Saturday Night Football: Texans hebben play-offs binnen

De laatste week van het reguliere seizoen van de NFL is aangebroken. Niet alle teams die speelden, deden het nog ergens voor, maar sommigen konden nog altijd de play-offs inkomen. De Steelers wonnen van de al geplaatste Ravens, maar zijn nog afhankelijk van andere resultaten. In de win & in game tussen de Texans en de Colts was het Houston dat aan het langste eind trok.

STEELERS DOEN WAT NODIG IS, MAAR VERLIEZEN WATT

Pittsburgh Steelers @ Baltimore Ravens | 17-10

De Ravens konden het rustig aan doen deze laatste speelronde. Vorige week werd de #1 seed en het felgebeerde weekje vrij al gepakt, waardoor de wedstrijd tegen de Steelers voor Baltimore eentje zonder waarde was. Dat was aan de line-up te zien. Onder andere Lamar Jackson, Zay Flowers, Kyle Hamilton en Odell Beckham Jr. speelden niet. De Steelers daarentegen kunnen nog altijd de play-offs in. Er zijn verschillende scenario’s waarin dit mogelijk is, maar Pittsburgh is wel afhankelijk van andere ploegen. Voor de Steelers was het daarom in elk geval lekker dat Baltimore op halve kracht aantrad.

Pittsburgh kwam in het eerste kwart dan ook op voorsprong. In het koude en natte Baltimore was het Najee Harris die de bal binnenliep voor zes punten. Ook de defense liet zich gelden. Aan het begin van het tweede kwart fumblede Melvin Gordon de bal waarna de Steelers deze veroverden. Lang duurde dit niet. Via een ouderwetse peanut punch veroverden de Ravens de bal al snel weer terug. Nog voor rust kwamen de Ravens op gelijke hoogte. Na een sterke run van Gus Edwards was het uiteindelijk Isaiah Likely die werd gevonden door back-up QB Tyler Huntley.

WATT VALT UIT, JOHNSON SCOORT

Het weer bleef ook in de tweede helft dramatisch. Een fikse tegenvaller voor Pittsburgh was het uitvallen van T.J. Watt. De potentiële DPOY-kandidaat zorgde gisteren voor sack nummer 18 en 19 van het seizoen, maar raakte geblesseerd aan zijn knie. Het is waarschijnlijk een MCL sprain, wat zou betekenen dat Watt de play-offs mist als de Steelers deze halen.

Het hoogtepunt van de tweede helft was de 71-yard touchdown van Diontae Johnson. Via hem kwamen de Steelers op een 14-7 voorsprong. Beide teams voegden hier nog een field goal aan toe, waardoor de Steelers uiteindelijk de wedstrijd wonnen. Pittsburgh deed dus wat het moest doen om nog een kans te maken op de play-offs. Deze wordt bereikt als de Jaguars gelijkspelen of verliezen, of als de Bills verliezen, óf als de tweede wedstrijd van de zaterdag in een gelijkspel eindigde…

STROUD EN TEXANS DE PLAY-OFFS IN, COLTS NIET

Houston Texans @ Indianapolis Colts | 23-19

Zowel van de Texans als van de Colts is het even verrassend als knap dat zij in week 18 nog meededen om een play-off ticket. Voor beide teams was de opdracht simpel: winnen, en de play-offs waren behaald. Voor beide teams was zelfs de AFC South titel nog haalbaar, maar daarvoor moeten de Jaguars wel verliezen van de Titans.

Het waren de Colts die als eerste op het bord kwamen via een field goal. Lang duurde deze voorsprong niet. Binnen 1 play gooide C.J. Stroud de bal het veld over naar Nico Collins en stonden de Texans voor. Het was het zoveelste hoogtepunt uit het rookie jaar van Stroud. In het tweede kwart breidde Houston de voorsprong uit via een touchdown pass naar fullback Andrew Beck. Voor het rust werd voegde Matt Gay zijn tweede field goal aan zijn totaal: 14-6.

IJZERSTERKE DRIVE BRENGT TEXANS NAAR DE PLAY-OFFS

De Colts kwamen in de tweede helft helemaal terug in de wedstrijd na een lange touchdown run van Jonathan Taylor. Via een two-point try werd het zelfs gelijk. Nadat beide teams nog een field goal scoorden, kwamen de Texans zes minuten voor het einde na een prachtige drive (Stroud 7/7, 82 yds) op voorsprong via Devin Singletary. Houston miste wel het extra punt, waardoor de voorsprong zes punten bleef.

De Colts hadden vervolgens een goede kans zelf weer op het bord te komen. Bij 4th & 1 rond de 30 van de Texans liet Goodson de bal uit zijn handen vallen, waardoor Houston overnam. De Texans namen nog een vrijwillige safety aan het einde van de wedstrijd om tijd te verspillen, en wonnen de wedstrijd uiteindelijk. Houston gaat met hun nieuwe ster Stroud de play-offs in, de Colts proberen het volgend jaar met de terugkeer van Anthony Richardson opnieuw.

Lees hier de previews voor week 18 (met 50% juiste voorspellingen voor de eerste games!)

Coverfoto: Marc Lebryk/USA TODAY Sports