NFL 32-in-32 | Washington Redskins: Vast in de middenmoot

Washington Redskins: Dwayne Haskins
Het NFL-seizoen is aanstaande en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge ‘draftees’ en de nieuwe stand van zaken op het depth chart: alles komt aan bod. In deel 15 het toonbeeld van middelmatigheid in de afgelopen vier seizoenen: de Washington Redskins


FREE AGENCY


De laatste vier seizoenen staan de Washington Redskins voor middelmatigheid. Met een record van 31-32-1 en slechts één play-off optreden bestaat er in Washington weinig reden tot vreugde. Dit off-season kwamen daar ook nog geruchten over frictie tussen head coach Jay Gruden en team president Bruce Allen bij. Niet bevorderlijk voor de situatie in DC. Daarbij kwam ook nog dat vorig seizoen quarterbacks Alex Smith en Colt McCoy binnen twee weken ieder een been braken. Dit leidde tot een onverwachte situatie waarin Mark Sanchez under center plaatsnam. Desondanks was het teleurstellend dat een 6-3 record eindigde in een 7-9 seizoen. Overigens is het door de ernst van de blessure van Smith onwaarschijnlijk dat hij in 2019 terugkeert, laat staan ooit. Washington had dus genoeg te doen in free agency.

De quarterback-situatie werd buiten free agency opgelost. Case Keenum kwam met een pick in de zevende ronde over van de Denver Broncos voor een zesde ronde pick. Beide picks overigens in 2020. Om ook aan de langere termijn te denken, gingen de Skins met hun eerste ronde pick in de 2019 NFL draft voor Dwayne Haskins. Verder was vooral het aantrekken van free safety Landon Collins een grote en belangrijke move voor Washington. De ex-New York Giant tekende een contract voor 84 miljoen dollar over 6 jaar. Het is een grote investering, maar Collins heeft met zijn 25 jaar al drie Pro Bowl optredens op zijn naam. Naast zijn vaardigheden als run verdediger is hij met zijn persoonlijkheid ook een goede toevoeging voor de kleedkamer.
Verder verlengden de Redskins het contract van Adrian Peterson. De veteran running back is niet meer zo behendig en atletisch als vroeger, maar zijn productie is nog steeds indrukwekkend (1.042 yards in 2018). Daarbij is hij een zeer gewaardeerde collega en kan hij Derrius Guice onder zijn vleugels nemen. Naast Peterson haalden de Skins nog meer veteranen binnen. Cornerback Domonique Rodgers Cromartie brengt ervaring en diepte in een CB-groep die vooral gevuld was met rookies. De andere veteraan is Donald Penn. De right tackle bracht de laatste vier seizoenen door bij de Raiders, maar gaat nu in Washington aan de slag. Met zijn 36 jaar is hij geen oplossing voor de lange termijn op de RT-positie. Daarvoor werd Ereck Flowers gecontracteerd. Hij komt over van de Jacksonville Jaguars.


NFL DRAFT


Zoals eerder gemeld gingen de Washington Redskins met de 15e pick in de eerste ronde voor quarterback Dwayne Haskins. Dankzij de keuze van de New York Giants voor Daniel Jones viel Haskins naar het midden van de eerste ronde. Voor Haskins was dit extra pijnlijk, aangezien hij als kleine jongen in New Jersey opgroeide als Giants fan. Haskins is getalenteerd, heeft een goede arm en is zeker geen reach als op nummer 15. Hij is wat onervaren, maar indien de o-line goed staat (of meer diepte heeft), kan hij met het nodige geduld uitgroeien tot een starter. De vraag is of head coach Jay Gruden het mee zal maken. Hij zal dit jaar moeten winnen om zijn baan te behouden en een QB als eerste ronde pick zal hem daar niet bij helpen.

Met hun tweede pick in de eerste ronde gingen de Skins voor een defensieve verbetering. Outside linebacker Montez Sweat werd als 26e gekozen. Ook voor hem geldt dat verwacht werd dat hij hoger gepickt zou worden. Met Sweat heeft Washington de vervanger van Preston Smith binnen. De derde pick viel in de derde ronde. Met het kiezen van wide receiver Terry McLaurin werd de offense alvast wat meer ingericht voor Haskins. De heren kennen elkaar namelijk van hun college carrière. McLaurin is snel en schroomt niet om special teams werk te verrichten of zelfs te blocken.
In de vierde ronde gingen de Redskins voor running back Bryce Love. Love is een bruikbare running back die geldt als verzekering voor het oude (Adrian Peterson) en blessuregevoelige (Chris Thompson) RB-corps. Hij is explosief en zal ondanks zijn recente kruisbandblessure (ACL) fit zijn voor de seizoensopener. Verder werd de offensive line uitgebreid met Wes Martin (guard) en Ross Pierschbacher (guard, tackle). Van hen wordt verwacht dat ze komend seizoen dikwijls hun opwachting zullen maken. Tenslotte werden linebacker Cole Holcomb, wide receiver Kelvin Harmon, cornerback Jimmy Moreland en outside linebacker Jordan Brailford toegevoegd.


OFFENSE


Het jaar 2018 was geen gelukkige voor de Washington Redskins offense. Men begon goed, maar zag een 6-3 record verdampen tot een 7-9 eindbalans. Een groot deel komt op het conto van de gebroken benen van Smith en McCoy, maar veel valt ook te wijten aan een slappe o-line. De quarterback-positie is een duel tussen veteraan Case Keenum en rookie Dwayne Haskins. Colt McCoy is verre van fit en Alex Smith keert wellicht nooit meer terug op een footballveld.

Als het gaat om de overige skill players is er weinig verandering ten opzichte van vorig seizoen. Wide receiver Paul Richardson keert terug en running back Derrius Guice is hersteld van zijn kruisbandblessure. Voor Guice geldt dat we serieus rekening mogen houden met een breakout year. Is dat niet zo dan heeft Washington altijd Adrian Peterson nog achter de hand. Voor de tight end positie hebben de Skins ook een mooi stel veteranen. Jordan Reed (29) en Vernon Davis (35) kosten dit jaar samen 15 miljoen dollar en moeten dus leveren.
Naast WR1 Josh Doctson en Richardson stelt het wide receiver corps niet al te veel voor. Voor Doctson is dit waarschijnlijk het laatste seizoen waarin hij zijn eerste ronde belofte waar kan maken. Sinds hij drie jaar geleden werd gekozen, heeft hij nog niet kunnen bekoren. Van de draft picks van dit jaar hebben de Redskins een hoge pet op. McLaurin en Harmon worden beide geacht in staat te zijn om slot receiver Trey Quinn uit de startopstelling te spelen. Om de toevoer van quarterback naar receivers te garanderen is geïnvesteerd in de o-line. Ereck Flowers kwam via free agency binnen en Trent Williams en Morgan Moses werden gedraft.


DEFENSE


De defense is door de Washington Redskins flink geüpgrade. Inside linebacker Reuben Foster werd van waivers geclaimd, strong safety Landon Collins kwam over van de Giants en Montez Sweat werd gedraft. Daron PayneJonathan Allen en Matt Ioannidis vinden we dit seizoen weer op de defensive line en daarmee hebben de Skins een jonge, talentvolle defensive core. Foster zal daar nog geen deel van uitmaken door een fikse kruisbandblessure in mei van dit jaar.

De signing van Collins was duur, maar nodig na het vertrek van D.J. Swearinger. Indien Montae Nicholson vrij blijft van juridische problemen zal hij plaatsnemen naast Collins. De komst van Sweat brengt Washington de broodnodige speed-rusher na een 2018 waarin de defense op 3rd down erg tegenviel. Sweat had een astronomisch snelle 40-yard-dash waarin hij sneller was dan Odell Beckham Jr.Tyrann Mathieu en Amari Cooper.
In dit off-season waren er geruchten dat de Skins veteran cornerback Josh Norman zouden laten gaan, maar hij bleef. Gruden riep hem zelfs op om als een superstar in 2019 te spelen. Zolang hij fit is, vormt hij samen met Quinton Dunbar het cornerback-duo. Ook voor Dunbar geldt dat hij blessurevrij moet blijven.


CONCLUSIE


Het jaar 2018 wil men in Washington gauw vergeten. De o-line viel tegen en er was het quarterback-drama. Voor het komende seizoen is de o-line verbeterd, de quarterback-positie aangepakt en ook de d-line lijkt nóg sterker geworden. Er bestaan echter grote vraagtekens rondom de targets voor wie de QB ook mag zijn. Het is geen uitzonderlijk talentvolle groep en de rookies die wél talent hebben, zullen er niet direct staan. Head coach Gruden zal echter een winnend seizoen moeten hebben om zijn baan te behouden. Dat lijkt er wel in te zitten voor de Washington Redskins.
VOORSPELLING: 9-7
Lees alle 32-in-32 artikelen hier!

Cover photo: Toni L. Sandys/The Washington Post

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Adjunct-hoofdredacteur en NFL-eindredacteur. Bij SportAmerika sinds 2017. Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen