NFL Play-Offs Preview #1: Chiefs op zoek naar 1ste play-off overwinning in 22 jaar

Kansas City Chiefs v Pittsburgh Steelers
De Kansas City Chiefs begonnen het seizoen 1-5, terwijl de Houston Texans na een verlies in de eerste week quarterback Brian Hoyer aan de kant schoven. Maar ondanks alles overwonnen ze hun tekortkomingen en staan ze nu vol zelfvertrouwen in de play-offs, en mogen ze zaterdag het spits afbijten in de NFL play-offs!
In deze preview kijken we naar enkele opvallende feitjes, de meest belangrijke verhaallijnen plus de speler die in deze wedstrijd het verschil kan maken!
Zaterdag 9 januari om 22:35 NL tijd
#5 Kansas City Chiefs (11-5) @ #4 Houston Texans (9-7)

Feitjes & Cijfers

  • De Kansas City Chiefs wachten al 22 jaar op een play-off overwinning. De laatste keer dat dit gebeurde was uitgerekend in Houston, tegen de Oilers, die destijds nog bestonden. Sindsdien is de ploeg 0-7 in de play-offs.
  • De Chiefs zijn het eerste team ooit dat na een 1-5 start de play-offs haalt, de tien overwinningen op rij die volgde zijn tevens een franchise-record.
  • De Texans zijn het eerste team sinds 1950 dat de play-offs haalt en met maar liefst vier verschillende quarterbacks wedstrijden heeft weten te winnen (Hoyer, Mallett, Yates & Weeden).
  • In de korte geschiedenis van de Texans is de ploeg in eigen huis nog ongeslagen in play-off wedstrijden (2-0).
  • Op 3rd down valt weinig te halen tegen beide teams. De Texans zijn het beste in 3rd down defense (28.5%) terwijl de Chiefs op plek twee staan met een percentage van 33.2%.

1) De gevaarlijkste tandem van de NFL
Als je denkt aan de beste defensive lineman van de NFL, dan denkt iedereen uiteraard aan J.J. Watt. In het geweld van Watt vergeet iedereen bijna de productie van Whitney Mercilus, die in de schaduw van zijn collega toch 12 sacks heeft genoteerd. Hiermee zijn zij statistisch het meest efficiënte duo in de NFL met een totaal aantal van 29.5 sacks.


Het wordt dus extra belangrijk dat de Chiefs offensive line zich staande houdt tegen de sterke front seven van de Texans, waarin vooral Watt & Mercilus het in zich hebben om big plays te maken. Iets wat misschien niet makkelijk zal gaan, aangezien de Chiefs dit jaar 47 sacks hebben opgegeven, en daarmee slechts drie ploegen boven zich laten wat betreft het opgeven van sacks.
2) Soortgelijke stijl
Wie de teams per positie analyseert ziet dat zij allebei in grote lijnen heel veel gelijkenissen vertonen:

  • Zowel de Chiefs als Texans verloren hun eerste runningback aan zware blessures en doen het nu met relatief onervaren back-ups (Jamaal Charles & Arian Foster).
  • Geven allebei veel sacks op (staan vierde en vijfde in de NFL met respectievelijk 47 en 45 opgegeven sacks). Dit door een combinatie van een sterke front seven maar ook een offensive line die bij tijd en wijlen kwetsbaar is in pass protection.
  • De passing game is bepaald niet explosief door de aanwezigheid van game managers Alex Smith & Brian Hoyer, die allebei voor een deel afhankelijk zijn van een ster wide receiver: bij de Chiefs is dit Jeremy Maclin, en bij de Texans blinkt DeAndre Hopkins wekelijks uit.
  • In de secondary geven beide ploegen veel verantwoordelijkheid aan een rookie cornerback. Bij de Chiefs is dit Marcus Peters, die zelfs tot de Pro Bowl werd verkozen, en bij de Texans is dit Kevin Johnson. Beide heren waren first round picks en houden zich vooralsnog prima staande in de verdediging.

Neem hierbij de route die beide teams hebben afgelegd, en het is bijna eng hoe erg beide teams op elkaar lijken.
3) Gehavende running games sleutel tot succes
Zoals eerder aangegeven, hebben beide ploegen hun eerste runningback verloren aan blessures. Dit heeft ertoe geleidt dat de Kansas City Chiefs vooral afhankelijk zijn van Charcandrick West (634 rushing yards, 4 TDs en 4.0 YPC) en Spencer Ware (403 rushing yards, 6 TDs en 5.6 YPC). Een duo dat bepaald niet onproductief is, en ervoor heeft gezorgd dat de Chiefs netjes zesde in de NFL staan in rushing yards per game.


Aan de andere kant hebben de Texans vooral veel verantwoordelijkheid gegeven aan tweedejaars runningback Alfred Blue (698 rushing yards, 2 TDs en 3.8 YPC) die in twee van zijn laatste drie wedstrijden boven de 100 rushing yards uit kwam.
Vooral in een wedstrijd waar beide teams defensief sterk zijn, en aanvallend niet over heel veel vuurkracht beschikken, is het belangrijk dat hun gehavende running games het succes kunnen bereiken van de afgelopen weken. Beide teams zijn namelijk niet gebouwd om een shoot-out te winnen om of vanuit een flinke achterstand te werken. Het team dat dus het meest effectief kan rushen, wint waarschijnlijk ook de wedstrijd.
X-Factor: Travis Kelce, tight end – Kansas City Chiefs
De Texans en Chiefs hebben allebei één uitblinkende receiver die tot grootse dingen in staat is. Het verschil kan daarom juist gemaakt worden door een extra wapen wat de Chiefs hebben: tight end Travis Kelce.


Want uitgerekend in week 1, toen de Chiefs nipt van de Texans wonnen, had Kelce zijn meest productieve wedstrijd van het seizoen met 106 receiving yards en twee touchdowns.
Sindsdien is het wat stiller geworden maar toch blijft het een feit dat Kelce aanstaande zaterdag eigenlijk de enige tight end zal zijn die echt een groot verschil kan maken in de passing game. En hoewel de defensie van de Texans sinds week 1 sterker is geworden, blijken ze af en toe nog steeds kwetsbaar zijn tegen de betere tight ends.
Conclusie
Beide teams kwamen elkaar in week 1 al tegen, en toen wisten de Kansas City Chiefs met 27-20 te winnen. Brian Hoyer stelde teleur en werd naar de bank verwezen, terwijl de Chiefs vervolgens vijf wedstrijden op rij zouden verliezen.
Ondertussen is er een hoop veranderd, maar wat zeker lijkt is dat beide teams aan elkaar gewaagd zullen zijn, net zoals ze dat in week één waren. En als we afgaan op de huidige vorm dan kan je bijna niet anders dan stellen dat de Chiefs ook ditmaal de nipte favoriet zijn, en waarschijnlijk ook met een nipte zege aan de haal zullen gaan.
Als dit NFL-seizoen ons echter iets heeft geleerd dit seizoen, en dan met name met betrekking tot deze teams, dan is het wel dat niks te voorspellen is…
Voorspelling: Kansas City Chiefs 23-17 Houston Texans

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.
  1. Waarom is Hoyer zo slecht? Kan wel huilen. De offense van de Chiefs hebben nog maar 6 punten kunnen scoren maar dankzij Hoyer lijken ze wel 30 – 0 voor te staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen