Pick 6 MNF: Vikings overlopen door Bears

howard
Tot twee weken geleden waren de Minnesota Vikings nog ongeslagen en stonden de Chicago Bears op één overwinning en vijf nederlagen. De Vikings steunden op de defense, de Bears hielden open huis. De rollen tussen de twee teams waren op Monday Night Football helemaal omgedraaid. De Bears-defense hield stand, de verdediging van de Vikings stond er niet op cruciale momenten. Chicago hield de bezoekers na een goede start met gemak op afstand: 20-10. In Pick 6 zes opvallende punten van MNF.
1 Howard cryptonite voor Vikings
De Vikings defense had dit seizoen aan geen enkele running back meer dan 100 yards opgegeven. Het was een rookie die daar op MNF verandering in bracht: Jordan Howard. De running back werd pas in ronde 5 opgepikt (150 overall), maar heeft zich inmiddels opgewerkt tot de beste rookie na Ezekiel Elliott. Ook achter een rookie center en twee back-up guards vond Howard de gaten in de defensie van de Vikings. Zijn start was goed met deze rush.


Howard kreeg bij deze rush wat hulp van rookie safety Jayron Kearse (vervanger van de geblesseerde Andrew Sendejo) die totaal niet anticipeerde toen Harrison Smith zijn tackle miste. Hij werd door Mike Zimmer meteen naar de kant gehaald, maar dat had geen effect. Howard noteerde maarliefst 153 rushing yards en voegde daar nog 4 catches voor 49 yards aan toe.


2 Minnesota faalt in offense én defense
Dat de offense niet op volle toeren draait is bekend, maar dat de defensie ook niet thuis gaf is nieuw voor de Vikings. Naast de opgegeven yards aan Howard had de verdediging ook moeite om de Bears te stoppen op third down. Zeven van de veertien keer haalde Chicago er een first down uit. Een zorgelijk ontwikkeling voor Mike Zimmer en niet één die alleen toe te schrijven is aan de afwezigheid van Sendejo.
De pass rushers kregen geen vat op Jay Cutler. Hij werd, mede dankzij zijn goede pocket awareness, maar één keer gesackt en intercepties en forced fumbles bleven ook uit. Alleen Xavier Rhodes was weer sterk in de secondary. De cornerback voorkwam twee touchdowns door persoonlijke duels te winnen van Alshon Jeffery. Toch moest Rhodes één keer zijn meerdere erkennen in Jeffery.


Hoe belangrijk Rhodes was voor de Vikings bleek een paar plays later. Toen de cornerback één play aan de kant stond met een kleine blessure scoorde Jeffery de touchdown waarmee de Bears definitief afstand nam (19-3).
3 Bears pass rushers overlopen O-line
De defense van Chicago wist juist wel het verschil te maken op MNF. De front seven van de Bears zijn indrukwekkend. Naast routiniers Danny Trevathan en Jerrell Freeman leverden ook Pernell McPhee (1 sack), Akiem Hicks (2 sacks) en Cornelius Washington (1 sack) een belangrijke bijdrage. Rookie Leonard Floyd maakt zijn uitverkiezing als 9th pick overall ook volledig waar. De O-line van de Vikings werd volledig overlopen in Chicago.
4 Bradford sitting duck
Dat was geen goed nieuws voor Sam Bradford, die vorige week al geen fijne dag had tegen de Eagles. Tijdens MNF ging hij vijf keer tegen de grond. Het tast zichtbaar het zelfvertrouwen van Bradford aan, die als hij een keer wel tijd krijgt ook niet meer accuraat is. De quarterback stond net als vorige week een aantal keren vol ongeloof na te treuren over een gemiste pass richting een vrije receiver.
Het grootste probleem voor Bradford is dat hij, ook als er haast geboden is, tijd moet nemen voor elke play call. In het vierde kwart, met 17 punten achterstand, maakte de aanval van Minnesota totaal geen haast om de achterstand nog goed te maken. De quarterback leek het playbook in de eerste weken snel onder de knie te hebben, maar een no-huddle offense is blijkbaar nog geen optie. Zolang dat het geval is komen touchdowns van Stefon Diggs in iedere wedstrijd te laat.


Bradford is bovendien, in tegenstelling tot Teddy Bridgewater, niet beweeglijk genoeg om onder druk van de pass rushers uit te komen. Af en toe lijkt de quarterback een hert die in de koplampen van een aanstormde auto kijkt. Zijn trade naar de Vikings begint, ondanks een veelbelovende start, dan ook steeds meer op een mismatch te lijken. Zolang zijn offensive line niet verbeterd kunnen de Vikings alleen wedstrijden winnen op basis van de defense. Een 5-2 record is dan misschien niet eens voldoende om de play-offs te halen.
5 Running game Vikings is opgedroogd
Een ander nadeel van de zwakke offensive line van de Vikings is het opdrogen van de running game. Ja, ze missen Adrian Peterson, maar ook met AD liep het dit jaar niet goed. De Vikings misten tegen Chicago ook nog Jerick McKinnon en de vervangers Matt Asiata en Ronnie Hillman zijn van een bedenkelijk niveau. Hillman kwam tot 15 yards na 4 carries, Asiata haalde slechts 42 yards uit 14 carries. Laatstgenoemde slaagde er ook meerdere malen niet in om in de redzone een touchdown te forceren. Gezien dat de primaire kracht is van Asiata is de situatie echt zorgwekkend in Minnesota.
6 Er wordt iets moois opgebouwd in Chicago
Die zorgen zijn in Chicago naar de achtergrond verdwenen, ondanks alle blessures en nederlagen aan het begin van het seizoen. Na het dieptepunt, de nederlaag in week 6 tegen Jacksonville, hebben de Bears karakter getoond. Zowel tegen de Packers (één helft lang) als de Vikings werd duidelijk dat er wel degelijk potentie zit in de ploeg. En dan zijn Josh Sitton en Kyle Long er nog niet eens bij. Naast Howard en Floyd ontwikkelen ook Adrian Amos (safety), Bryce Callahan en Cre’von Blanc (cornerbacks) zich goed. Jay Cutler had na afloop mooie woorden over voor zijn teamgenoten.
“Those guys played inspired football, it was fun to be a part of.”
Dit seizoen zullen de Chicago Bears niet veel meer hebben aan het nieuwe elan met een 2-6 record. Als het team enigszins bij elkaar blijft (lees: blijft Alshon Jeffery en/of komt er een goede vervanger) kan coach Fox gaan bouwen aan het team dat volgend jaar weer een rol gaat spelen in de NFC North.
Foto: twitter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen