Onbegrip over regels NFL laait op na weekend vol incidenten


Protesten rondom het volkslied. De inmenging van Donald Trump. Studies over CTE bij oud-spelers. Eigenaars die verbaal over de schreef gaan. De NFL is dit seizoen meer dan ooit onderwerp van gesprek. Ook het imago van de sport komt daarmee in het geding. Afgelopen weekend kwam echter ook weer een ander probleem duidelijk aan het licht. Een aantal discutabele regels zorgen er voor dat er onduidelijkheid of onvrede ontstaat over de beslissingen van scheidsrechters. In een aantal gevallen wordt de uitkomst van een wedstrijd zelfs duidelijk beïnvloed door een moeilijk uit te leggen regel. Daarnaast lijken er rondom schorsingen te weinig richtlijnen zijn. We bespreken vandaag de problematiek uitgebreid aan de hand van incidenten van afgelopen weekend.

POPULARITEIT NFL ONDER DRUK

Football is nog altijd de grootste en belangrijkste sport voor de tv-kijker in de VS. Maar daar waar de NBA in de lift zit, geldt het tegenovergestelde voor de NFL. Het is de reden dat basketballegende Kareem Abdul-Jabbar onlangs in een interview aangaf te verwachten dat basketball in grootte de NFL gaat overtreffen.


Er zijn verschillende oorzaken aan te geven voor de dalende populariteit van de sport. De gevallen van oud-spelers met hersenbeschadigingen werpen een schaduw over het aantrekkelijke fysieke aspect van de sport. Verder speelt de NFL een belangrijke rol in het maatschappelijke debat rond rassenongelijkheid binnen het land, onder leiding van Colin Kaepernick. Dit heeft meermalen op kritiek van president Donald Trump geleid. Het zijn problemen die voor commissioner Roger Goodell moeilijk op te lossen zijn, omdat deze diep geworteld zitten in de cultuur.
Er zijn echter ook een aantal dingen aan te wijzen die voor vervreemding van het publiek zorgen die de NFL wel op kan lossen. De wedstrijden van afgelopen weekend hebben opnieuw een aantal problemen aan het licht gebracht rond de spelregels. Publiek (en spelers) begrijpen de huidige regels niet (meer). Als onduidelijke spelregels beslissend worden voor het resultaat van een wedstrijd, dan kan dat ten koste gaan van de populariteit van de sport. We zetten enkele problemen van van afgelopen weekend op een rij, met mogelijke oplossingen er bij.

FUMBLE IN THE ENDZONE

De vreemdste regel in de NFL is de fumble in de endzone, zoals Derek Carr zondag deed in het duel met de Dallas Cowboys. Bij een normale fumble op het veld die over de zijlijn gaat dan gaat het balbezit naar de ploeg die de bal had op de plek waar de bal het veld uitging. In de endzone is het een ander verhaal. Bij een fumble in de endzone wordt dit gezien als een touchback en verliest de aanvallende partij de bal. Dus de verdediging krijgt de bal, terwijl het er zelf niets voor hoeft te doen. Er komt geen recovery of onderschepping aan te pas.
Tijdens Sunday Night Football was het de beslissende play, want in plaats van de winnende touchdown gescoord te hebben, ging de bal naar Dallas en zij wonnen het duel. Het was niet voor het eerst dit seizoen dat deze discutabele regel van belang was. Meest opvallend was eerder dit seizoen dezelfde situatie in het duel tussen de Packers en Bears.


De scheidsrechters dachten dat de Bears niet hadden gescoord en down waren voor de goalline en gaven de Bears de bal op de 1-yard lijn. John Fox was het hier niet mee eens en vroeg een challenge aan. Die won hij, maar dus niet zoals gehoopt. Want omdat de bal los komt is het een fumble en die raakt de pion en is dus out of bounds in de endzone. De challenge gaf de bal dus aan de Packers in plaats van de touchdown van de Bears.
Het verschil met deze regel is te groot, ook omdat de regel anders is dan op de rest van het veld. Het idee is dat aanvallers anders te veel riscio nemen om de endzone te halen, omdat ze bij een fumble anders de bal alsnog op de 1-yard lijn krijgen. Daar valt iets voor te zeggen, maar de straf is nu te groot. Als bij een fumble de bal naar de 20-yard lijn gaat zoals al is voorgesteld dan is dat nog steeds een flinke tegenvaller voor de aanval, maar deze is dan niet gelijk de bal kwijt. Dat is een stuk rechtvaardiger dan wat nu gebeurt.

DE CATCH RULE

Een andere regel die voor veel frustratie zorgt bij spelers en fans is de catch rule. Zondag leken de Pittsburgh Steelers het topduel met de New England Patriots naar zich toe te trekken. Jesse James ving een bal een halve meter van de endzone vandaan en bracht deze over de goalline. Op het moment dat de bal de lijn al gepasseerd had, verloor James even de controle.
Bij een running play is dit een touchdown, bij een vangbal dus niet. Een speler moet controle houden tot hij helemaal op de grond is en op de beelden is te zien dat James heel even de bal niet volledig onder controle heeft. Resultaat is dat de touchdown na review werd omgezet in een incomplete pass. De NFL moest maandag een video op de website zetten met daarin de uitleg waarom het geen touchdown was.


Wat vooral tekenend voor de play is dat geen enkele speler van de Patriots protesteert op het moment van de vangbal. Oftewel de scheidsrechters op het veld dachten dat het een touchdown was, de Patriots dachten dat het een touchdown was, de Steelers dachten uiteraard een touchdown gescoord te hebben, de verslaggevers dachten touchdown en iedereen op de tribune en voor de tv dacht touchdown.
Als alle betrokkenen dat gevoel hebben, dan moet de regel duidelijker en simpeler worden gemaakt. Bij running plays gelden speciale regels voor het halen van de endzone, bij de bovenstaande fumbles zijn er speciale regels, waarom niet bij dit soort vangballen?

DE INDEX CARD PLAY

De fumble van Carr was niet het enige opvallende moment tijdens de wedstrijd van de Cowboys en de Raiders. Vijf minuten voor tijd bij een gelijke stand gingen de Cowboys er voor op 4th and 1. En wat er toen gebeurde…


De scheidsrechters moesten meten of de first down gehaald kon worden. Het was met het blote oog blijkbaar niet waarneembaar en er werd een kaart gebruikt om te kijken of er sprake was een first down. De kaart lijkt tussen de bal en de paal te passen, maar de Cowboys kregen een first down en scoorden een field goal om de zege binnen te halen. Het is moeilijk thuis te zien of dit een first down is of niet, maar de uitleg van scheidsrechter Gene Steratore maakt het er allemaal niet duidelijk op voor de NFL-volger.

WILLEKEUR IN SCHORSINGEN

Player safety is een belangrijk onderwerp in de NFL. De sport is fysiek en gevaarlijk, zeker als het hoofd wordt geraakt. Het is goed dat de NFL daar tegen optreedt, maar er is nog te weinig duidelijkheid over de strafmaat. Willekeur speelt nog een grote rol. Aqib Talib en Michael Crabtree werden een wedstrijd geschorst voor een vechtpartij op het veld. A.J. Green kreeg alleen een boete voor een vergelijkbaar vergrijp. Hij begon een vechtpartij met Jalen Ramsey waarin hij de speler van de Jaguars in een wurggreep hield en daarna enkele rake klappen uitdeelde.
Andrew Sendejo van de Vikings werd voor één wedstrijd geschorst na een hit op het hoofd van Mike Wallace. Thomas Davis van de Panthers werd vandaag voor twee wedstrijden geschorst voor een blindside block op Davante Adams. Terechte straffen, maar wel plays die binnen het spel gebeuren. Vergelijk dit met Rob Gronkowski, die twee weken terug uit frustratie na afloop van een play van achteren met volle gewicht op de nek van Tre’Davious White sprong.


Deze laffe actie van de Patriots-ster leverde dus eveneens maar één wedstrijd schorsing op. Gronk stond echter gewoon weer op het veld zondag. Dat hebben de Steelers geweten, hij noteerde een career high 168 receiving yards.

IMAGO VAN DE SPORT

Alle issues dragen niet bij aan het imago van de NFL. De NBA is klaar om de NFL van de troon te stoten als nationale sport. En de vraag is of de league deze trend kan stoppen. Ondertussen vatte SportsPickle (een soort Amerikaanse versie van “De Speld) de problemen treffend samen.

COVER PHOTO: NFL.COM Screenshots

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

5 REACTIES

  1. Niet alleen zij n al deze misinterpretaties dodelijk voor de sport, ook het eeuwige bevoordelen van de Patriots begint zo langzamerhand groteske vormen aan te nemen.
    Als één team door de NFL zo voorgetrokken wordt, snappen de fans dat je de sport niet meer serieus hoeft te nemen.

    • Ik snap dat mensen zich storen aan de Patriots. Zeker Seahawksfans. Maar als je denkt dat de Patriots het goed doen omdat ze bevoorrecht worden door de officials? Het succes komt echt door de coach, Tom en de gehele organisatie. Het is keihard werken wat deze mensen doen. Ze houden rekening met alles, zetten spelers op geheel andere posities. Ze hebben geen fixed mindset, zoals veel andere teams. Ze missen een aantal sterke spelers en evengoed doen ze het best aardig.

  2. De NFL kan het nog zo bont maken, maar de NBA is wel de laatste sport waarvoor ik zwicht, maar dat is een andere discussie. Ja die wel of geen complete pass, wel of geen volledige controle, het is erg lastig om daar duidelijke afspraken over te maken. Maar wat helemaal niet moeilijk is is spelers het veld af te sturen als Davonta Freeman door een bewuste helmet to helmet bijna uit de wedstrijd wordt gekopt. Gelukkig kon hij verder, of de actie van Kiki Alonso op Joe Flacco, of die van Trevathan volgens mij ook op diezelfde Freeman en natuurlijk de belachelijke actie van Gronkowski. Allemaal acties waarbij de dader ruim de tijd heeft om zich te bedenken. Waarom geen directe verwijdering plus een week of 3 schorsing. Met 10 man verder is wel heel rigoreus, maar wie weet is het dan wel sneller afgelopen met het gedonder. De NFL wil af van de schadeclaims bij hersenletsel, maar het enige risico dat je loopt is een 15 yard penalty en heel af en toe 1 wedstrijd schorsing. Dat schiet niet op natuurlijk. Bij de actie van zondag op Freeman ging een interceptie door de Panthers vooraf. Een goeie straf zou zijn geweest dat de Packers de bal alsnog zouden krijgen voor een 1st down, wie weet was het dan toch nog spannend geworden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen