De 2018 Pro Bowl: wie ontbreekt en wie verrast?

Op zondag 28 januari 2018 wordt in Orlando, FL gestreden om de Pro Bowl. Het seizoensdessert voor zij die Super Bowl waardig zijn, maar niet met hun team in Minnesota zullen aantreden. Zoals ieder jaar bevat het definitieve roster vanzelfsprekendheden, verrassingen en teleurstellingen. Ook, zoals ieder jaar, wordt het bestaansrecht van de Pro Bowl in twijfel getrokken.

PRO BOWL SELECTIE 2018

Dit jaar zijn de Pittsburgh Steelers hofleverancier van het duel tussen de AFC en de NFC. Er was geen ander team dat kon tippen aan de acht uit Pittsburgh. Voeg hier de zes Eagles uit Philadelphia aan toe en Pennsylvania is dé footballstaat van Amerika. Overigens op de voet gevolgd door California (13) met daarachter een flink gat naar Florida (7). In Louisiana verdienen de Saints een kleine shoutout, want met zes spelers brengen zij hun staat gelijk met Texas (2 teams) en hoger dan New York (3 teams,  4 spelers).


De NFC selectie wordt voornamelijk bepaald door de Eagles en Saints, terwijl de AFC voor het grootste deel gevormd wordt door de Steelers en de Jaguars, waarvan rookie RB Leonard Fournette verrassend ontbreekt. Ondanks dat de rookies een sterk seizoen draaien, verschijnen er maar vier op het veld bij de Pro Bowl. Marshon Lattimore (CB, Saints), Alvin Kamara (RB, Saints), Budda Baker (ST, Cardinals) en Kareem Hunt (RB, Chiefs).
Andere opmerkelijk feitjes zijn dat de Bears voor het derde jaar op rij geen enkele afgevaardigde in de Pro Bowl hebben en dat Tyreek Hill (Chiefs) als return specialist is opgenomen in het roster terwijl hij geen kickoff returnde en niet in de top 10 van punt returners staat.

UITVERKORENEN ONVERDEELD DANKBAAR

Veel van de gelukkigen die onderdeel uitmaken van het Pro Bowl roster staken hun blijdschap niet onder stoelen of banken. Tevens konden ze rekenen op bijval van collega’s, fans en het journaille.

OPVALLENDE AFWEZIGEN

De absentie van een aantal spelers op de lijst zorgde hier en daar voor verbazing. Pro Football Focus, de koploper in football analytics, stelde een lijst samen met de grootsts snubs van de aanstaande Pro Bowl.
Harrison Smith, safety van de Vikings, heeft de hoogste PFF grade van alle safeties en een van de hoogste van alle spelers. Ook de tape geeft geen reden om hem niet te selecteren. Lavonte David, linebacker van Tampa Bay, is het slachtoffer van de populariteit van edge rushers met veel sacks. Daardoor valt een sterke speler als hij buiten de boot. Ook de beste run-blocker in de NFL, center Jason Kelce van de Eagles, hoeft niet te rekenen op een trip naar Orlando. Ondanks zijn snelheid en efficiency kon hij niet op genoeg support rekenen.
Bills rookie cornerback Tre’davious White behoort ook niet tot de genodigden. Hij presteert beter dan Aqib Talib en Jalen Ramsey, maar toch zal hij eind januari ontbreken. Verder kan ook de afwezigheid van Seahawks wide receiver Doug Baldwin als een verrassing worden gezien. Er zijn weliswaar WRs met meer yards en touchdowns, maar er zijn er maar weinig die zo cruciaal zijn in het vergaren van downs.

OOK ZIJ HAALDEN HET NIET

Andere verrassende afwezigen zijn Cam Heyward (DE, Steelers), Case Keenum (QB, Vikings), Linval Joseph (DT, Vikings), Evan Engram (TE, Giants), David Bakhtiari (OT, Packers), Kevin Byard (S, Titans), Daryl Williams (OT, Panthers), Melvin Ingram (DE Chargers), Damon Harrison (DT, Giants), Michael Thomas (S, Dolphins) en Adrian Amos (S, Bears).

BROWNS OPNIEUW OP NUL

Op Twitter waren er ook minder serieuze reacties op de uitverkiezingen te vinden. Zo werden de Browns gelauwerd voor hun zoveelste season highlight, was Ochocinco (de in vele opzichten legendarische WR) teleurgesteld en zorgde Robert Kelley (RB, Redskins) er in Madden maar voor dat hij wél de Pro Bowl haalde.

NIEUWE PRO BOWL BESTEMMING?

Het blijft wel bijzonder dat langdurig geblesseerden op deze rosters blijven verschijnen. Daarnaast zullen ook alle Super Bowl deelnemers uit het roster verdwijnen. Vaak vormen zij een groot onderdeel van de Pro Bowl selectie dus we gaan nog veel mutaties zien. Samen met de geblesseerden die afvallen en spelers die gewoon geen Pro Bowl willen spelen, betekent dit dat het uiteindelijke roster voor een groot deel anders zal zijn.


Jammer en wellicht een goede reden om wat te doen aan het Pro Bowl concept. De kijkcijfers zijn namelijk niet slecht, maar het kan stukken beter. Het draft format van de jaren 2014, 2015 en 2016 bleek daarvoor niet de oplossing. Daarbij is het nog steeds behoorlijk irrelevant wie wint. Een suggestie kan zijn om te gaan voor “Rookies VS Veterans”, maar ook een clash van windstreken (North VS. South, of East VS. West). Een beloning zoals het hosten van de Pro- of Super Bowl zou bij die laatste vorm ook de relevantie kunnen verhogen.
 

Cover photo: NFL.com/Illustrations

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen