Season in Review – #27 New York Jets

jets
Vorig seizoen ging hoofdcoach Todd Bowles in zijn eerste jaar maar liefst 10-6, ver boven de verwachtingen, maar helaas wel net niet genoeg voor een plekje in de play-offs. Dit seizoen was echter weer een ouderwetse lijdensweg voor menig Jets-fan…
BEKIJK HIER DE VORIGE REVIEW OVER DE LOS ANGELES RAMS
JETS SEASON REVIEW
Wat ging er goed?
Defensief gingen de Jets er niet heel veel op achteruit in 2016, de defensive line was de kracht van de ploeg en met name het steeds beter wordende spel van Leonard Williams geeft de burger moed. Daarnaast was ook de running game redelijk efficiënt en viel in de passing game vooral Quincy Enunwa op, die met zijn grote frame bij tijd en wijlen een positieve mismatch was.
Wat ging er fout?
Alles valt of staat met een stabiele quarterback. Het is een zinnetje dat op veel ploegen die aan het begin van deze reeks voorbijkomen, van toepassing is. Ryan Fitzpatrick was geen schim van de effectieve quarterback die hij vorig jaar was, en wat volgde was de korte, en niet indrukwekkende auditie van Geno Smith. Toen deze vervolgens geblesseerd uit viel was Bryce Petty de volgende kandidaat, maar ook hij kon niet overtuigen. Het gevolg was een ineffectieve offense die de ploeg flink wat nederlagen bezorgde.
MVP
Muhammad Wilkerson en Sheldon Richardson waren altijd de bekendste namen van de Jets defensive line, maar je kan met recht stellen dat anno 2017 Leonard Williams dé ster is op de defensive line van New York. Met zeven sacks was hij de meest efficiënte pass rusher die de ploeg had, en volgens ProFootballFocus behoorde hij tot de top 10 van beste ‘interior defensive linemen‘ in de NFL van 2017.
Rookie of the Year
Er waren twee rookies die op regelmatige basis op snaps konden rekenen: linebacker Darron Lee (gekozen in de eerste ronde) en outside linebacker Jordan Jenkins (gekozen in de derde ronde). Kijkend naar de plek waar ze zijn gekozen, krijgt Jenkins het lichte voordeel omdat hij met drie sacks en vijf tackles for loss een grotere statistische impact op het spel had dan Lee, die daarnaast ook van ProFootballFocus een lagere rating kreeg dan diezelfde Jenkins. Echter hopen de Jets dat beide in de aankomende jaren een belangrijke rol zullen vervullen in de Jets-defensie.
Verrassing van het jaar
Ondanks de sputterende aanval, verdienen twee spelers hier genoemd te worden, en dan in het specifiek wide receiver Quincy Enunwa. Met 58 receptions voor 857 yards was hij de meest efficiënte receiver die de Jets hadden dit jaar, en met een fitte Brandon Marshall en Eric Decker naast hem beschikken de Jets in ieder geval over een getalenteerd trio. Bilal Powell verdient het ook om genoemd te worden, want vooral toen Forte kampte met pijntjes speelde hij een paar hele goede wedstrijden. Allicht dat hij op basis van die wedstrijden komend seizoen een nog grotere rol kan verwachten.
Teleurstelling van het jaar
De teleurstelling van het afgelopen seizoen is zonder meer Ryan Fitzpatrick. De Jets lieten zich op het laatste moment alsnog overtuigen om de ervaren quarterback een tweede kans te geven, maar dit faalde miserabel. Daarmee was de toon voor het seizoen gezet, en de daaropvolgende negatieve spiraal was dusdanig hevig dat er voor de Jets geen weg omhoog meer was in te zetten. Ook duurbetaalde krachten als Muhammad Wilkerson en Darrelle Revis brachten niet wat men mag verwachten van zulke grote namen. Laatstgenoemde lijkt zelfs richting de uitgang te gaan nadat hij in aanraking is gekomen met Vrouwe Justitia.
Offseason takenlijst
Quarterback. Dat woord zal bovenaan de takenlijst moeten staan van de New York Jets. Maar er zijn zo wel meer zorgen, de ooit zo stabiele offensive line heeft onmiddellijk een impuls nodig, maar ook verdedigend is het maar de vraag of men volgend jaar kan rekenen op mannen als Darrelle Revis. Ook daar kan extra versterking geen kwaad. Kortom, een waslijst aan taken, en het is dan ook maar de vraag hoe realistisch het is om te verwachten dat Todd Bowles volgend jaar wel weer richting de 10-6 kan gaan…

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

3 REACTIES

  1. De defense zal het grote probleem niet worden de komende jaren. Dat was echter vorig jaar ook al duidelijk. Maar terwijl de offensive line toen al prioriteit nummer 1 was kozen ze toch voor een verdediger. Weliswaar een goede, maar je hebt kunnen zien waar het probleem lag. Ze moeten bij wijze van spreken de eerste 3 ronden puur op offensive linesmen draften. Of een goeie free agent, maar die zijn duur en de salarisruimte van de Jets is ook niet heel ruim. Moeten ze ook nog een QB van formaat. Ga je dan voor Mitch Trubisky met alle risico’s op een Goff scenario, of hoop je op de ontwikkeling van Hackenberg en neem je een dure Romo als tussenpaus? Garoppolo zou wellicht ook een optie zijn. Zou fantastisch zijn als de Jets eindelijk eens een echte franchise quarterback zouden krijgen.
    Overigens complimenten voor de mooie reviews Justin. En ook aan je collega’s voor de prachtige wijze waarop jullie de NFL verslaan.

  2. Lees een tweet van Chris Wesseling op de NFL site. De QB coach van de Jets heeft bij zowel de Broncos als de Bears met Cutler gewerkt. 1 en 1 is 2, maar alsjeblieft: verpest het nieuwe seizoen niet al voor het begonnen is. Er wordt gezegd, en terecht, dat je deze Jets selectie niet moet laten dragen door een rookie QB, maar Cutler is wel weer het andere uiterste. Ik denk dat wanneer je de OL grondig versterkt dat een rookie een heel eind komt. Doe je dat niet dan is ook de komst van een type Cutler weggegooid geld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen