Quarterback carrousel: vinden Winston en Cam nog een team?


Het zijn drukke weken geweest in de NFL. De eerste storm van Free Agency is intussen gaan liggen, maar niet zonder het gehele landschap grondig door mekaar te schudden. Vooraf werd er gerekend (gehoopt) op een quarterback-carrousel en deze heeft niet teleurgesteld. Enkele van de grootste namen under centre hebben geopteerd voor een nieuw avontuur. De meest opvallende was uiteraard Tom Brady. De G.O.A.T. zoekt na twintig jaar trouwe dienst in New England zijn heil nu bij de Tampa Bay Buccaneers. Maar ook quarterbacks als Terry Bridgewater, Nick Foles en Philip Rivers trekken in 2020 een nieuw uniform aan. Toch blijven er nog enkele bekende namen over waarvan de nabije toekomst allerminst zeker is. We laten ons licht schijnen op vier quarterbacks die een job zoeken voor 2020 en we voorspellen waar ze zullen eindigen.

CAM NEWTON – ER IS LEVEN NA CAROLINA

Het was de kroniek van een aangekondigd afscheid. Op 24 maart 2020 kondigden de Carolina Panthers officieel aan dat ze Cam Newotn lieten gaan. Voor vele fans van de Panthers was het een bittere pil om slikken. Toch was het geen echte verrassing. De scheiding werd al ingezet na de tweede game van het afgelopen seizoen. Een nieuwe blessure had zich meester gemaakt van Cam en hij werd uiteindelijk op de injured reserve list geplaatst. Kyle Allen nam het van hem over en deed het initieel niet eens onaardig. Die wittebroodsweken bleven echter niet duren en de Panthers zakten helemaal weg. Head coach Ron Rivera werd de laan uit gestuurd en voor Newton-fans was er hoop dat hij bij een nieuwe head coach, en geheeld van alle blessures, een nieuwe kans zou krijgen. Het tegendeel was waar. De Panthers wilden vol op de resetknop duwen en met een propere lei beginnen. De gevestigde waarden mochten vertrekken. En zo ook de voormalige Rookie of the year en MVP, Cam Newton.
De vraag is nu, waar kan de dertigjarige Newton terecht? Met zijn recente geschiedenis van blessures, moet Newton niet rekenen op een langetermijndeal. We verwachten dat hij ergens een prove it contract zal tekenen, gestoeld op bonussen in functie van prestaties. Voor zo’n type contract komen we al snel uit bij de New England Patriots. Cam zou niet de eerste speler zijn die zijn carrière nieuw leven probeert in te blazen onder de vleugels van coach Bill Belichick. De Patriots zoeken mogelijks ook nog naar een goede quarterback na het vertrek van levende legende Tom Brady. Ook teams die een ervaren back-up zoeken voor hun jonge starter, komen in aanmerking. Denk aan de Denver Broncos of Jacksonville Jaguars. Toch lijken de Patriots op dit moment de meest logische bestemming.
Voorspelling: New England Patriots

JAMEIS WINSTON – BACK-UP VAN TOM BRADY?

Jameis Winston is een controversiële figuur in de NFL. De nummer 1 draftkeuze in 2015 heeft intussen vijf seizoenen achter de rug bij de Tampa Bay Buccaneers. De Bucs zien het echter niet meer zitten met Jameis als nummer één, en dus hebben ze hemel en aarde bewogen om Tom Brady binnen te halen als nieuwe superster. De kans dat Winston elders als starter aan de slag kan, is zo goed als onbestaande. Maar als back-up kan hij wel nog zijn waarde bewijzen. Vergeten we niet dat Winston de NFL aanvoerde in passing yards afgelopen seizoen, met 5109. Hij voerde echter ook het interceptie-klassement aan met 30 stuks. Die inconsistentie kostte hem uiteindelijk de kop in Tampa Bay.
Zoals hierboven al beschreven, zijn er tal van teams die een degelijke back-up kunnen gebruiken. Winston is uniek op dat vlak, aangezien hij ervaring combineert met de relatief jonge leeftijd van 26. De Jacksonville Jaguars zouden een optie kunnen zijn. Dan hoeft Winston geen grote verhuis te ondernemen en kan hij lekker in het zonnige Florida blijven. Maar ook noordelijker bevindt zich een geschikte kandidaat. De Pittsburgh Steelers denken steeds nadrukkelijker aan een leven na Ben Roethlisberger. Big Ben is niet immuun voor blessures en heeft het grootste deel van zijn carrière intussen achter zich liggen. Winston kan leren in de schaduw van Roethlisberger en een wissel op de toekomst vormen voor de Steelers.
Voorspelling: Pittsburgh Steelers

ANDY DALTON – DAN TOCH GEWOON CINCINNATI?

Ook in Cincinnati komt er een einde aan een tijdperk. Na negen seizoenen neemt Andy Dalton misschien afscheid van de Bengals. De Red Rifle viel vorig seizoen uit de gratie en nu de Bengals de eerste draftpick in hun bezit hebben, staat het voor 99% vast dat er een nieuwe starting quarterback wordt gekozen, namelijk Joe Burrow. Wat houdt de toekomst in voor Dalton, die toch zeventig overwinningen en 204 touchdowns kan voorleggen in zijn carrière? Net aoals voor Cam Newton, zal het moeilijk worden voor Dalton om elders een basisplek te versieren. Teams die nu nog een quarterback zoeken, zijn teams met back-upnoden. Er is de zeer kleine kans dat de New England Patriots interesse tonen in Dalton, mocht het niet lukken met Cam of met de jonge Jarrett Stidham. Maar nog waarschijnlijker lijkt het dat de Bengals toch een plaatsje vrijhouden voor Dalton op de reservenbank. Dalton kent het systeem, heeft bakken ervaring en kan een uitstekende mentor zijn voor een rookie die nog alles te leren heeft. De Red Rifle als back-up van de nummer 1 draftpick? Wij zien het graag gebeuren.
Voorspelling: Cincinnati Bengals

JOE FLACCO – VOORMALIG SUPER BOWL-MVP ZOEKT WERK

2019 werd een seizoen om snel te vergeten voor Joe Flacco. De Super Bowl MVP van Super Bowl XLVII trok in de zomer van 2019 van de Baltimore Ravens naar de Denver Broncos, om daar te laten zien dat hij het nog steeds kan als starter. Maar dat werd allesbehalve een succes. In zijn achtste game liep hij een nekblessure op tegen de Indianapolis Colts die een einde maakte aan zijn seizoen. Tot dan viel er voor Flacco en de Broncos sowieso al weinig te vieren. In acht wedstrijden kon Flacco maar twee keer winnen. Ook zijn statistieken oogden niet bijster indrukwekkend. Bovendien is Flacco de afgelopen jaren al meermaals geplaagd geweest door blessures. De Broncos beslisten afgelopen week dat Flacco geen plek meer had in het team en lieten de veteraan gaan. Flacco heeft alvast nog niet aangegeven te willen stoppen en dus gaat hij op zoek naar een team dat in hem op z’n minst een waardige back-up ziet. Dat team zou wel eens de New York Jets kunnen zijn. De Jets hebben momenteel geen back-up die naam waardig en volgens sommige bronnen zien zij in Joe Flacco de geknipte mentor van jonge starter Sam Darnold. De move lijkt logisch, dus ook wij voorspellen een verderzetting van Flacco’s carrière in The Big Apple.
Voorspelling: New York Jets

Coverphoto: Mike McCarn | The Associated Press

Toon Aerts
Toon Aerts
Houdt de Belgische NFL-eer hoog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen