NFL Recaps: Chiefs op rand play-offs, Lions mogen blijven hopen

De Kansas City Chiefs lijken op weg naar de play-offs. Na de 30-13 zege op de Los Angeles Chargers hebben de Chiefs een voorsprong van een wedstrijd op de divisierivalen en bezit het ook nog de belangrijkste tiebreakers. De ploeg heeft hierdoor genoeg aan één overwinning in de laatste twee wedstrijden om het naseizoen te halen. Ook de Detroit Lions mogen nog hopen op een optreden in de play-offs, na een eenvoudige 20-10 zege op de Chicago Bears.

TURNOVERS KOSTEN CHARGERS MOGELIJK PLAY-OFFS

De Los Angeles Chargers hadden tot zaterdag slechts één turnover in de laatste vier wedstrijden. Vier turnovers in de tweede helft deden de ploeg van Philip Rivers de das om in het met 30-13 verloren duel tegen de Kansas City Chiefs. Door de nederlaag lijken de Chargers de play-offs te kunnen vergeten.
Tot aan het begin van de tweede helft leek er niets aan de hand voor de Chargers. De ploeg had op bezoek in Arrowhead Stadium een 13-10 voorsprong genomen. Los Angeles leek op weg naar de vijfde zege op rij en de leiding in de divisie, maar in de tweede helft stortte de ploeg volledig in elkaar.
Drie intercepties van Rivers en een fumble van Austin Ekeler gaven de Chiefs steeds uitstekende veldpositie. Het resultaat: twee touchdowns en twee field goals voor Kansas na de pauze, nul punten voor de Chargers. Bij de Chiefs was Tyreek Hill de gevierde man met twee touchdown, waaronder deze over 64 yards.

Door de zege heeft Kansas City aan een overwinning bij Miami of thuis tegen de Broncos genoeg om de play-offs te halen. Concurrenten Oakland en de Chargers moeten hun resterende duels winnen en hopen dat de Chiefs bezwijken onder de druk. Ook in de race om de wildcard-plaatsen is het een gevoelig verlies voor Los Angeles. Het lijkt er dan ook op dat het seizoen voor Rivers en co op oudjaarsavond ten einde is.

LIONS HEBBEN GEEN PROBLEMEN MET BEARS

Matthew Stafford gooide tegen de Chicago Bears twee touchdowns en geen intercepties. Hierdoor namen de Detroit Lions een vroege voorsprong en werden de Bears in de inhaalrace gedwongen. Drie intercepties van Mitchell Trubisky boorden alle hoop van de bezoekers echter de grond in. Met 20-10 wonnen de Lions en blijft die ploeg in de race om een plek in de play-offs.
De Lions moesten het duel met hun geplaagde divisierivaal winnen om in de wild card race te blijven. De ploeg moet de Falcons en Seahawks inhalen om op de gewenste zesde plaats uit te komen. De achterstand op de twee ploegen was één wedstrijd, maar mochten de drie teams op gelijke hoogte komen, dan is de tiebreaker voor de Falcons, waardoor de Lions echt moesten winnen van de Bears.

INTERCEPTIES

Dit bleek voor de thuisploeg geen probleem. Normaal winnen de Lions voornamelijk na een langzame start en moet Stafford zijn ploeg terug laten komen van een achterstand. Tegen de zwakke Bears was dit allemaal niet nodig. Bij rust was het al 13-3 voor de thuisploeg. De bezoekers werden door de achterstand gedwongen voor de passing offense te kiezen en dat bleek niet het sterkste punt van het team te zijn.
Trubisky zette weliswaar het hoogste aantal completions en passes van het seizoen op het bord, de drie intercepties waren te veel om een kans op de zege te hebben. De enige touchdown van de Bears kwam in de slotminuten toen het duel al lang gespeeld was. Stafford daarentegen wist zijn receivers wel op de belangrijke momenten te vinden, zoals hier Eric Ebron.

De nederlaag van de Bears is de tiende van het seizoen, waardoor het voor het derde jaar op rij onder John Fox minimaal tien nederlagen leidt. De coach staat dan ook hoog op de lijst van verwachte ontslagen coaches aan het einde van het seizoen. De Lions kunnen zondag met een goed gevoel kijken wat de concurrentie doet en hopen op nederlagen voor de Seahawks en Falcons voor het volgende week op bezoek moet bij de Bengals om de play-off race voort te zetten.

(Cover photo: Denny Medley-USA TODAY Sports)