NFL 32-in-32 | Kansas City Chiefs: een nieuwe gooi naar de Super Bowl

Kansas City Chiefs
Het NFL-seizoen is aanstaande en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge ‘draftees’ en de nieuwe stand van zaken op het depth chart: alles komt aan bod. In deel 29 het team dat dit jaar een nieuwe gooi wil doen naar de Super Bowl: de Kansas City Chiefs


FREE AGENCY


Na een topseizoen met een 12-4 record dat pas eindigde in overtime van de AFC Championship game, willen de Chiefs dit seizoen all the way gaan. Om dat doel te bereiken, waren er wel een aantal wijzigingen nodig, voornamelijk in de defensie. De defense was slecht vorig seizoen. Erg slecht. Ze is dan ook nagenoeg helemaal gewijzigd afgelopen zomer, inclusief nieuwe defensieve coordinator Steve Spagnuolo. Op safety werd de portemonnee boven gehaald voor Tyrann Mathieu. Hij werd de bestbetaalde safety in de NFL.
Verder in de secondary werd ook cornerback Bashaud Breeland overgenomen van de Green Bay Packers. In augustus kwam daar nog Morris Claiborne bij. Hij is evenwel geschorst voor de eerste vier games van het seizoen. De d-line tenslotte kreeg een face-lift in de vorm van defensive ends Frank Clark en Emmanuel Ogbah.

Offensief was er minder nood aan versterking na het topjaar 2018. Er werd gebroken met running back Kareem Hunt na een zaak van huiselijk geweld. In zijn plaats kwam – op 31 augustus pas – LeSean McCoy. Een onverwachte aanwinst voor het seizoen 2019 was Tyreek Hill. Hij was een cruciale pion in de Chiefs-offense vorig seizoen, maar keek tegen een potentiële schorsing voor kindermisbruik aan. De NFL gaf het onderzoek echter geen gevolg en dus kan Hill gewoon het uniform aantrekken vanaf game 1.


NFL DRAFT


De Chiefs gaven hun 1ste ronde pick op voor Frank Clark en dus werd er pas in de tweede ronde voor het eerst gekozen. Die eerste keuze ging naar wide receiver Mecole Hardman uit Georgia. Hardman kan in de slot spelen en beschikt over veel snelheid en explosiviteit. Kwaliteiten waar head coach Andy Reid zonder meer van houdt. Nog in de tweede ronde werd safety Juan Tornhill gedrafted. De Virginia-alumnus gooide hoge ogen tijdens training camp en zou wel eens op heel veel snaps kunnen rekenen naast strong safety Tyrann Mathieu.

In de derde ronde viel het oog van Reid en co op Khalen Saunders, defensive tackle uit Western Illinois. Hij kan leren achter een van de betere tackles in de NFL, Justin Jones. In de zesde ronde werden nog eens twee spelers gedrafted: Rashad Fenton (CB, South Carolina) en Darwin Thompson (RB, Utah State). De laatste Chiefs-pick kwam er in de zevende ronde met guard Nick Allegrettiuit Illinois.


OFFENSE


Wie Kansas City Chiefs offense zegt, zegt Patrick Mahomes Jr. De 10e pick van de 2017 draft, die slechts één game speelde in dat seizoen, kwam als een komeet de NFL binnen in 2018. Hij gooide voor meer dan 5000 yards, wierp 50 (!) touchdowns en haalde met recht en rede de MVP-titel binnen. In de play-offs sloeg hij de Indianapolis Colts tegen het canvas met 278 passing yards en een rushing touchdown. In de AFC Championship game ging het maar net mis tegen de latere Super Bowl winnaar New England Patriots.

Mahomes kan rekenen op een wapenarsenaal om u tegen te zeggen. Tyreek Hill is de nummer 1 receiver, maar naast Hill zijn er ook nog Sammy Watkins en Demarcus Robinson die een constant gevaar vormen. Met het pensioen van Rob Gronkowski beschikt Kansas City wellicht ook over de beste tight end in de NFL, Travis Kelce (als hij dat vorig jaar al niet was). Kelce ving tien touchdowns vorig seizoen, gekoppeld aan 103 recepties voor 1336 yards. Als hij dat niveau dit seizoen kan evenaren, heeft menig defensie in de AFC een probleem.
Op running back is er geen Kareem Hunt meer. De fakkel wordt deels overgenomen door Damien Williams. De vraag is of Williams wel een heel seizoen fit kan blijven als RB1. LeSean McCoy zal waarschijnlijk ook veel minuten krijgen, aangezien hij eerder al met Andy Reid samenwerkte. Een running back by committee-situatie dus, die beide running backs fit kan houden voor een diepe play-off run.


DEFENSE


Zoals eerder gezegd was de defensie het zorgenkind van de Chiefs vorig seizoen. Deze werd aangepakt in de zomer en ziet er nu helemaal anders uit. In de d-line wordt left tackle Chris Jones, die vorig jaar nog 15,5 sacks registreerde, nu omringd door Alex Okafor en Frank Clark.

In de secondary is het uitkijken naar de impact van de ervaring van cornerback Bashaud Breeland. Breeland heeft er echter een wankel seizoen bij de Packers opzitten en is misschien niet het antwoord waar de Chiefs naar op zoek zijn. Aan zijn overkant zal Charvarius Ward spelen. Toch een risico, gezien het hier een undrafted free agent in zijn tweede seizoen in de NFL betreft. Op safety zitten de Chiefs wellicht safe (pun intended) met Tyrann Mathieu, Daniel Sorensen en rookie Juan Tornhill.


CONCLUSIE


De Kansas City Chiefs zijn klaar om hun kunststukje van vorig seizoen nog eens over te doen. Ze hebben de offensieve wapens en hebben tenminste geprobeerd enkele defensieve zorgen weg te werken. De defensie zal nog steeds niet bij de besten in de NFL horen, maar dat hoeft niet eens een probleem te zijn als de offense opnieuw schittert. Aan Patrick Mahomes en co om dit seizoen te bevestigen en nog een stapje verder te zetten. Een stapje verder, dat betekent dan een trip naar Super Bowl LIV.
VOORSPELLING: 12-4
Lees alle 32-in-32 artikelen hier!

Cover photo: Jamie Squire/Getty Images

Toon Aerts
Toon Aerts
Houdt de Belgische NFL-eer hoog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen