Patriots winnen Super Bowl dankzij ijzersterke defensie, Edelman MVP

De New England Patriots hebben voor de zesde keer in de clubhistorie de Super Bowl gewonnen. In Atlanta waren de Patriots veel te sterk voor de Los Angeles Rams: 13-3. Tom Brady en Bill Belichick heroverden de Lombardi Trophy na een finale waarin opvallend weinig werd gescoord. Door de zege scharen de Patriots zich bij de Pittsburgh Steelers als recordkampioen in de NFL.

GOFF BEZWIJKT ONDER DRUK

Kan een pas 24-jarige derdejaars quarterback tegen de druk in de grootste wedstrijd van het jaar? Die vraag werd al snel met nee beantwoord in Atlanta. Jared Goff kon eenvoudigweg niet omgaan met de druk van de defensie van de New England Patriots. Vanaf de eerste drive kwam de Rams-offense niet op gang. Onzuivere passes van Goff werden afgewisseld met momenten waarin hij te veel tijd nam om na te denken. Fataal in de low score game zoals die zich ontwikkelde. De jonge quarterback kwam niet door op third down en hield op beslissende momenten de bal te lang vast.


De Rams-defense hield de Patriots echter ook lange tijd van scoren, waardoor Goff nog een paar kansen kreeg om de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken. Die kansen waren niet aan hem besteed. Hij miste Brandin Cooks voor een go ahead touchdown en verzuimde in het vierde kwart ook de gelijkmakende drive af te ronden. Stephon Gilmore beëindigde de droom van Goff en de Rams.

EDELMAN MVP

Ondanks alle invloed van de verdedigers ging de MVP-award naar een aanvallende speler. Er was namelijk één man in het Mercedes-Benz Stadium die zich niet liet tegenhouden door welke verdediger dan ook: Julian Edelman. Hij bleek, zoals altijd als er prijzen verdiend kunnen worden, ongrijpbaar. Liefst tien keer ontving hij de bal van Tom Brady voor receiving 141 yards. Zijn beloning kwam niet in de vorm van een touchdown, wel werd Edelman uitgeroepen tot MVP van Super Bowl 53.


Die award had ook verdeeld mogen worden over over de gehele defensie van New England of de offensive linemen van de Patriots, die Brady het grootste gedeelte van de wedstrijd buiten bereik van de gevreesde pass rush van de Rams hielden. De G.O.A.T. zelf liet zien dat hij binnen deze ploeg en met de coaching van Bill Belichick er gerust nog een paar jaar aan vast kan plakken. Het doel alleen recordhouder te worden in de NFL met zeven titels gloort, ondanks de leeftijd van Belichick en Brady, aan de horizon.

Foto: Getty Images (archief)

4 REACTIES

 1. Ik heb de wedstrijd live gezien en er viel helaas weinig te genieten. Defensief zat het potdicht en alle complimenten voor beide defensive coaches. Ze ontregelden elkaar volledig. Dat leverde fraaie tackles op, maar na 2 kwarten had ik die wel gezien. Offensief kwam de wedstrijd totaal niet los.
  Pijnlijk ook hoe Goff door het ijs zakte. Ik snap het wel en je kunt het hem niet kwalijk nemen, maar als er 5 fatsoenlijke passes uit zijn handen kwamen was het veel. Uiteindelijk waren de Patriots de verdiende winnaar, maar voor mij was Super Bowl 53 een anti-climax van een verder mooi seizoen. En met terugwerkende kracht zonde dat de Saints niet in de finale stonden. Drew Brees had er wel gestaan.
  P.S. Wat was Maaroon 5 trouwens sleeeeeeecht. En dan dat shirtje uittrekken aan het eind, brrrrrrr. Nou ja, het paste helemaal bij de avond.

  • Maroon 5 paste perfect in het plaatje. Saai en niet echt een promotie voor de NFL. De twee halve finales waren dat wel! Ik had graag twee jonge QBs tegen elkaar gehad of 2 ervaren QBs. Na 2 kwarten zag je al dat de defense van de Rams te lang op het veld stonden. Precies hetzelfde als wat the Patriots deden tegen de Falcons een aantal jaar geleden. Defense vermoeid maken en dan toeslaan.
   Alleen het toeslaan duurde nu wel heel lang… jammer maar ik denk dat de Patriots daar helemaal niets van vinden, want een Superbowl is een Superbowl voor hen.
   Er gaan geruchten rond dat de verliezers van de 1/2 finale de wedstrijd van de Pro-ball game gaan vervangen. Dan krijg je een echte wedstrijd om een 3/4 plaats. En mooi ervaringsmoment voor minder geroutineerde teams.

 2. Ben ik niet met Rutger Steenbergen eens. Dit was een game waarbij je het tactische spel goed kon ontrafelen en dus ook kon genieten van het spel in al zijn tactische facetten. Geweldige game dus die wat mij betreft als voorbeeld gesteld kan worden hoe het spel gespeeld moet worden.. Die ook genadeloos blootlegde welke player wel goed genoeg was, en welke niet. En ja Julian Edelman was niet voor niets MVP. gewoon de beste man on the field.

 3. “Geweldige game dus die wat mij betreft als voorbeeld gesteld kan worden hoe het spel gespeeld moet worden.”
  Tja, als je wilt winnen. Maar sport is wat mij betreft op de eerste plaats entertainment. En dit was niet onderhoudend. Had me dezelfde game gegeven met 3 extra touchdowns en de Patriots als winnaar, en ik had op het puntje van mijn stoel gezeten. Nu kwam de wedstrijd maar 1 moment los: toen de Patriots de touchdown scoorden.
  Misschien is het wel net als 10 kilometer schaatsen. Waanzinnig knap en smullen voor de liefhebbers. Maar ik wil er geen kwartier naar te kijken. Doe me dan de 1000 meter met alle spanning en sensatie die erbij komt.
  Ik denk er trouwens niet alleen zo over. De NFL zit in een flinke crisis en deze Super Bowl had de minste kijkers sinds 2009. Ondanks alle pogingen om het spel aantrekkelijker te maken lukte dat in de finale niet.
  En er speelt veel meer.
  – Er is maar een verzekeraar die spelers wil verzekeren. Het risico op claims is te groot.
  – Er is een machtsstrijd gaande tussen de spelers en vooral blanke eigenaren (denk maar aan Le’Veon Bell en de Steelers).
  – De spelers willen meer macht.
  – Het spel is te hard en er zijn teveel blessures.
  – Helmenfabrikanten durven niet meer. Ook weer uit angst voor claims.
  – De populariteit van de sport bereikte het afgelopen jaar een nieuw dieptepunt.
  Ik las ergens dat de komende 4 jaar cruciaal zijn voor de sport. De league moet zichzelf opnieuw uitvinden. Daar werkt zo’n finale wat mij betreft niet bij.
  P.S. Lees ook dit: https://www.washingtonexaminer.com/washington-secrets/deflated-nfl-popularity-at-new-low-just-1-in-3-are-favorable

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen