Pick Sixteen: All good things come to an end


Alweer de laatste Pick Sixteen van het jaar. Het nadeel van het kortere NFL-seizoen is dat het zo snel weer over is. En voor veel teams is het seizoen eigenlijk al een paar weken voorbij. Het is een onvoorspelbaar jaar geweest. Dat zeg ik niet alleen omdat ik een wonder nodig heb om boven .500 te eindigen in het eerste jaar van deze column. De onvoorspelbaarheid blijkt ook uit het feit dat de NFC vijf andere play-offploegen krijgt in vergelijking met vorig seizoen. De laatste plek gaat naar de Falcons of de Seahawks en de ploeg die hem pakt is de enige terugkerende ploeg in de NFC.
In de AFC is er wat meer stabiliteit, ongeacht de uitkomst van de resterende play-off plaatsen. Lukt het de nieuwe grootmachten in de NFC ook om de macht te grijpen in de Super Bowl? De voortekenen zijn gunstig, want in de onderlinge duels tussen de teams uit de twee conferences won de NFC met 41-23. En de afgelopen drie seizoenen won de conference met het betere onderlinge resultaat ook de Super Bowl. Over iets meer dan een maand weten we of deze trend zich doorzet.
Het wordt in ieder geval weer een drukke tijd voor alle NFL-fans. Morgen weten we welke twaalf ploegen uit gaan maken wie er kampioen gaat worden. En voor de overige twintig teams begint de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Saillant is dat de traditionele Black Monday op 1 januari valt, dus er zullen een groot aantal coaches met een ontslagbrief aan het nieuwe jaar beginnen. Maar voor het allemaal zo ver is eerst de voorspellingen voor de laatste speelronde. Zoals altijd staan de thuisploegen in hoofdletters en betekenen de cijfers tussen haakjes de spread die je bij de score van het betreffende team moet optellen of aftrekken.

Cowboys (-3) at EAGLES

De Eagles zijn zeker van de #1 seed in de play-offs en hebben niets meer om voor te spelen. Tegenstander Dallas wil het jaar goed afsluiten met nog een goede wedstrijd. De bezoekers komen op volle sterkte, terwijl Doug Pedersen al heeft laten weten dat niet alle starters de hele wedstrijd zullen spelen. De Eagles zitten met hun hoofd bij de play-offs en deze thuisnederlaag zal niemand in Philly ook maar iets interesseren.

Jets (+15) at PATRIOTS


De Patriots moeten winnen om thuisvoordeel in de AFC te hebben. Door in de eerste helft snel het verschil te maken kan Bill Belichick in de tweede helft zijn starters sparen voor de play-offs. De Jets komen door een late touchdown net binnen de spread.

LIONS (-7) vs Packers

De Lions kunnen voor het eerst sinds 1991 twee keer in een seizoen van de Packers winnen. Dat telt in Motown. Voor de Packers staat er niets meer op het spel. Alleen voor Brett Hundley misschien. De vervanger van Aaron Rodgers heeft niet overtuigd en kan deze kans misschien wel gebruiken voor de rest van zijn loopbaan. Waarschijnlijk zal hij met meer onervaren spelers op het veld staan, want veel vedetten zijn twijfelachtig voor dit duel. De Lions pakken dit duel.

Texans (+5,5) at COLTS

Twee ploegen om in de gaten te houden op Black Monday. Dat Chuck Pagano weg moet bij de Colts lijkt wel zeker. Maar overleeft Bill O’Brien bijltjesdag? Deshaun Watson wil graag dat hij blijft, dat spreekt natuurlijk in zijn voordeel. Met de rookie was Houston een van de leukste ploegen om naar te kijken. Maar waarom startte O’Brien niet met Watson? En zonder Watson is het spel wel heel matig. Het wordt een gelijkopgaand duel, waarbij de Texans dus minimaal de spread weten te halen.

VIKINGS (-12) vs Bears

De Vikings hebben een overwinning nodig voor een bye in de eerste ronde. Dat is voldoende motivatie voor Minnesota om het duel met de divisierivaal snel te beslissen. De Vikings hebben veel kwaliteit aan beide kanten van de bal dus zal dit een blowout zal worden. Minnesota zal weinig moeite hebben om de spread te halen.

Redskins (-3,5) at GIANTS

De Redskins zijn 6-0 dit seizoen tegen ploegen met een losing record. Daar ligt het probleem niet. Washington heeft te weinig goede ploegen verslagen om een kans te maken op de play-offs. De Giants hebben nog meer blessures onder hun receivers en zullen nauwelijks punten kunnen scoren in dit duel, zodat de Redskins het seizoen op 8-8 kunnen eindigen.

Browns (+6) at STEELERS


Dit lijkt gratis geld, maar let op. De Steelers geloven blijkbaar niet in een zege van de Jets in Foxborough. Die kans is natuurlijk ook vrij klein. Dus heeft Pittsburgh er voor gekozen spelers rust te geven met het oog op de play-offs. Ben Roethlisberger en Le’Veon Bell zullen waarschijnlijk niet spelen. Het geeft de Browns zowaar nog een kans om een wedstrijd te winnen.

Panthers (+3,5) at FALCONS

Het belangrijkste duel van deze speelronde. Beide teams moeten namelijk winnen. De Falcons om de play-offs te halen, de Panthers om kans te houden op de divisietitel en heel misschien zelfs nog een bye in de eerste ronde. De verdediging van Carolina is weer op volle sterkte na wat schorsingen de afgelopen weken en dit gaat uiteindelijk het verschil maken, waardoor de Falcons naast de play-offs gaan grijpen.

Chiefs (+4) at BRONCOS

Nog twee teams voor wie er niets meer op het spel staat. Nou ja, voor de spelers op het veld wel, want beide ploegen zullen hun backup quarterbacks het veld in sturen om zich te bewijzen. Patrick Mahomes heeft meer talent dan Paxton Lynch en betere spelers om zich heen, dus het hem wel lukken om minimaal de spread te halen als underdog in dit duel.

TITANS (-2,5) vs Jaguars

De Jaguars kunnen zich helemaal richten op volgende week. De ploeg is namelijk zeker van de nummer drie plek in de play-offs en het duel met Tennessee is niet meer van belang voor hen. Grote kans dat Leonard Fournette en Cam Robinson rust krijgen om te herstellen en misschien dat nog meer starters zullen volgen. Voor de Titans een ideale kans om de play-offs te halen. Zij moeten winnen voor een wild card plek. Lukt dit dan staat dit duel waarschijnlijk volgende week opnieuw op het programma, maar dan in Jacksonville.

49ers (-4) at RAMS

De Rams hebben de divisie binnen en gaan naar de play-offs. Voor coach Sean McVay is dit voldoende en hij heeft al aangegeven zijn spelers rust te geven. Voor L.A. is het duel op zich nog belangrijk voor als hoeveelste de ploeg zich plaatst voor de play-offs en wie de tegenstander wordt. Blijkbaar vindt L.A. de vierde plek echter prima en dan zou het volgende week Carolina op bezoek krijgen. Het geeft Jimmy Garoppolo in ieder geval een prima kans om ongeslagen te blijven.

Bills (-2,5) at Dolphins

De Bills moeten winnen en hopen dat de concurrentie (Ravens, Chargers en Titans) verliezen om een kans te maken op de play-offs. Dat gaat niet gebeuren en de Bills komen dus één zege te kort om zich te plaatsen voor de play-offs. Het maakt de beslissing om Nathan Peterman te starten tegen de Chargers nog onbegrijpelijker. Peterman gooide vijf intercepties in de eerste helft en gaf Los Angeles 34 punten bij rust. Dat voor een ploeg die in geen enkele andere hele wedstrijd de dertig heeft gehaald dit seizoen. De fans van de Bills moeten weer wachten op een nieuw optreden in de play-offs.

Raiders (+7) at CHARGERS


De Raiders hebben nog een rekening openstaan met de Chargers. In 2011 versloegen de Chargers de Raiders op de laatste speeldag, waardoor Oakland de play-offs miste. Nu kan er revanche worden genomen. Los Angeles moet winnen om nog een kans te hebben op een wild card, maar zal dit in een halve uitwedstrijd moeten doen. De Raiders speelden tot 1994 in Los Angeles en de achtergebleven fans krijgen nu weer de kans om hun ploeg in eigen stad te zien. Naar verwachting zullen er meer Raider-fans dan Charger-fans in het stadion zijn en dit gaat de doorslag geven in dit duel.

SEAHAWKS (-8,5) vs Cardinals

Seattle leek naast de play-offs te grijpen, maar de ploeg van Pete Carroll mag blijven hopen. Als Atlanta van de Panthers verliest hebben de Seahawks het laatste ticket bij een zege op de Cardinals. Seattle speelt mede door alle blessures niet goed, maar deze kans laten ze niet liggen. Laat dat maar aan Russell Wilson over, die nogmaals laat zien dat hij in de MVP-race is.

Saints (-6) at BUCS

Voor de Saints een belangrijke wedstrijd, want een zege betekent thuis spelen volgende week, een nederlaag betekent mogelijk een uitwedstrijd. Drew Brees is te ervaren om al vooruit te kijken naar de play-offs en zal er voor zorgen dat het verschil snel gemaakt wordt tegen een uitgespeeld Tampa. Belangrijk te onthouden is dat deze wedstrijd aan de oostkust gespeeld wordt, in het late tijdslot. Dat betekent dat de wedstrijd op Oudjaarsavond pas tegen acht uur ’s avonds is afgelopen. Grote kans dat veel fans van de Bucs het duel van hun ploeg laten schieten om op tijd aan de viering van Oud en Nieuw te kunnen beginnen.

BENGALS (+9,5) at Ravens

De Ravens hebben hetzelfde probleem als de Bucs en hebben hun seizoenkaarthouders al opgeroepen hun kaarten weg te geven als ze besluiten niet te komen. Baltimore kan de steun van de twaalfde man goed gebruiken, want een zege betekent een plek in de play-offs. De Bengals hebben niets meer om voor te spelen, alleen een goed afscheid voor Marvin Lewis. Cincy heeft een van de beste redzone verdedigingen van de NFL, waardoor de Ravens weinig touchdowns en veel field goals zullen scoren. Voldoende voor de zege, niet voor de spread.
VORIGE WEEK: 5-10-1
SEIZOEN: 107-116-11

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen