NFL Season in Review 2018: New York Jets


Met het seizoen in de boeken en het off-season onderweg, werpen we een blik in de achteruitkijkspiegel van het NFL-seizoen. In volgorde van de draft, van slechtste team naar het beste, kijken we terug op het seizoen van de 32 verschillende NFL-teams. Vandaag in deel 5: New York Jets.

STERK BEGIN, JETS EINDE

Vooraf werden de Jets getipt als een 1-15 of zelfs een 0-16 team. Na de eerste vijf weken was menig NFL-liefhebber aangenaam verrast: 3-2. Na week 5 werden er echter nog maar twee wedstrijden gewonnen en ging het NFL-seizoen, zoals zo vaak in de afgelopen jaren, als een nachtkaars uit voor de Jets.
Het was een seizoen met veel ups en downs. Met een goed begin en een typisch Jets einde. In het New York van de Jets zul je hier en daar zelfs een beetje hoop aantreffen. Goed, het seizoen eindigde in 5-11, maar veel games werden op het nippertje verloren en vaak werden betere teams flink tegenstand geboden. Daarbij zijn er nog twee dingen die de Jets mee kunnen nemen naar het volgende seizoen: meer continuïteit en een betere chemie. Met een heel sterk off-season zal Gang Green zelfs moeten zorgen dat de agenda in januari leeg blijft.

Jets QB Josh McCown tijdens de pre-season game tegen de Tennessee Titans. (Elsa/Getty Images)

 


WAT GING GOED IN 2017?


JOSH MCCOWN ALS IMPULS

Als je het seizoen ingaat met de vraag of er überhaupt gewonnen gaat worden, ziet het er niet goed uit. Het aantrekken van quarterback Josh McCown bleek echter een verrassend goede keuze te zijn. Hij was in staat om zijn receivers, Jermaine Kearse en Robby Anderson te laten floreren en wist ook tight end Austin Seferian-Jenkins aan een sterk seizoen te helpen. Laatstgenoemde profiteert overigens ook van beslissingen die zijn leven volledig op zijn kop zetten,  for the good. Na jarenlang te worstelen met alcoholproblemen is hij inmiddels ruim een jaar sober en heeft hij zichzelf opnieuw uitgevonden. Over 11 dagen (14 maart) is hij een free agent.Vergeet niet het running back duo Bilal Powell en Elijah McGuire. In combinatie met de arm van McCown en zijn receivers completeerden zij de offense. Desondanks is het op offensief vlak niet alleen maar zonneschijn. De O-line heeft een flinke poetsbeurt nodig en het is onwaarschijnlijk dat we McCown volgend seizoen terug gaan zien.

Bilal Powell
Bilal Powell richting de endzone voor een TD (Seth Perlman/AP Photos)

SAFETY DUO EN TALENTONTWIKKELING

In defensief opzicht was vooral de ontwikkeling van het safety-duo opmerkelijk te noemen. Jamal Adams en Marcus Maye lieten een sterk seizoen zien en kunnen de Jets nog wel een jaar of tien voorzien van een formidabel verdedigend duo. Voor de komende jaren hebben zij de positie om zich te ontwikkelen als een van de betere duo’s in de league.


Zij hebben dit jaar hun kwaliteiten en hun ontwikkeling laten zien en bieden de Jets goede vooruitzichten. Dat het seizoen niet in 0-16 eindigde, heeft deze youngsters ook leren winnen en het heeft de Jets geen “kostbare” draft-plekken gekost. Ze mogen als zesde kiezen.


WAT GING FOUT IN 2017?


CLASH MET OC JOHN MORTON

Als het op het roster aan komt, kan men in New York best tevreden zijn. Goed, er is een franchise QB nodig, de O-line heeft een flinke impuls nodig en er is niet een echte playmaker, maar verder is het een degelijke groep spelers. De coaching staff bleek echter ook dit jaar niet de benodigde stabiele factor te zijn. De turbulente relatie van OC John Morton met zijn spelers, head coach Todd Bowles en assistent coaches trok een wissel op het team en leidde tot zijn onvermijdelijke ontslag op 17 januari 2017. Met Jeremy Bates gaan de Jets wederom aan de slag met een nieuwe OC.

Voormalig Jets offensive coordinator John Morton (Ed Mulholland/USA Today Sports)

De onderkoelde reactie van head coach Todd Bowles na het ontslag van Morton sprak boekdelen: “We appreciate John’s contributions and wish him the best moving forward”. De grootste irritaties waren zijn onvermogen om een degelijke running game op te zetten en het gebrek aan in-game aanpassingen. Bij zijn spelers viel het vooral slecht dat de focus op Robby Anderson lag. De rest was voor hem voornamelijk bijzaak. Aan Jeremy Bates de schone taak om stabiliteit te brengen, de running game nieuw leven in te blazen en aandacht te besteden aan al zijn wapens.

WAAR ZIJN DE PLAYMAKERS?

Om direct terug te komen op die wapens: waar zijn de playmakers? Waar is de Shady McCoy, de OBJ, de Antonio Brown van de Jets? Matt Forte, waarschijnlijk de grootste naam op het Jets-roster heeft zijn retirement aangekondigd, dus het is tijd dat een ander opstaat. Austin Seferian-Jenkins maakte een sterk seizoen door dankzij zijn metamorfose en connectie met McCown, maar toch blijft het een wispelturige speler.


Met de zesde pick in de draft kunnen de Jets goede zaken doen, maar de enorme cap space biedt ook de mogelijkheid om een echte playmaker met een zak geld te lokken. En waarom zouden ze de zesde pick niet traden met de Browns voor #1? Het gebrek aan playmakers is hoe dan ook een groot probleem. Juist deze spelers kunnen het cruciale verschil maken.

Austin Seferian-Jenkins (Elsa/Getty images)

 


WAT BRENGT 2018?


QB + O-LINE + PLAYMAKER = PLAY-OFFS?

Jets CEO en voorzitter Christopher Johnson was niet blij met het afgelopen seizoen, maar wel met de ontwikkeling van jonge talenten en de chemie in de kleedkamer. Belangrijke pilaren waar het team op kan rusten.
Om in 2018 wel potten te kunnen breken, zijn een franchise QB, een degelijke O-Line en een playmaker essentiële elementen. Met één van de hoogste cap spaces in de NFL en de #6 pick moet tenminste tweederde gerealiseerd kunnen worden. Desondanks neemt dat niet weg dat het ver van realistisch is om van een 5-11 seizoen de play-offs in te duiken.


De potentie bij de Jets is aanwezig, maar de vraag is of de coaches en organisatie in staat zijn om uit het juiste vaatje te tappen. Dit off-season bestaan er nog veel vraagtekens rondom het Jets roster en daarom ook rondom de 2018 performance. Met de juiste beslissingen kan het een mooi seizoen worden voor Gang Green, maar een zoveelste Bryce Petty of Christian Hackenberg gaat de organisatie weer jaren kosten.

(Top photo: Thearon W. Henderson/Getty Images)

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen