NFL Season in Review – #10 New York Giants

In het offseason spendeerden de New York Giants een vermogen aan defensieve versterkingen. Destijds was er vooral twijfel over de strategie om zóveel geld in verschillende spelers te steken om het team verder te helpen. Maar het bleken stuk voor stuk kwaliteitsimpulsen die de ploeg één van de betere defensies in de NFL gaf. Helaas was het echter niet genoeg voor succes in de play-offs.
GIANTS SEASON REVIEW
Wat ging er goed?
De belangrijkste slag werd misschien wel geslagen in het offseason, waar grof geld werd neergelegd voor Janoris Jenkins, Damon Harrison en Olivier Vernon. Alle drie zouden ze in het AP All Pro Team terecht komen, en samen met jongens als Landon Collins en Dominique Rodgers-Cromartie wisten ze een defensie te creëren die richting het einde van het jaar menig tegenstander angst inboezemde.

LEES OOK: NFL – De 10 beste free agent signings van 2016

Wat ging er fout?
Het was echter de offense die de achilleshiel vormde voor de New York Giants. Eli Manning was niet meer de geweldenaar die ooit twee Super Bowls won, en doordat de bescherming vooral op de tackle posities belabberd was – Ereck Flowers had het ook in zijn tweede jaar zwaar – wisten zowel Manning als de running game nooit echt op gang te komen. De vraag is nu echter, of dit betekent dat Eli Manning simpelweg klaar is, of dat een versterkte offensive line hem misschien nog één keer aan een titel kan helpen.
MVP
In zijn eerste seizoen moest Landon Collins met zijn agressieve speelstijl nog wennen aan het leven in de NFL, waar elk foutje wordt afgestraft. Maar één jaar later, en Collins was één van de meest dominante safeties in de NFL. Hij viel wekelijks op met geweldige plays, en was in vele aspecten aanwezig. Zo was hij de leading tackler van de Giants, derde in sacks, tweede in interceptions, en de enige Giant die een defensieve touchdown wist te maken. Al met al een prachtjaar dus voor de pas 23-jarige safety.
Rookie of the Year
Na een razendsnelle start, was het daarna iets stiller, maar toch lijkt het zeker dat de Giants in Sterling Shepard een leuk speeltje hebben voor hun offense. Vanuit de slot wist hij de rol van Victor Cruz perfect over te nemen, en met acht touchdowns was hij bijna net zo productief in dat aspect als Odell Beckham Jr. Ook runningback Paul Perkins verdient een compliment, want dankzij een goede tweede helft van het seizoen, lijkt het vrijwel zeker dat hij volgend jaar ook een significant onderdeel mag gaan vormen van het backfield.
Verrassing van het jaar
Eigenlijk was dit ook Landon Collins. Alle namen die via free agency werden binnengehaald hadden al een zekere reputatie, maar na één onopvallend rookie jaar was Collins voor velen een grote onbekende. Nu, één jaar later, heeft hij zich gemanifesteerd als één van de beste safeties in de NFL, iets wat niemand vorig jaar nog had kunnen voorspellen.
Teleurstelling van het jaar
Het ontbreken van een running game, hoewel ietwat verwacht, was een grote teleurstelling, evenals het gebrek aan ontwikkeling bij left tackle Ereck Flowers. Maar de grootste teleurstelling was het spel van Eli Manning. Hoe je het namelijk ook wendt of keert, uiteindelijk was het Manning die het team tegenhield op cruciale momenten, en met een efficiëntere quarterback, had dit team veel meer potentie gehad in de play-offs.
Offseason takenlijst
Naast het feit dat de Giants erachter moeten komen hoelang Eli Manning nog mee kan, zijn er drie duidelijke plekken waar ze versterking kunnen gebruiken. Allereerst lijkt het wijs om geld te steken in een betrouwbare left tackle, zodat Flowers het aan de rechterkant kan proberen. Verder was er erg weinig productie uit de tight ends, en in een NFL Draft waarin een paar zeer intrigerende tight ends zich aanbieden, lijkt het aannemelijk dat de Giants hier achteraan gaan. Tot slot, de linebackers waren eigenlijk defensief de enige groep die weinig van zich liet horen in positieve zin, extra concurrentiestrijd kan hier ook geen kwaad.

LEES OOK: NFL Season in Review – #11 Miami Dolphins

Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen