NFL hot seats: coaches in de problemen

Indianapolis Colts v Jacksonville Jaguars
De laatste drie weken van het seizoen beginnen vannacht. Voor steeds meer teams is het halen van de play-offs onmogelijk geworden. Maar dat betekent niet dat die teams niets meer hebben om voor te spelen. Spelers kunnen een nieuw contract verdienen bij hun huidige of juist een andere club. En voor coaches zijn dit de laatste wedstrijden om te bewijzen dat ze de ploeg nog steeds in de hand hebben en dat ze volgend jaar een nieuwe kans verdienen.
De situatie per coach en per club verschilt. Zo zal Rex Ryan waarschijnlijk een wonder moeten verrichten om volgend jaar nog langs de kant te staan bij de Bills, terwijl Todd Bowles naar verwachting wel een nieuwe kans krijgt, tenzij de Jets volledig instorten de komende drie wedstrijden (en dit mogen we zeker niet uitsluiten). Een top tien van coaches om op te letten de komende weken.
0. Gus Bradley, Jacksonville Jaguars
Vergeet Gus Bradley. Daar waar de Rams er voor kozen om Jeff Fisher vlak voor het einde van het seizoen te ontslaan, kiezen de Jaguars er voor om te wachten tot het einde van het seizoen, omdat er ook met een interim weinig te winnen valt voor Jacksonville. Maar op 2 januari mag Bradley zijn spullen pakken. Als hij na de laatste wedstrijd in Indianapolis nog mee terug mag naar Jacksonville.
1. Rex Ryan, Buffalo Bills
New England Patriots v New York Jets
De geruchten rond een ontslag van Rex Ryan worden steeds sterker. De verwachtingen waren dat de ploeg mee zou doen om een play-off plaats, en dat is niet gelukt. Vooral de verdediging, de directe verantwoordelijkheid van Ryan, valt tegen de laatste weken. Een nederlaag tegen de Browns, Dolphins of Jets betekent geen winning season en waarschijnlijk het einde van het tijdperk Ryan.
2. Chuck Pagano, Indianapolis Colts
Pagano kreeg in januari nog een contractverlenging, maar de Colts dreigen voor het tweede jaar op rij de play-offs te missen. En dit jaar was de duurbetaalde Andrew Luck wel het hele jaar fit. In de zwakke AFC South is er geen excuus voor Pagano, om naast de play-offs te grijpen. De Colts zijn nog in de race, en voor Pagano kan het halen van de play-offs wel eens doorslaggevend zijn.
3. Mike McCoy, San Diego Chargers
De Chargers hebben last van blessures en zitten in tegenstelling tot de Colts in een sterke divisie, dus de excuses voor McCoy zijn er, maar de Chargers gaan voor het tweede jaar op rij onderaan eindigen in de AFC West. De Chargers zijn de beste kans voor de Browns, om nog een wedstrijd te winnen en een nederlaag in Cleveland kan voor McCoy wel eens de druppel zijn.
4. Todd Bowles, New York Jets
Miami Dolphins v New England Patriots
Na het goede vorige seizoen waren de verwachtingen in New York hooggespannen en viel het seizoen met een record van 4-9 tegen. Toch lijkt Bowles volgend jaar een nieuwe kans te krijgen van de Jets om zich te bewijzen. Maar Bowles moet wel bewijzen de ploeg nog te kunnen raken. Nog een paar nederlagen als thuis tegen Indianapolis op MNF en het kan voor Bowles wel eens einde verhaal zijn.
5. Chip Kelly, San Francisco 49ers
Zit duidelijk op de hot seat, maar waarschijnlijk hebben de prestaties in de komende wedstrijden weinig invloed op zijn baangarantie. Hij zit pas in het eerste jaar van zijn contract en heeft dit roster gekregen om mee te werken. GM Trent Baalke wordt waarschijnlijk het eerste slachtoffer van de slechte prestaties en de opvolger van Baalke zal een coach kiezen die bij hem past. Dan maakt het niet veel uit voor Kelly of zijn ploeg 4-12 of 1-15 gaat dit seizoen.
6. John Fox, Chicago Bears
Met de blessures van Jay Cutler en Brian Hoyer heeft Fox in ieder geval een excuus voor de nederlagen. En ondanks alle blessures blijven de Bears competitief, dus waarschijnlijk krijgt Fox volgend jaar nog wel een kans en komt hij dan pas echt op de hot seat te zitten.
7. Sean Payton, New Orleans Saints
Wild Card Playoffs - Detroit Lions v New Orleans Saints
Ook Payton krijgt volgend jaar waarschijnlijk nog wel een nieuwe kans, maar ook dat wordt voor hem een do-or-die seizoen. De Saints twijfelden lang voor ze Payton een vijfjarig contract gaven en er wordt meer verwacht dan drie losing seasons op rij. Pas als de Saints volgend jaar niet mee gaan doen om de play-offs moet Payton echt gaan vrezen voor zijn baan.
8. Marvin Lewis, Cincinnati Bengals
Na jaren van de play-offs halen, is 2016 een grote tegenvaller voor de Bengals. Toch zal het Lewis zijn baan niet kosten, want de coach heeft een goede relatie met de eigenaar, en met de twee overwinningen op rij nu, laat Lewis zien dat zijn spelers nog steeds willen.
9. Mike McCarthy, Green Bay Packers
Met Aaron Rodgers als je quarterback hoor je elk jaar mee te doen om de Super Bowl. Dus elk jaar dat je niet wint is een teleurstelling, laat staan het missen van de play-offs. Maar zelfs als de Packers naast het postseason grijpen, zullen de Packers McCarthy een nieuwe kans geven. Net als Lewis wordt het halen van de play-offs in de afgelopen zeven jaar belangrijker gevonden, dan die ene keer dat ze het niet halen.
10. Hue Jackson, Cleveland Browns
Ook als de Browns alle wedstrijden verliezen zal Jackson gewoon terugkeren bij de Browns. Cleveland wil eindelijk rust en stabiliteit brengen en de ploeg vanaf de grond opbouwen. De verwachtingen waren vanaf het begin af aan, dat er heel veel verloren zou worden en Jackson staat dan ook volgend seizoen gewoon langs de zijlijn in Cleveland.
Foto’s: Getty Images (archief)

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen