De NBA is back: het geïmproviseerde 2020 stappenplan

De coronacrisis zorgde ervoor dat de slotfase van het 2019-20 NBA-seizoen ruim vier maanden op zich heeft laten wachten. Vanaf vandaag gaan de eerste echte stappen richting de hervatting gezet worden. Eind oktober kennen we, mitst alles volgens plan verloopt, de nieuwe NBA kampioen. Daarnaast hebben we dan de draft en de FA-periode achter de rug. Maar hoe ziet dit hervattingsschema er stap voor stap uit?


22-30 JUNI: BEGIN CORONAVIRUS TESTS


Vandaag begint het hele proces. De NBA heeft een uitgebreidt plan opgesteld om ervoor te zorgen dat het seizoen 2019-20 toch afgemaakt kan worden. De NBA-spelers hebben hun zorgen geuit over de veiligheid voor spelers met astma of andere complicaties. Oftewel: mensen (spelers en trainers) die een groter risico lopen op ernstig ziek worden wanneer ze besmet raken en daarmee ook hun toekomst als speler of trainer op het spel zetten. De NBA heeft al aangegeven dat elke speler zelf mag beslissen of hij mee wil doen of thuis wil blijven. Er zal geen straf (in de vorm van een boete of schorsing) volgen. De desbetreffende speler zal alleen een deel van zijn salaris kwijtraken per duel dat hij niet speelt.


Toch gaat de NBA er ook voor zorgen dat de spelers die wel meedoen zich zo veilig mogelijk voelen en tevens op hun best kunnen presteren. Dit begint allemaal vandaag, wanneer de spelers voor het eerst bij elkaar komen (per team) en getest zullen worden. Dit zal gedurende de week gaan gebeuren, zodat er (zover dat mogelijk is) zekerheid is over de gezondheid van elke speler die wil participeren.


Ook de head coaches hebben de afgelopen periode flink wat aandacht gekregen. Is het voor hun wel veilig om te participeren aan deze hervatting? Het merendeel van de head coaches is namelijk op leeftijd en het virus heeft vooral impact op oudere mensen. Toch zal het merendeel van de trainers deze week al aansluiten.


Tevens zal het voor teams in deze week (23 t/m 30 juni) mogelijk zijn om free agents een contract voor de rest van het seizoen te geven, wisselspelers (voor de spelers die besluiten niet te willen spelen) aan te trekken, two-way contracts weg te geven en spelers te waiven. Dit hoeft natuurlijk allemaal niet, maar teams mogen uiteindelijk 17 spelers (meestal 15 contractspelers en 2 two-way spelers) meenemen naar Orlando.


30 JUNI – 6 JULI: BEGIN TRAININGSKAMP


Een week later, wanneer dit proces is voltooid, zal elk team beginnen aan een trainingskamp om als team fit te raken voor het nieuwe seizoen. Elke speler heeft natuurlijk gedurende de crisis op zichzelf kunnen trainen.


Als team zullen alle spelers echter nog wedstrijdritme missen en tevens weer chemistry moeten opbouwen. Dit zal gedurende de tweede week van het hele proces moeten gaan gebeuren.


7 JULI: TEAMS VERTREKKEN NAAR ORLANDO


Vervolgens wordt het allemaal wat ingewikkelder. Vanaf 7 juli zullen de teams, allemaal apart, gaan afreizen naar Orlando om in hotels (in ESPN World Wide of Sports Complex at Walt Disney World) te verblijven. Daar zullen zowel de seeding games als de playoffs zelf gehouden worden.


Spelers mogen de campus niet verlaten, mogen niet met spelers van andere teams communiceren en mogen drie ‘intersquad scrimmages’ spelen tussen 9 en 29 juli. Elk team dat vervolgens tijdens de seeding games of de playoffs uitgeschakeld wordt, zal meteen van de campus moeten vertrekken. Ook mogen er in eerste instantie geen familieleden aanwezig zijn. Dit mag pas na de eerste ronde van de playoffs (drie familieleden tegelijkertijd per persoon).


Er zullen drie hotels gebruikt worden (Grand Destino, Grand Floridian en Yacht Club) waar de 22 teams gebaseerd op seeding zullen verblijven. Dit zorgt voor de volgende indeling:


30 JULI – 14 AUGUSTUS: SEEDING GAMES


Op 30 juli kan, mitst alles volgens plan verloopt, het feest beginnen. Zonder fans en met zo min mogelijk personel per team. Alle 22 teams (9 uit het oosten, 13 uit het westen) die mee zullen doen aan dit toernooi spelen acht wedstrijden gedurende deze periode om de 2020 playoffs te bepalen. De wedstrijden zullen een mix zijn van duels die (voordat het seizoen plotseling beëindigd werd) nog op het programma stonden en wedstrijden die toegevoegd zijn (omdat de tegenstander een van die acht teams is die niet meedoet aan de seeding games). Zo zullen de playoffs bepaald gaan worden. De wedstrijden zullen op drie verschillende velden gespeeld worden om de teams zoveel mogelijk uit elkaar te houden.


15-16 AUGUSTUS: TWO-GAME PLAY-IN SERIES (WANNEER NODIG)


Vervolgens wordt het nog wat ingewikkelder. Want als de nr 8 seed minder dan vier duels voorsprong heeft op de nr 9 seed, dan moet er een play-in tournament gespeeld worden om te bepalen wie de achtste seed zal zijn.


Dit zullen twee duels zijn, waarbij de achtste seed na twee nederlagen uitgeschakeld is en de negende seed na één nederlaag al klaar is. Oftewel: de nr 9 seed moet de nr 8 seed twee keer verslaan om de playoffs te bereiken, terwijl de nr 8 seed maar één duel hoeft te winnen tegen de nr 9 seed om zeker te zijn van de playoffs. De winnaar van die serie zal als achtste seed doorgaan naar de playoffs. Mocht het verschil tussen de nr 8 seed en de nr 9 seed aan her einde van de seeding games groter zijn dan vier duels, dan gaat de nr 8 seed zonder play-in toernooi gewoon als achtste seed naar de playoffs.

HUIDIGE SITUATIE

In het oosten is de spanning wat dat betreft ver te zoeken. De nr 1 t/m 6 zijn al zeker van de playoffs (Bucks, Raptors, Celtics, Heat, Pacers en 76ers) en zullen alleen om seeding spelen. De Nets (zeven wedstrijden voorsprong op de Wizards, de huidige nr 9 seed) zijn ook nagenoeg zeker. Het gaat dus tussen de Magic en de Wizards. De Wizards hebben momenteel een achterstand van 5,5 wedstrijd. Dit gat zullen ze dus tijdens die acht wedstrijden met 1,5 wedstrijd moeten verkleinen om een play-in tournament met de Magic af te dwingen.
In het westen is het een stuk spannender. Zeven teams zijn hier al zeker van de playoffs (Lakers, Clippers, Nuggets, Jazz, Thunder, Rockets en Mavericks) en zullen alleen om seeding spelen. De Grizzlies zijn momenteel de nr 8 seed, maar hebben maar 3,5 game voorsprong op de Trail Blazers, Pelicans en Kings. Twee teams, de Spurs (vier games achterstand) en Suns (zes games achterstand), zullen wat meer hun best moeten doen om een play-in tournament met de nr 8 seed af te dwingen. Maar de kans lijkt groot dat er in het westen een play-in tournament zal gaan komen tussen de nr 8 en nr 9 seed. De vraag is alleen: welke twee teams?


17 AUGUSTUS T/M 28 SEPTEMBER: START NBA PLAYOFFS


Wanneer het kleine toernooi is afgerond en de 16 playoff-teams bekend zijn, kan het feest (zonder publiek) echt gaan beginnen. De NBA playoffs zullen, net zoals normaal, per ronde gewoon bestaan uit een best-of-seven series. Zowel in het oosten als in het westen zullen acht teams in de maanden augustus en september gaan strijden om een plek in de NBA Finals. Het schema ziet er (onder voorbehoudt) per ronde als volgt uit:
17-30 augustus: First Round
31 augustus t/m 13 september: Conference Semifinals
15-28 september: Conference Finals
En als alles dan volgens plan is verlopen, zullen we eind september na anderhalve maand playoffs weten wie er namens het oosten en het westen in de 2020 NBA Finals in actie zullen komen.


25 AUGUSTUS: NBA DRAFT LOTTERY


Deze hele planning heeft natuurlijk ook gevolgen voor de NBA Lottery Draft, die bepaalt wie de eerste pick tijdens de Draft zal hebben. Voor dit jaar gaat dit als volgt te werk:
De 14 lottery teams (pick 1 t/m 14) zijn de acht teams die niet meedoen aan de hervatting van het nieuwe seizoen (Cavaliers, Hawks, Pistons, Knicks, Bulls, Hornets, Timberwolves en Warriors) en de zes teams die wel meedoen maar de playoffs uiteindelijk niet halen (momenteel zouden dat de Wizards, Suns, Spurs, Kings, Pelicans en Blazers zijn). Op basis daarvan zijn de volgend percentages (kans op de eerste pick) berekent.

  • 1. Golden State: 14.0%
  • 2. Cleveland: 14.0%
  • 3. Minnesota: 14.0%
  • 4. Atlanta: 12.5%
  • 5. Detroit: 10.5%
  • 6. New York: 9.0%
  • 7. Chicago: 7.5%
  • 8. Charlotte: 6.0%
  • Team 9 > 4.5%
  • Team 10 > 3.0%
  • Team 11 > 2.0%
  • Team 12 > 1.5%
  • Team 13 > 1.0%
  • Team 14 > 0.5%

INDELING

De eerste acht staan dus al vast, de overige zes (de teams die tijdens de seeding games dus worden uitgeschakeld) zullen worden bepaalt op basis van hun record op 11 maart. De wedstrijden die ze verliezen of winnen tijdens de hervatting worden dus niet toegevoegd aan hun record en hebben dus ook geen invloed op hun plek in de lottery. Dan weten teams vervolgens na 25 augustus (anderhalve maand voor de NBA Draft) wie de eerste pick heeft bemachtigt. De overige 16 teams worden vervolgens ingevuld op basis van hoe de playoffs verlopen.


30 SEPTEMBER T/M 13 OKTOBER: NBA FINALS


Aan het einde van de maand september zullen er, als alles volgens plan gaat, nog twee teams over zijn. Één team uit het westen en één team uit het oosten. Deze twee teams zullen tussen 30 september en 13 oktober gaan strijden om de (mogelijke) opvolging van de Toronto Raptors. De Raptors kunnen dit natuurlijk ook gewoon zelf worden, maar de tegenstander zal in ieder geval anders zijn. De Warriors staan er zo slecht voor dat ze niet eens meer in actie zullen komen. We krijgen in het westen dus voor het eerst sinds 2014 (!) een andere finalist.


16 OKTOBER: NBA DRAFT


De front offices die diep in de playoffs nog actief zullen zijn, gaan weinig rust hebben. Normaal gesproken zit er wel een maand tussen het einde van de NBA Finals en de NBA Draft, met daartussen meestal nog de Draft Combine. Van het laatstgenoemde is überhaupt nog niet zeker of dit wel doorgang zal vinden, maar de NBA Draft heeft al wel een nieuwe datum: 16 oktober. Amper drie dagen dus nadat de NBA Finals (bij een Game 7) afgerond zijn en de nieuwe kampioen is gekroond. Alles zal zich na de NBA Finals in rap tempo gaan ontwikkelen. Of de draft een fysieke draft zal gaan zijn, of dat de NBA de NFL en MLB zal volgen met een virtuele draft is nog even afwachten. Voorlopig lijkt de kans op een virtuele draft (ook gezien het succes bij de NFL en de MLB) echter het grootst.


18 OKTOBER: BEGIN NBA FREE AGENCY


Maar als je dacht dat er tussen de NBA Draft en NBA Free Agency wel wat ademruimte zou zitten, dan heb je het goed mis. Amper drie dagen nadat de NBA Draft heeft plaatsgevonden (rookies zullen hun eerste officiële contract nog niet eens ondertekend hebben) begint NBA Free Agency en kan het spektakel gaan beginnen. Normaal zie je op de eerste dag al tal van contracten getekend worden. Woj typt zijn toetsenbord meestal in de eerste drie a vier uur helemaal naar de galemiezen, waarna de storm vervolgens een beetje gaat liggen. Dat zal dit jaar vanwege de korte voorbereidingstijd wel anders zijn.


De vraag is ook of er grote trades gemaakt gaan worden, zoals dat normaal gesproken altijd wel zo is. Daarnaast moet ook meegenomen worden dat de voorbereidingen op het seizoen 2020-21 een maand later al beginnen. Er is dus onwaarschijnlijk weinig tijd en voorbereiding zal van groot belang zijn. Dit spreekt dan weer voor een vliegende start van Free Agency.


10 NOVEMBER: TRAININGSKAMP 2020-21


Wanneer de rookies hun eerst professionele contract hebben getekend, de free agents hun nieuwe club hebben gevonden en een paar blockbuster trades zijn voltooid, kan het trainingskamp voor het seizoen 2020-21 gaan beginnen. Als alles volgens plan gaat, zal dit weer op de normale manier gaan gebeuren. In het slechtste geval zal het seizoen moeten worden begonnen zoals de hervatting van het seizoen 2019-20 ook begon: quarantaine.


1 DECEMBER: BEGIN NBA 2020-21 REGULIERE SEIZOEN


Als alles dan volgens plan is verlopen en het seizoen 2019-20 binnen amper drie maanden is afgerond, kan op 1 december het nieuwe NBA-seizoen gaan beginnen. Met spelers die hun debuut zullen maken bij nieuwe teams, rookies als Anthony Edwards die de NBA meteen willen veroveren en een nieuwe kampioen. Het lijkt allemaal nog ver weg, maar toch zou dit over 5,5 maand al het geval moeten zijn. Of dit ook daadwerkelijk zo zal zijn, is natuurlijk afwachten. Zelfs met een glazen bol valt niet te voorspellen hoe het virus zich zal ontwikkelen en of het nieuwe seizoen daadwerkelijk vlak voor de feestdagen van start kan gaan. Een ding is in ieder geval wel zeker: het zal anders zijn dan anders. Chaos is gegarandeerd.

(Top/Cover Photo: Jonathan Bachman/Getty Images)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen