARS
JAGUARS SEASON REVIEW
Wat ging er goed?
Bovenstaande statistiek over de defensie laat goed zien over welk gedeelte van het team de Jaguars-fans het meest optimistisch kunnen zijn. Vooral richting het eind van het jaar speelde de defensie, die vaak niet geholpen werd door een belabberde en slordige offense, bovengemiddeld goed. Vooral het sterke spel van de secondary, waarbij Jalen Ramsey ontzettend hielp, zal de burger moed geven in Jacksonville. Daarnaast bleek Malik Jackson een goede toevoeging voor de defensive line, ondanks dat hij misschien wel teveel geld heeft gekost.
Wat ging er fout?
Er ging helaas echter veel meer fout dan goed voor de Jaguars. Beginnend bij Blake Bortles, die verantwoordelijk was voor één van de meest inefficiënte offenses in de NFL, en daarnaast ook eentje die tot een turnover differential van -16 leidde (alleen de Bears en Jets waren slechter in deze categorie). Hierdoor stokte de hele offense, en bracht het team zichzelf veelvuldig in de problemen.
MVP
De Jaguars gingen in de afgelopen NFL Draft voor Jalen Ramsey, en dit bleek een uitstekende keuze te zijn. De rookie, die voorafgaand aan de draft werd genoemd als een potentiële #1 pick, maakte zijn status meer dan waar. Met elke week werd zijn spel beter, en daarmee lijkt de club nu al te beschikken over een shutdown corner waarmee ze hopelijk vele jaren vooruit kunnen.
Rookie of the Year
Automatisch kom je hier meteen weer uit bij Jalen Ramsey, maar een eervolle vermelding is hier op zijn plek voor Yannick Ngakoue. Voorafgaand aan het seizoen waren de meeste ogen vooral gericht op Dante Fowler Jr., die officieus ook een rookie was nadat hij vorig seizoen het gehele jaar mistte met een blessure. Maar uiteindelijk bleek de 21-jarige Ngakoue, die in de derde ronde werd gekozen, de meest effectieve pass rusher met 8 sacks over het hele seizoen.
Verrassing van het jaar
De eerder besproken Jalen Ramsey en Yannick Ngakoue waren aangename verrassingen, maar de defensie als geheel was richting het einde van het jaar een positieve verrassing. Mannen als Jonathan Cyprien, Telvin Smith, Malik Jackson, Abry Jones en de ervaren Paul Posluszny stegen boven zichzelf uit, en wanneer defensive coordinator Todd Walsh aankomend jaar het spel nog verder omhoog kan krikken, dan kan deze Jaguars-defensie stiekem weleens één van de beste in de NFL zijn in 2017.
Teleurstelling van het jaar
Blake Bortles. Een team valt of staat met een goede quarterback, en de 24-jarige Bortles was dit seizoen de hoofdreden dat de Jaguars wedstrijden verloren. Hij gaat komend seizoen zijn vierde jaar in, en de vraag is hoe realistisch het nog is om te verwachten dat Bortles, ondanks zijn leeftijd, nog veel progressie zal maken als NFL-quarterback. Het is een vraag die nieuwe hoofdcoach Doug Marrone snel zal moeten beantwoorden, wil hij wel kans maken op succes in Jacksonville.
Offseason takenlijst
De defensie staat, en met uitzondering van Prince Amukamara, Luke Joeckel en Johnathan Cyprien zijn er geen aflopende contracten van basisspelers. Dit betekent dat de focus volledig verlegd kan worden naar versterken van datgene wat er nu staat. Aanvallend heeft de offensive line de nodige aandacht nodig, maar de grootste vraag blijft de toekomst van Blake Bortles. Want met een paar goede aanwinsten en draft picks, heeft dit team in potentie een heel hoog plafond. Maar als Marrone opgezadeld zit met de Bortles van afgelopen jaar, dan kan het wederom een heel lang jaar worden voor het team uit Jacksonville.

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen