30-in-30 Season Preview 2018: New York Mets


Blessures, blessures en nog eens blessures. 2017 was een seizoen om te vergeten in het blauw-oranje deel van New York. Waar de stadsgenoot uit de Bronx een positieve verrassing was, daar vonden de Mets zich weer in de rol van het lachertje van de stad. Het team raakte door de vele blessures nooit op dreef en hoopt komend seizoen een beter figuur te slaan in de verder zwakke NL East.

BLESSURES, BLESSURES EN BLESSURES

Het lijkt ineens lang geleden, maar in 2015 waren de New York Mets maar een paar goede wedstrijden verwijderd van de World Series. De ironie wil dat zowel de Mets als de uiteindelijke winnaars (Kansas City Royals) de afgelopen tijd zijn afgezakt, doordat zij heel krampachtig vasthielden aan alles dat waarde had. Alles in de hoop om toch een rol van betekenis te kunnen spelen in de play-offs.
Die strategie bleek niet opgewassen tegen de waslijst aan blessures waarmee de Mets werden geconfronteerd. Van positiespelers tot werpers: Mets-spelers gingen in 2017 bij bosjes neer. Michael Conforto verdween met een schouderblessure en het seizoen van Noah Syndergaard werd vroegtijdig beëindigd. Zo waren er nog veel meer spelers die tussendoor tijd moesten missen. Het gevolg: de Mets deden midden in het seizoen toch wat spelers weg, zoals Lucas Duda, Addison Reed, Curtis Granderson en Neil Walker.

Het seizoen van de Mets in een notendop: Michael Conforto liep tegen een fikse schouderblessure aan waarvan hij pas in april 2018 zal terugkomen. (Noah K. Murray/USA TODAY Sports)

MAGIE VAN 2015 ZOEKEN

Toch willen de Mets in 2018 wel weer competitief voor de dag komen. Hoewel de uitgaande spelers ervoor zorgden dat jonge honden als Dominic Smith en Amed Rosario speeltijd kregen, is er wederom het nodige geïnvesteerd in veteranen om de ploeg richting de play-offs te helpen.

Jay Bruce is in 2018 terug in Queens. (Noah K. Murray/USA Today Sports)

Zo werd de 30-jarige Jay Bruce — na eerst te zijn weggeruild in 2017 — weer teruggehaald en is Todd Frazier (32) overgekomen van de stadgenoot uit de Bronx. Toch werden er ook nog twee spelers van 35 jaar gehaald. Allereerst kwam good old Adrián Gonzalez over van de Atlanta Braves en verliet Jason Vargas de Kansas City Royals om voor wat extra breedte te zorgen in de rotatie. Zodoende zetten de Mets voor komend seizoen wederom in op een mix van veteranen gesteund door wat jong talent.

LINE-UP

Wie een blik op de mogelijke line-up werpt, ziet een groep spelers die — mits iedereen fit blijft — best competitief kan zijn. Dat is echter bij de Mets vorig jaar een groot probleem gebleken.
Opvallend is sowieso dat er grotendeels op veteranen wordt geleund om de Mets komend seizoen naar goede resultaten te slaan. Asdrubal Cabrera, die vorig jaar ondanks alle geruchten in New York bleef, lijkt dus wederom één van de katalysatoren te moeten worden in de offense, waarbij jongeling Amed Rosario ook op een kans zal kunnen rekenen als lead-off hitter.
Daarnaast zal, vooral als Michael Conforto in april aansluit van een hopelijk goed herstelde schouder, het rijtje Cespedes-Bruce-Conforto een hoop angst kunnen inboezemen bij andere werpers. Toch zijn er ook genoeg vraagtekens: kan Adrian Gonzalez op deze leeftijd nog van waarde zijn? In hoeverre kan er gerekend worden op de 29-jarige Travis d’Arnaud die goede wedstrijden toch vaak afwisselt met minder goede wedstrijden. Hoewel de line-up er op papier goed uit ziet, zijn er genoeg factoren die de ploeg kunnen destabiliseren.

PITCHING STAFF: ROTATION

Binnen de rotation zijn er misschien nog wel meer vraagtekens. Waar niemand over twijfelt, is dat Jacob DeGrom en Noah Syndergaard op hun best misschien wel het sterkste duo zijn in de MLB als het aankomt op starting pitchers. Bij afwezigheid van Syndergaard was DeGrom in 2017 één van de weinige lichtpuntjes in Queens. Ook komend seizoen wordt er veel verwacht van beide heren.
Daarachter is eigenlijk niks zeker. Nieuwe aankoop Jason Vargas lijkt na een solide 2017 wel redelijk zeker van een plek in de rotation. Toch hoeven er van de 35-jarige linkshandige werper beslist geen wonderen te worden verwacht. De vraag is dan ook in hoeverre dit wel voor Matt Harvey en Zack Wheeler geldt. Harvey was ooit dé grote man in New York. Hij mag na een belabberd 2017 (6.70 ERA) echter blij zijn dat hij nog een baan heeft. Ook Wheeler, die in 2017 terugkeerde na langdurig blessureleerd (Tommy John), leek nooit echt op het veelbelovende talent dat in 2014 wegviel met een armblessure.
Mede vanwege de wisselvalligheid en onbekende verwachtingen omtrent Harvey, Wheeler en Vargas, lijkt het niet onwaarschijnlijk dat de Mets met bijvoorbeeld Seth Lugo en Rafael Montero twee starters in de bullpen neerzetten. Ook zij waren in 2017 geen powerhouses op de heuvel, maar kunnen het bovengestelde trio wel ontlasten wanneer dit nodig is.

Jacob DeGrom en Noah Syndergaard moeten in 2018 wederom de kar trekken voor de Mets. (Brad Penner/USA Today Sports)

MATZ & GSELLMAN

En dan zijn er ook nog twee jonge talenten die je bijna zou vergeten: Steven Matz en Robert Gsellman. Beide kenden een flinke terugval in 2017. Matz viel na een 2-7 met een 6.08 ERA weg op de disabled list en werd in augustus 2017 geopereerd aan zijn elleboog. Gsellman kon nooit aan de hoge verwachtingen voldoen. Na een prima debuut in 2016 lijken de Mets er ditmaal content mee te lijken om de 23-jarige werper te laten beginnen in de Minor League. Als de rotation echter net zoveel pech als vorig jaar, zal Gsellman al vrij snel terug keren.

PITCHING STAFF: BULLPEN

De Mets haalden vorig jaar verrassend A.J. Ramos op uit Miami en ze hopen daar komend seizoen nog verder de vruchten van te plukken. Met hem, Jeurys FamiliaJerry Blevins en Anthony Swarzak beschikt de ploeg over een groep van vier degelijke werpers die op een goede dag weinig op zullen geven.
Daarachter wordt de spoeling wat dun. Het is dan ook de hoop dat blessures de ploeg geen parten zullen spelen. Zoals eerder gesteld is de verwachting dat de ploeg twee potentiële starters meeneemt in de bullpen. Mannen als Paul Sewald en Hansel Robles kunnen dit aanvullen.

CONCLUSIE

De New York Mets proberen in 2018 nog een keer de magie uit 2015 te vinden. Dit komt erop neer dat een groep gelouterde veteranen, gesteund door een betrouwbare rotation, zal moeten verrassen.
De vraag is dus echter in hoeverre deze rotation nog echt zo sterk is. Na DeGrom en Syndergaard stapelen de vraagtekens zich op. Als deze vraagtekens zichzelf niet omzetten in duidelijke antwoorden, dan wordt het gewoon weer een seizoen in de marge.
Neem daarbij dat in de eigen divisie de Washington Nationals nog steeds een paar stappen verder lijken en het wordt een hels karwei voor de Mets om de divisie te winnen. Maar, als alles op de juiste plek valt, dan kan het misschien wel via een wild-card de play-offs in sluipen.
VERWACHT RESULTAAT: 2e (NL EAST)

Coverfoto: Brad Penner/USA TODAY Sports

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen