NFL Season in Review – #18 Minnesota Vikings

New Orleans Saints v Minnesota Vikings
De Minnesota Vikings kende een tumultueuze voorbereiding, met het wegvallen van Teddy Bridgewater en de komst van Sam Bradford. Een 5-0 start volgde, maar daarna ging het seizoen als een nachtkaars uit…
BEKIJK HIER DE VORIGE REVIEW OVER DE INDIANAPOLIS COLTS
VIKINGS SEASON REVIEW
Wat ging er goed?
Aan het begin van het seizoen maakten de Vikings een hoop indruk, en dan met name verdedigend. De ploeg was 5-0 na vijf weken en geen enkele ploeg wist meer dan zestien punten te scoren tegen een uitmuntende Vikings-defense. Het was een linie die wederom over genoeg kwaliteit leek te beschikken, en aanvallend was er genoeg stootkracht om overwinningen binnen te slepen met dank aan Sam Bradford en #1 receiver Stefon Diggs.
Wat ging er fout?
Daarna ging het echter fout, in de verdediging vielen een paar cruciale spelers weg, waaronder safety Harrison Smith. Verder was er in aanvallend opzicht een zwakke offensive line die de ploeg tegenhield, en ook voorkwam dat een running game nooit van de grond kon komen. Dit laatste zorgde ervoor dat de Vikings-offense tot één van de zwakste in de NFL behoorde, en daarmee geen vervolg kon geven aan de sterke start.
MVP
Het is lastig om binnen dit team, wat vooral defensief uitblonk, één uitblinker te verkiezen. Maar als er iemand het verdient vanwege zijn staat van dienst en de rol die hij vervult, dan is het Harrison Smith wel. De 28-jarige Smith is als het ware de generaal van de Vikings-defensie die vanuit de secondary de groep leidt, en ondanks dat hij met het nodige blessureleed kampte, speelde hij wederom een prima seizoen binnen een defensie die tot de sterkste in de NFL behoorde.
Rookie of the Year
Ook voor de rookies was het geen makkelijk jaar in Minnesota. Of het een kwestie is van niet goed genoeg zijn, of rustig gebracht worden, zal nog moeten blijken. Echter, in 2016 wist geen enkele rookie meer dan 70 snaps te noteren, en daarom kan er van niemand – inclusief wide receiver LaQuon Treadwell, die werd gekozen in de eerste ronde – gezegd worden dat hij een cruciale rol speelde voor de Vikings.
Verrassing van het jaar
In aanvallend opzicht was het een grote verrassing te noemen dat Adam Thielen aan het einde van de rit de leading receiver van de Vikings was. Ondanks de aanwezigheid van eerste ronde draft keuzes als Cordarrelle Patterson en LaQuon Treadwell, werd de 26-jarige Thielen uiteindelijk de #2 receiver naast Stefon Diggs. Ook is een eervolle vermelding op zijn plaats trouwens voor Daniele Hunter, de defensive end noteerde in zijn tweede jaar maar liefst twaalf sacks, en vormt een formidabel duo met Everson Griffen.
Teleurstelling van het jaar
In sommige gevallen is het lastig om een speler een teleurstelling te noemen wanneer hij er weinig aan kan doen, maar het wegvallen van Teddy Bridgewater was een flinke streep door de rekening van de Vikings. Natuurlijk, Sam Bradford speelde degelijk, maar de Vikings gaven er wel veel voor op, en zijn misschien wel hun potentiële franchise quarterback kwijt aan een desastreuze knieblessure. Daarnaast was ook het jaar van Adrian Peterson met 37 carries, 73 rushing yards en een 1.9 yards per carry er één om snel te vergeten, en de vraag is of we de 32-jarige runningback ooit nog op zijn oude niveau zullen zien acteren.
Offseason takenlijst
Verdedigend zullen de Vikings, mits iedereen fit de voorbereiding doorkomt, er volgend seizoen wederom goed voor staan. Aanvallend heeft de ploeg echter een heleboel vraagstukken op te lossen, beginnend bij de offensive line die in 2016 tot één van de slechtste in de NFL behoorde. Met uitzondering van guard Alex Boone, is ook elke starter van 2016 een free agent dus de line zal er sowieso in 2017 wezenlijk anders uitzien. Daarnaast zal ook de status van Teddy Bridgewater een groot vraagteken vormen. Komt de quarterback ooit nog terug van zijn blessure, of is Sam Bradford nu de quarterback van de toekomst?
Foto: Getty Images/Archief

Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen