NFL weekoverzicht: blessures, COVID-gevallen en Jamal Adams

Het zijn de momenten waar elke fan doodsbenauwd van wordt in het voorseizoen: blessures! Ook dit jaar was het alweer vroeg raak. Nog voor er ook maar een training camp gepland is vielen de eerste slachtoffers al te melden. Lamar Jackson kwam nog goed weg toen hij over een jetski struikelde, maar het lot was Deebo Samuel en Brandon Brooks minder gunstig gezind. Behalve blessures greep ook COVID-19 om zich heen binnen NFL-kringen. Daarnaast steeg het aantal gevallen deze week sterk in een aantal staten; staat het seizoen op de tocht? Voor Jamal Adams is dat mogelijk sowieso het geval als er deze maanden geen trade voor hem plaatsvindt. De sterspeler van de Jets wil weg, het liefst naar een contender, en stak dat niet onder stoelen of banken. Gelukkig was er ook positief nieuws te melden. Zo verlengde Kyle Shanahan zijn contract en voegde Kyler Murray zich bij het lijstje spelers dat zegt te gaan knielen tijdens het volkslied. Dat en meer in het NFL weekoverzicht van week 25!


JAMAL ADAMS VRAAGT JETS OM EEN TRADE


Sterspeler van de Jets, Jamal Adams, heeft het team laten weten dat hij het liefst nog voor het begin van het seizoen naar een ander team wil. De safety, die zijn vierde seizoen ingaat, wordt in de NFL gezien als één van de beste spelers op zijn positie. Dure contracten zijn echter meer uitzondering dan regel voor safeties. De best betaalde safety in de NFL is Eddie Jackson (Chicago Bears) met een salaris van 14,6 miljoen dollar per jaar. Adams zou op zoek zijn naar 17 miljoen dollar of meer.
De Jets hebben geen haast om hem een contractverlenging aan te bieden; zeker niet gezien het feit dat ze hem nog minimaal twee jaar in New Jersey kunnen houden. Daarbovenop komt de COVID-19 onzekerheid. Adams zag Christian McCaffrey, uit dezelfde draft class, echter wel een megacontract krijgen en wil dit klaarblijkelijk ook. Hij heeft een lijst van 8 teams ingediend waar hij wel naar toe zou willen; toevallig allemaal potentiële play-off kandidaten. Een Jalen Ramsey scenario is niet ondenkbaar als één van deze teams met een mooi bod komt. Anders is het de vraag of Adams op het veld staat in week 1.


ZWARE BLESSURES BRANDON BROOKS EN DEEBO SAMUEL


Het was even schrikken deze week in Philly en San Fran. Zware blessures lijken nu al een streep door het seizoen te zetten van Brandon Brooks en Deebo Samuel. Brooks, de beste guard van vorig seizoen volgens PFF ratings, scheurde zijn achillespees af. Een flinke deuk in de aspiraties van de Eagles. De ploeg uit Philadelphia moet het zonder hun beste speler in de O-line doen. Dat is, zeker voor een blessuregevoelige QB als Carson Wentz, een flinke aderlating.
Ook voor Samuel zijn de druiven zuur. De rookie was in 2019 de grote verrassing bij de 49ers. Hij brak afgelopen week zijn voet tijdens een workout. De vervelende breuk, een zogenaamde Jones-fractuur, zorgt ervoor dat de snelle wide receiver drie tot vier maanden langs de kant staat. Emmanuel Sanders vertrok eerder naar de Saints waardoor de druk nu op Brandon Aiyuk komt te liggen. Hij werd door de 49ers binnengehengeld in de draft. Het is te hopen voor Samuel dat hij volledig herstelt. Uit studies is gebleken dat een dergelijke breuk bij atleten langdurig tot problemen kan leiden.
Ravens fans konden opgelucht adem halen toen Lamar Jackson tijdens een potje football op het strand over een jetski struikelde. De MVP bleef gelukkig ongedeerd bij het voorval.


COVID-19 BAART NFL FANS ZORGEN NA NIEUWE GEVALLEN


Vorige week schreven we al over de twijfels en bezorgdheden bij de teams. Deze week lijkt de trend niet de juiste kant op te gaan. Zo werd bekend dat minimaal twee spelers van de Buccaneers positief hebben getest op het virus. Dit gebeurde in het traingscentrum van de nieuwe ploeg van Tom Brady en Rob Gronkowski. Bij het team van Clemson was het nog een stuk erger. Na tests bleken tot nu toe al 23 spelers besmet. Tegelijkertijd is de situatie in veel zuidelijke staten nijpend.
De NFL en de spelersvakbond zijn ondertussen druk bezig met het aanpassen van protocollen om het seizoen toch van start te laten gaan. Fans houden hun hart vast. Lange tijd leek de NFL, door de gunstige timing van het seizoen, buiten schot te blijven. Met een beetje pech is de favoriete sport van de Amerikanen juist het kind van de rekening.


KYLE SHANAHAN TOT EN MET 2025 BIJ DE 49ERS


Gelukkig was er deze week ook goed nieuws te melden voor de 49ers. Vorig jaar was de grote doorbraak van HC Kyle Shanahan. Met de 49ers haalde hij de Super Bowl en maakte hij indruk met inventieve (running) plays. Zijn contract werd deze week opengebroken waardoor één van de meest talentvolle coaches in de NFL vastligt tot en met het 2025 seizoen. De populaire franchise uit San Francisco maakt Shanahan daarmee één van de vijf best betaalde coaches in de NFL.
Na het dramatische verlies van de Falcons in de Super Bowl stapte Shanahan in 2017 over naar de 49ers. Hij was daar niet direct succesvol. In zijn eerste twee seizoenen won hij slechts 10 wedstrijden; afgelopen seizoen was de grote ommekeer. De ploeg had minder last van blessures en was bij tijd en wijle ongenaakbaar. Uiteindelijk bleken Patrick Mahomes en de Chiefs net te sterk. Komend jaar zullen de 49ers met niks minder tevreden zijn dan een plekje in de Super Bowl.


KYLER MURRAY EN KENYAN DRAKE GAAN OOK KNIELEN


Tot slot werd deze week ook bekend dat meer spelers van plan zijn om te gaan knielen tijdens het volkslied. De meest opvallende namen zijn die van Kyler Murray en Kenyan Drake; beide van de Arizona Cardinals. De Offensive Rookie of the Year van 2019 was duidelijk in zijn bewoordingen. Dit was het enige juiste om te doen en zijn antwoord op fans die het niet met eens waren liet weinig aan de verbeelding over: “I don’t give a f–k”. Drake, running back van beroep, liet al weten zijn QB bij te staan. Zo groeit de lijst met spelers die voornemens zijn om te gaan knielen gestaag.
Het begrip voor protesten van NFL spelers groeit ook buiten de league. Zelfs Donald Trump gaf aan er geen problemen mee te hebben als Colin Kaepernick weer op het veld zou komen te staan. Die uitspraak staat in schril contrast met eerdere bewoordingen, waarin de president met grove uitlatingen liet weten dat Kaep beter van het veld gehaald kon worden. De eerste week, mocht de NFL van start gaan, zal uitwijzen of spelers inderdaad massaal gaan knielen of niet.


Cover foto: Mark Brown | Getty Images

Ton de Vries
Ton de Vries
NFL fanaat mede door een periode van 5 jaar in Amerika. Charlotte (NC) voelt als mijn tweede thuis en de Carolina Panthers zijn uiteraard mijn favoriete team.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen