PATRIOTS WINNEN SUPER BOWL LI IN EXTREMIS

New England Patriots Quarterback Tom Brady - Press Conference
De New England Patriots hebben Super Bowl LI gewonnen. De formatie uit Boston rekende na overtime af met de Atlanta Falcons van quarterback Matt Ryan. Waar de spelverdeler van Atlanta nog de MVP-award binnenhaalde over het reguliere seizoen, daar moest hij in het slotstuk van het seizoen met 34-28 zijn meerdere erkennen in Tom Brady, de quarterback van de Patriots.
Vroege voorsprong Atlanta
Aanvankelijk leek niets een feestelijke avond voor Atlanta in de weg te staan. Ryan en zijn mannen liepen al snel uit naar een ruime voorsprong, terwijl de Patriots in de eerste helft maar weinig gedaan kregen. Waar kenners vooraf juist rekening hielden met de defensieve kwaliteiten van New Engeland, was het juist Atlanta dat aan die zijde van de bal indruk maakte. Ondertussen speelde de aanval van de Falcons hun eigen spel, waarmee zij het hele seizoen al succesvol waren. Dat leidde tot een 14-0 voorsprong. De ploeg van hoofdcoach Dan Quinn vergrootte de voorsprong daarna toen cornerback Robert Alford, na een interception op een worp van Brady nog maar eens een touchdown liet aantekenen.
Bill Belichick draait het om
Menig Patriots-fan zal het bij die 21-0 tussenstand voor gezien hebben gehouden, maar dat bleek een grote fout. De drie punten die New England kort voor rust op het bord wist te krijgen, bleken precies het sprankje hoop dat de Patriots nodig hadden. De formatie van coach Bill Belichick nam na de pauze de teugels stevig in handen. Atlanta werd in de resterende twee kwarten beperkt tot zeven punten, terwijl de Patriots zelf met rasse schreden dichterbij kwamen. Dat leidde in het vierde kwart tot een ongekende comeback. Liefst tweemaal wisten Brady en de zijnen een touchdown te bekronen met een two-point-conversion, wat een gelijke stand opleverde: na de reguliere speeltijd van Super Bowl LI stond het 28-28.
Beslissing in overtime
In de verlenging bleken de Falcons niet in staat de Patriots, die de toss hadden gewonnen en dus begonnen met de bal, nog af te stoppen. De laatse drive van de Patiots, en daarmee Super Bowl LI, eindigde toen running back James White de bal in de endzone van de Falcons wist te krijgen. Die beslissende touchdown leverde Belichick en Tom Brady hun vijfde Super Bowl-winst op, terwijl de quarterback daarbij ook zijn vierde Super Bowl MVP-award mocht bijschrijven. Brady is daarmee de eerste quarterback die vijf Super Bowl-zeges op zijn naam mag schrijven. De zege van de Patriots was ook op een andere manier historisch; nooit eerder kwam een team in een Super Bowl terug van een achterstand van meer dan tien punten. Sterker nog, de Patriots zegevierden door 3-28 achterstand om te buigen in een 34-28 overwinning.
Foto: Getty Images

10 REACTIES

   • Statement:
    prachtige SB. Ik heb genoten! (Ja ja ik ben gaan kijken 😉 )
    Aanmerking:
    Het is jammer dat de SB min of meer door een coin-toss beslist is.
    Het blijft een draak: de verlenging in American Football. Eigenlijk werkt het alleen goed in Baseball & Basketbal. Nu hebben de Falcons niet eens de kans gekregen om wat terug te doen.
    Vraag:
    Was het echt pass interference waardoor de Patriots naar de 1 Yard lijn gingen in OT?

 1. Als dit een filmscript was geweest, zou het als ongeloofwaardig in de prullenbak zijn gegooid. Ik zit nog altijd in een roes. De Falcons hadden nog maar één score nodig, dan was het echt game over geweest. Tel daar nog eens de volledig lamgelegde running-game, het gemiste extra punt en de mislukte onside-kick (leek me op dat moment de mentale mokerslag) bij op … het leek een totaal gelopen race.
  Maar toen … een aantal behaalde 3rd en longs (zelfs een rush van Brady!) en die ongelofelijke catch van Edelman. Vervolgens ook nog “gewoon” beide 2 point conversions verzilveren. Sprakeloos ….

  • Dat is inderdaad het belangrijkste moment. Atlanta had alleen de fieldgoal nodig om 11 punten voorsprong te krijgen. En dan laten de Falcons zich naar achteren drijven.

 2. @Wouter, het zou kunnen werken als ze in ieder geval beide teams een kans geven. Ook bij een touchdown gewoon het andere team nog een keer de aanval geven en pas als zij geen touchdown + extra punt scoren dan hebben ze verloren.
  Ze moeten in ieder geval de regel hoe het nu is veranderen voor volgend seizoen.

  • Dat gaat alleen niet gebeuren. En vergeet niet: de OT regels zijn nog niet zo lang geleden al aangepast, daarvoor was een field goal genoeg om te winnen, ook bij de eerste possession. Die aanpassing werd volgens mij getriggerd door de NFC conference championship tussen NO en de Vikings met Favre.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen