NFL Play-Off Preview #8 – Krijgt droomseizoen Dallas een vervolg?

COWBOYS PACKERS 2
De laatste preview van de divisieronde gaat over de eerste wedstrijd van vandaag: Dallas Cowboys – Green Bay Packers. Om 22.40 Nederlandse tijd nemen de onbetwiste nummer 1 van de NFC en de ploeg in vorm het tegen elkaar op in het AT&T Stadium. De winnaar ontmoet in de divisiefinale de Atlanta Falcons en is nog meer één stap verwijderd van Super Bowl-deelname. In deze preview wat je moet weten over deze ontmoeting en de voorspelling wie zich als eerste voegt bij de reeds geplaatste Falcons en New England Patriots.
Quarterback protection program
In de tijd van de MVP- en rookieverkiezingen gaat de aandacht weer uit naar de sensationele jonkies Ezekiel Elliott en Dak Prescott en één de beste quarterbacks van de NFL: Aaron Rodgers. Terecht want Rodgers leidde zijn team na een geweldige reeks naar play-off deelname. Prescott maakte, relatief gezien, misschien nog wel meer indruk door Tony Romo op het tweede plan te houden. Tenslotte brak Elliott bijna alle records als ongrijpbare en spectaculaire running back.
Dat is echter niet het hele verhaal. Het zou een goede quizvraag zijn voor Touchdown live om ook de vijf namen te noemen van de offensive line van beide teams. Dat zijn namelijk de spelers die de prestaties van de potentiële awardwinnaars het hele seizoen mede mogelijk maken. Op basis van de beoordelingen van Pro Football Focus beschermen alleen de Tennessee Titans hun quarterback en running back beter dan de Dallas Cowboys.
COWBOYS PACKERS 1
Green Bay volgt in die ranking als #5.
COWBOYS PACKERS 3
Wat verder opvalt is dat er bij beide ploegen geen echt zwak punt zit in de lijn. Daarnaast beschikken beide teams over een top 3-speler op hun positie volgens PFF. David Bakhtiari bij Green Bay (#3 left tackle) en Travis Frederick bij Dallas (#3 Center).
Welke verdedigers kunnen een shootout voorkomen?
Met het aanwezige aanvallende talent aan beide kanten is het zoeken naar spelers in de defensie die astronomische getallen op het scorebord kunnen voorkomen. We hebben er per team een aantal spelers uitgepikt.
De onbetwiste leider in de Dallas-defensie is Sean Lee. De linebacker is geen speler die opvalt door sacks (0 dit seizoen), maar wel door bijna elke play er bovenop te zitten bij de tegenstander. Het verschil in tackles tussen Lee (145) en de één na beste speler op dat gebied (Byron Jones 88 tackles combined) voor Dallas is immens. Slechts vier spelers in de NFL hebben een hogere score op dat gebied. Bij rushes en korte passes zullen de Packers continu te maken krijgen met Lee.
Waar de linebacker de constante factor is in de defensie is er ook een speler die wordt ingezet als de wedstrijd op het spel staat: David Irving. De defensive tackle kan nog het beste worden vergeleken met een closer in het honkbal. Als het spannend is en de wedstrijd moet over de streep getrokken dan komt het beest in Irving los. Irving staat ondanks ietwat beperkte speeltijd voor de play-offs op 5 passes defended, 4 forced fumbles en 4 sacks. Vooral in week 15 en 16 was Irving spectaculair goed, het kostte de Detroit Lions en de Tampa Bay Buccaneers (mede) de play-off deelname. Jameis Winston en Matthew Stafford leken op een hert met koplampen op zich gericht wanneer David Irving door de linies brak.


De derde speler om te benoemen is Orlando Scandrick. De cornerback zal waarschijnlijk belast zijn met de bewaking van Randall Cobb. Cijfermatig is het niet eens de beste verdediger van Dallas volgens PFF, maar is wel een speler die het verschil kan maken met sacks (2 in het reguliere seizoen), fumbles (3) en intercepties (1).


Bij Green Bay springen er vier spelers uit die dit seizoen zijn opgevallen. Mede door de blessureproblematiek op de cornerback-positie ligt de kracht van de Packers op de safety-posities. Ha Ha Clinton-Dix en Morgan Burnett (gecombineerd 173 tackles, 3,5 sacks, 1 fumble en 7! intercepties hebben het fort van Green Bay dit seizoen keer op keer overeind moeten houden.
Verder heeft GB meer potentie op de positie van linebacker met de tandem Julius Peppers en Nick Perry (samen goed voor 18,5 sacks in het reguliere seizoen. Het wordt interessant om te zien of zijn dominantie (11 sacks) ook kan laten zien met de tegenstand van Tyron Smith.


Flashback voor Green Bay: weer zonder Jordy Nelson
Ook als de Packers O-line Lee en Irving kunnen stoppen heeft Rodgers nog één extra handicap: het ontbreken van Jordy Nelson. De wide receiver speelde dit seizoen bijna alles, maar in de wildcard-ronde tegen de Giants sloeg het noodlot weer toe. De ribblessure die opliep na de hit van Leon Hall, houdt de sleutelspeler voor de Packers deze week in ieder geval aan de kant. Daardoor ontbreekt Nelson opnieuw nu de prijzen verdeeld worden (net als vorig jaar toen hij het hele seizoen miste). De impact daarvan voor Green Bay en Rodgers mag niet worden onderschat.
COWBOYS PACKERS 7
Zonder Nelson heeft Dallas een deep threat minder om rekening mee te houden. Jeff Janis, de hail mary-man van vorig jaar tegen de Cardinals, kan proberen die rol over te nemen. Janis speelde dit seizoen echter relatief weinig. De werklast zal voornamelijk verdeeld worden over Randall Cobb en Davante Adams met als derde man waarschijnlijk rookie Geronimo Allison. Daarnaast kunnen Jared Cook en/of Richard Rodgers weer een belangrijkere rol gaan spelen. Ty Montgomery is niet alleen de running back, maar ook nog een optie als receiver voor de korte passes.
COWBOYS PACKERS 6
Conclusie
Green Bay zal weer een topprestatie moeten leveren om een ronde verder te komen. Het lukte tegen de New York Giants glansrijk met 38 gescoorde punten tegen een sterke defensie, maar het is zeer de vraag of dat tegen Dallas, zonder Nelson, ook lukt. De Cowboys-defensie kreeg dit seizoen nauwelijks meer punten tegen dan de Giants (19,1 om 17,8). Daarnaast is de offense van Dallas, in tegenstelling tot die van New York, red hot.
De enige hoop van Green Bay is dan ook dat ze het winnen van Dallas bij de line of scrimmage, zowel offensief als defensief. In dat geval krijgt Aaron Rodgers de tijd om zijn magie te tonen en genieten Dak Prescott en Zeke Elliott juist niet de bescherming die ze normaal krijgen.
Bij dat scenario is de wens echter de vader van de gedachte voor Green Bay. Dallas zal na een week rust furieus uit de startblokken komen en de Packers al in de eerste helft op gepaste afstand willen zetten. Met de fantastische rookie-tandem, de o-line en Jason Witten, Dez Bryant en Cole Beasley zou dat moeten lukken. Zolang Prescott niet door het ijs zakt door de druk van Peppers/Perry of de ervaring van Clinton-Dix/Burnett lijkt winst voor Green Bay niet haalbaar.
Voorspelling: Het seizoen van de Packers eindigt net als vorig jaar in de divisieronde. Het droomseizoen van Dallas krijgt een vervolg: 31-19 voor de Cowboys.
Ter info: Het duel tussen de Kansas City Chiefs en de Pittsburgh Steelers is namelijk naar het Sunday Night Football tijdstip (02.20 NL tijd) door verwachte weersomstandigheden.
Foto: Getty Images (archief)

2 REACTIES

  1. De Packers gaan 100.000 man in Dallas stil krijgen.
    Wordt wel het laatste trucjes van Rodgers en consorten, volgende week tegen de Falcons lukt het niet …
    (Koffiedik is al weer op ;))

    • Heb wel een donkerbruin vermoeden dat het geen 31-19 meer gaat worden :-). Defensie Dallas zat de eerste helft nog in de bye-week modus :-(.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen