LA Rams leggen QB Jared Goff langdurig vast met megacontract


Jared Goff, voormalige ster-quarterback van de University of California, wist in eerste instantie niet te imponeren in de NFL. Hij verloor alle zeven wedstrijden die hij in 2016 startte. Na 2017 werd alles anders. Met de komst van Sean McVay werd Goff de onbetwiste nummer 1. McVay wist hem naar grote hoogte te stuwen, met als hoogtepunt het halen van de Super Bowl in 2019. Na dit resultaat besloten de Rams vol in te zetten op hun QB1.

MEGACONTRACT

De LA Rams verlengen het rookie contract van Goff met 4 jaar en betalen hem 134 miljoen dollar, waarvan 110 miljoen dollar gegarandeerd. Hiermee ligt de jonge quarterback vast tot en met het seizoen 2024. Het contract is niet het het duurste contract in de NFL; Matt Ryan van de Atlanta Falcons gaat de komende 5 jaar 150 miljoen dollar verdienen en Russell Wilson (Seattle Seahawks) krijgt het meeste per jaar: 35 miljoen dollar. Goff staat echter wel bovenaan de lijst met gegarandeerd salaris. Uit het contract blijkt een rotsvast vertrouwen van de Rams in de rijzende NFL-ster.
Die 134 miljoen lijkt een gigantisch bedrag voor de Rams. Toch kan dit de komende jaren wel eens een koopje blijken. Waar het vroeger de trend was dat quarterbacks verlenging kregen na vier jaar in de NFL, is Goff na Carson Wentz de volgende grote naam die al na drie jaar een megacontract krijgt. Belangrijke reden is dat elk jaar het maximum salaris dat teams uit mogen geven omhoog gaat. Hierdoor zal in de toekomst het contract van Goff relatief minder drukken op het salarishuis dan nu het geval lijkt. Door de stevige inflatie op de markt voor quarterbacks hadden de Rams mogelijk volgend jaar veel meer moeten betalen, zeker als Goff weer een topseizoen zou draaien. Op deze manier is de druk er een beetje af voor de ex-Cal-ster. De Rams hebben hiermee een solide basis om komende jaren op door te bouwen.

TWIJFELS

Ondanks het vertrouwen dat de Rams in hem hebben en zijn uitstekende seizoen vorig jaar, zijn er ook twijfels over dit megacontract. Met een offensive line als die van de Rams en playmakers als Gurley II, Woods, Cooks en Kupp zou bijna elke quarterback goed voor de dag moeten kunnen komen. Kan Goff het ook waarmaken als Gurley weer een langere periode geblesseerd raakt? Goff behaalde in het reguliere seizoen vorig jaar 4.688 yards en was vijfde in yards per wedstrijd van alle quarterbacks. In de play-offs, veelal zonder Gurley, daalden zijn yards per wedstrijd echter naar 237 (293 in reguliere seizoen). Daarmee was hij slechts zevende van alle quarterbacks in de play-offs.
Daarnaast presteerde hij niet altijd onder druk. Hij zal nog wel eens wakker liggen van de late interception van Stephon Gilmore tijdens de Super Bowl. Er zijn ook heel wat quarterbacks in de NFL die over een lange periode een consistent hoger niveau hebben laten zien dan Goff, maar een stuk minder verdienen. De vraag blijft dus of Goff het kan waarmaken als het er echt op aan komt.

FLEXIBILITEIT

Ook gaat het ten koste van flexibiliteit in het salarishuis van de Rams. Wellicht blijkt deze deal later een koopje, maar het is niet het enige megacontract voor de ploeg uit LA. Defensive tackle Aaron Donald tekende vorig jaar een lucratieve contractverlenging voor 6 jaar en $135 miljoen. Met Todd Gurley II hebben de Rams, na Zeke Elliott, ook nog eens de duurste running back langdurig vastliggen. Het is daardoor de vraag of het team in de breedte net zo sterk kan blijven in de toekomst.

DAK PRESCOTT

Interessant is om te volgen wat dit gaat doen met andere contractverlengingen voor quarterbacks die in de lucht hangen. Met name de situatie rond Dak Prescott in Dallas spreekt nu tot de verbeelding. Prescott zou $40 miljoen per jaar verwachten van de Cowboys, terwijl eigenaar Jerry Jones maximaal $30 miljoen wil uitgeven. Deze deal zal de Cowboys-baas kracht bij zetten. Dak Prescott’s statistieken zijn niet veel beter dan die van Jared Goff. Ook heeft Prescott zijn team nog nooit ver in de playoffs gekregen. Wel zal Prescott positief verrast zijn geweest met het hoge gegarandeerde bedrag in het contract van Goff.

(Coverfoto: Sean M. Haffey/Getty Images)

Ton de Vries
Ton de Vries
NFL fanaat mede door een periode van 5 jaar in Amerika. Charlotte (NC) voelt als mijn tweede thuis en de Carolina Panthers zijn uiteraard mijn favoriete team.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen