NFL 32-in-32 | New York Jets: Nog een jaar lijden voor de fans?

Het NFL-seizoen komt er langzaam aan en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge ‘draftees’ en de nieuwe stand van zaken op het depth chart: alles komt aan bod. In deel zes het team dat na zeven magere jaren moet hopen op zeven vette jaren: de New York Jets.

LEES HIER DE SEASON IN REVIEW VAN DE NEW YORK JETS


FREE AGENCY


Het ene 5-11 record is het andere niet. Waar het voor de Denver Broncos een bittere teleurstelling was, kon het door de Jets bijna boven verwachting. Het verliezen is al bijna omarmd in het MetLife Stadium en de ‘Just Endure The Suffering’ shirts en truien zijn inmiddels niet meer weg te denken. Op basis van Free Agency is er niet meteen een aanleiding om te denken dat er in 2018 een einde komt aan het einde aan het lijden van de fans.

Ondanks de vele mutaties is het zoeken naar posities waarop het team daadwerkelijk versterkt is. Trumaine Johnson zorgt in ieder geval voor meer kwaliteit op de cornerback-positie. Avery Williamson is een goede vervanger van Demario Davis. Verder weet Josh McCown dat hij meer competitie krijgt met Teddy Bridgewater, mits fit. Isaiah Crowell is een welkome aanvulling op het running back corps na het vertrek van Matt Forte. Degelijke aanwinsten, maar gezien bijna evenveel kwaliteit vertrokken is kan er moeilijk worden gezegd dat er in free agency een grote stap vooruit is gezet.


NFL DRAFT


Die stap vooruit moest wel worden gezet in de draft. Na het omhoog traden voor de derde pick was het vooral afwachten welke quarterback er over bleef. Na #1 Baker Mayfield en running back Saquon Barkley als nummer twee viel de gewenste aanvalsleider Sam Darnold in de schoot van de Jets. Een meevaller gezien ook de Browns voor een quarterback gingen en Darnold ook voor de Giants een target had kunnen zijn.

Met de keuze voor Darnold braken de Jets met een jarenlange traditie. Na 2009 werden er alleen maar defensieve spelers gedraft in de eerste ronde. Darnold wordt daarmee de opvolger van Mark Sanchez die in 2009 ook overkwam van USC. De ‘Sanchize’ werd uiteindelijk niet de gewenste franchise QB en dat risico bestaat bij zijn ‘opvolger’ eveneens.
Darnold liet tijdens zijn twee collegejaren als starter twee gezichten zien. Die van de onfeilbare aanvalsmachine die ook over de grond gevaarlijk kon zijn (2016: 31 passing TD, 9 INT, 250 rushing yards, 2 TD, 2017: 4,143 yards, 63% completion, 26 TD) tegenover de kwetsbare turnover machine die in 2017 met 13 intercepties en 11 fumbles zijn touchdown aantal bijna evenaarde. Bovendien gooide hij 20 intercepties in zijn laatste 20 duels.
In principe lijkt Darnold zelfverzekerd genoeg om dit niet van invloed te laten zijn op zijn zelfvertrouwen, maar als hij niet in de juiste situatie wordt gezet is het afbreukrisico hoog bij de New York Jets. Daartegenover kan hij ook uitgroeien tot een held als hij dit Jets-team uit het slop weet te trekken. Met zijn sterke arm en leiderschapskwaliteiten valt dat zeker niet uit te sluiten.


OFFENSE


Het is eerst vooral nog de vraag wanneer we Darnold gaan zien. De eerste ronde pick liet al een deel van training camp schieten toen zijn contract nog niet rond was. Dat geeft hem een kleine achterstand op de beoogde eerste man Josh McCown en voormalig eerste ronde pick Teddy Bridgewater.
Gezien de oppositie in week 3 tot en met 7 kan het ook verstandig zijn om Darnold nog even aan de kant te houden. In die periode staat de Jets-offense tegenover de Browns (Garrett), Jaguars (Campbell en co), Broncos (Miller, Chubb) en Vikings (Griffen en co). Achter een matige en nauwelijks versterkte O-line zou veteraan McCown dan een beter ‘slachtoffer’ kunnen zijn dan Darnold.

De support cast rondom de quarterback, lijkt buiten de O-line, in orde. Robby Anderson en Jermaine Kearse kenden een aardig seizoen in 2017 terwijl Quincy Enunwa, in potentie misschien wel de sterkste receiver, aan de kant stond met een blessure.
De andere optie voor de derde wide receiver spot is Terrelle Pryor. Voor Pryor zal het waarschijnlijk de laatste kans om te laten zien dat hij ook als receiver NFL-waardig is. Bij de Washington Redskins kon de voormalige quarterback zijn 1,000+ yards jaar bij de Browns in ieder geval absoluut niet bevestigen.
Een andere speler die zoekt naar zijn oude vorm is running back Thomas Rawls . Een rol op het derde plan na Bilal Powell en Crowell ligt meer voor de hand. Tight end Jordan Leggett moet na een blessurejaar in 2018 ‘ASJ’ doen vergeten. Rookie Chris Herndon is de andere optie voor die plek.


DEFENSE


Ondanks alle investeringen en eerste ronde picks van het laatste decennia zijn de Jets er niet in geslaagd om de defensie op peil te houden. Na het vertrek van Richardson en nu ook Wilkerson en (opnieuw) Davis is alleen Leonard Williams nog over van de defensie die in 2014 nog gevreesd werd. Ja, cornerback Buster Skrine is er ook nog, maar die zorgt vooral voor hoofdbrekens bij zijn eigen fans.

Met de komst van Trumaine Johnson is er in ieder geval voor gezorgd dat er aan beide kanten weer een fatsoenlijke corner staat. In combinatie met het jonge safety duo (waarvan Adams in 2017 knap overeind bleef) uit de draft class van 2017 moet de secondary dus licht verbeterd zijn. Dat moet ook wel want de druk zal er weer vol op komen te staan door het ontbreken van een echte pass rush. Er zullen weinig quarterbacks wakker liggen voor een ontmoeting met de Jets-D.


CONCLUSIE


De Jets hebben in 2018 vooral de potentie om de rode lantaarn van de Cleveland Browns over te nemen. Met McCown under center en vervangers in plaats van versterkingen is er weinig reden om aan te nemen dat de Jets het beter gaan doen dan in 2017. Vorig jaar bleef een Browns-scenario nog uit door een opleving in week 3 tot en met 5. Nu kan een makkelijk programma, mogelijk tegenvallende concurrentie (Bills, Dolphins), T-25 strength of schedule en misschien het ontluiken van het talent van Darnold zorgen dat er nog best een aantal wedstrijden gewonnen gaan worden. De kans dat na zeven jaar op rij zonder play-off deelname nu al begonnen wordt aan zeven vette jaren is echter niet groot.
CONCLUSIE: 4-12
Lees hier de season preview van de Denver Broncos.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen