Season in Review – #25 Carolina Panthers

Carolina Panthers v Baltimore Ravens
Het is alom bekend dat het verliezers van de Super Bowl een jaar later meestal een stuk slechter vergaat. De Carolina Panthers waren geen uitzondering op die regel, want één jaar na hun memorabele trip naar de Super Bowl verging het Cam Newton en co. dit jaar een stuk minder.
BEKIJK HIER DE VORIGE REVIEW OVER DE SAN DIEGO CHARGERS
PANTHERS SEASON REVIEW
Wat ging er goed?
In vergelijking met vorig jaar ging er verdomd weinig goed dit jaar voor de Carolina Panthers. Wel waren er de usual suspects die dit seizoen, ondanks alles, gewoon hun niveau haalden. Mannen zoals Greg Olsen, Luke Kuechly, Thomas Davis en Kawann Short waren net als vorig jaar belangrijke pilaren binnen de ploeg van Ron Rivera. Echter, in tegenstelling tot vorig jaar leidde dit niet meteen tot vijftien overwinningen.
Wat ging er fout?
Om te stellen dat Cam Newton een dramatisch jaar had, gaat te ver. Maar dat de 27-jarige quarterback minder speelde dan vorig jaar staat buiten kijf. Daardoor stokte de offense van de Panthers regelmatig, en dit kwam ook omdat de receivers, buiten de ervaren Greg Olsen om, weinig potten konden breken. Zo bleef de terugkeer van Kelvin Benjamin redelijk onzichtbaar, en door het vertrek van Josh Norman had met name de secondary het in de eerste helft van het seizoen zwaar te verduren.
MVP
Ondanks de problemen in aanvallend opzicht, leverde Greg Olsen voor het derde jaar op rij een jaar af waarin hij over de 1,000 receiving yards heen ging. Een ongekend aantal, en in een tijdperk waarin tight ends veelvuldig geblesseerd raken, wist Olsen ook voor het negende jaar op rij in alle wedstrijden uit te komen.
Rookie of the Year
De Panthers hadden slechts vijf keuzes tot hun beschikking, en ondanks dat hun secondary het in de eerste weken zwaar te verduren had, verdient met name James Bradberry een compliment voor zijn spel. Hij werd gekozen in de tweede ronde, en een sterke tweede helft van het seizoen zorgde ervoor dat hij door ProFootballFocus heel stilletjes in hun top 20 van beste cornerbacks werd geplaatst. De hoop is dat diezelfde Bradberry de komende jaren met mede-rookie Daryl Worley de prestaties van Josh Norman kan doen laten vergeten.
Verrassing van het jaar
Er waren weinig verrassingen in positief opzicht, buiten het herstel van de twee rookie cornerbacks in de tweede helft van het seizoen om. Maar als er iemand aangewezen moet worden is het wel Mario Addison. De 29-jarige defensive end is al enkele jaren een wat onopvallende kracht binnen de Panthers-defensie, maar viel dit jaar op met maar liefst 9.5 sacks. Hiermee was hij de meest effectieve pass rusher die de ploeg had, en over de laatste drie seizoenen in Carolina heeft hij nu 22 sacks genoteerd.
Teleurstelling van het jaar
Vorig jaar was Cam Newton letterlijk Superman. Dit jaar was hij een gemiddelde quarterback, en na zijn definitieve doorbraak als superster in 2016, en een MVP-award, kon dit seizoen dan ook bestempeld worden als een teleurstelling. Zijn completion percentage ging omlaag van 60% naar 53%, het aantal touchdowns daalde van 45 naar 24 (inclusief rushing touchdowns), en daardoor zakte zijn quarterback rating van 99.4 naar 75.8. Kortom, in 2016 was Cam Newton geen Superman, maar een hele gemiddelde quarterback. De vraag is dan ook of Newton komend seizoen weer het niveau van weleer kan halen.
Offseason takenlijst
Komend offseason lijkt vrij cruciaal te worden voor de Panthers. Hun quarterback had een minder jaar, en in defensief opzicht loopt het contract af van sterspeler Kawann Short, plus dat van hun beste pass rushers in Mario Addison en Charles Johnson. Het is dus maar zeer de vraag of de defensie volgend jaar echt sterker zal worden. Daarnaast moet er echt gewerkt worden aan de offensive line, want net als in de verloren Super Bowl van 2016 moest Cam Newton té vaak rennen voor zijn leven. Nieuwe offensive tackles zijn nodig om de bescherming te verbeteren, en Newton te helpen naar betere prestaties in 2017 en 2018.

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen