NFL 32-in-32 | Jacksonville Jaguars: tijd voor de volgende stap

Het NFL-seizoen komt er langzaam aan en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge ‘draftees’ en de nieuwe stand van zaken op het depth chart: alles komt aan bod. In deel 30 wellicht de grootste concurrent van de Patriots in de AFC: de Jacksonville Jaguars.

LEES HIER DE SEASON IN REVIEW VAN JACKSONVILLE JAGUARS


FREE AGENCY


De Jacksonville Jaguars zorgden vorig seizoen voor een verrassing door de Pittsburgh Steelers uit te schakelen in de play-offs. Uiteindelijk moesten de Floridians het onderspit delven tegen de Patriots. Na een succesvol 2017 hebben ze in Jacksonville echter niet stilgezeten. Tijdens de draft waren ze in staat om solide versterkingen binnen te brengen. Daarbij werden ook in free agency goede spelers aangetrokken.

Donte Moncrief, Austin Seferian-Jenkins en Andrew Norwell zijn de grootste namen in het linkerrijtje. Van Moncrief wordt meer verwacht dan slechts veteran depth en dat zal hij ook zeer waarschijnlijk wel op tafel leggen. ASJ zal direct de starting tight end zijn na een sterk seizoen bij de Jets. Andrew Norwell brengt de broodnodige versterking van de offensive line in Jacksonville.
Deze versterkingen waren ook wel nodig aangezien de Jags enkele significante spelers hebben verloren. Allen Hurns mocht vertrekken, Marcedes Lewis tekende bij de Packers, Paul Posluzny ging met pensioen en Aaron Colvin mocht bij de Texans tekenen.


NFL DRAFT


De eerste pick van Jacksonville, defensive tackle Taven Bryan, kwam niet zo zeer voort uit een grote need. De defense was al zeer sterk, maar deze pick kwam vooral voort uit beschikbaarheid. De Jaguars hadden de 29e pick en op dat moment representeerde Bryan de meeste waarde. Boven de meer benodigde versterkingen als een tight end of een offensive lineman.
In de tweede ronde kozen de Jags een wide receiver die precies voldeed aan het profiel dat zij nodig hadden. DJ Chark is groot en sterk met de skill om te blocken. Daarbij heeft hij ook de snelheid om een defense aan gort te lopen. Zijn fysiek en snelheid heeft een andere flinke upside. Hij kan er namelijk significante contributie mee leveren aan de running game van Leonard Fournette.

Derde ronde pick Ronnie Harrison was een overduidelijke keuze voor de toekomst. Hij komt als safety terecht in een defense waarbij zijn positie goed gevuld is. Dit betekent dat hij een jaar lang kan leren van de aanwezige ervaring. Volgend jaar kan hij eventueel de taak overnemen van een Barry Church of Teshaun Gipson. Afhankelijk van de wens van de Jaguars om hun impact op de salary cap te verminderen.
Bij de overige picks springt voornamelijk QB Tanner Lee in het oog. Hij is inmiddels toegevoegd aan de practice squad en kan zich wellicht langzaam omhoog spelen. Verder kan linebacker Leon Jacobs waarschijnlijk reken op een plekje als starter en zal Richardson een belangrijk onderdeel van O-Line rotaties zijn. Tenslotte heeft 7th round pick punter Logan Cooke ook het roster gehaald.


OFFENSE


Met het verlengen van het contract van Blake Bortles zijn de Jaguars in ieder geval de komende twee seizoenen op hem aangewezen. Bortles presteerde het afgelopen seizoen acceptabel en heeft dit off-season van zich laten spreken. Hij lijkt er klaar voor om met zijn offense de volgende stap te zetten. Tevens heeft tight end Austin Seferian Jenkins zich, net als Bortles, van zijn beste kant laten zien in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Na een sterk jaar bij de Jets kan hij een belangrijk onderdeel worden van de Jags offense.
De overige wapens door de lucht van Bortles zijn een kleine make-over ondergaan. Allen Hurns mocht vertrekken en Dante Moncrief en DJ Chark kwamen als nieuwe wideouts. Het wide receiver-corps had een sterk off-season en lieten ook hun vaardigheden zien tijdens de pre-season games. Het atletisch vermogen van Chark gaat Jacksonville in de toekomst nog mooie dingen opleveren. Na de blessure van Marqise Lee was dit ook wel een zeer gewenste opsteker. De kans is groot dat Chark zich mag gaan opstellen aan de overzijde van Keelan Cole.

Kijken we naar de running back positie dan zien we een elite RB in Leonard Fournette met twee veelzijdige back-ups achter hem. De Jaguars zijn content met deze veelzijdigheid en kunnen daarmee profiteren van de kracht van Fournette, de third down vaardigheden van TJ Yeldon en de snelheid van Corey Grant.
De O-Line van Jacksonville was degelijk, maar niet hoogstaand. Door de schaarste van capabele offensive linemen zijn er desondanks weinig veranderingen op te merken. Er werd echter wel een versterking aangetrokken en dat was direct een heel behoorlijke: left guard Andrew Norwell werd weggehaald bij de Panthers en zal de offensive line van een flinke impuls voorzien.


DEFENSE


De defense is het paradepaardje van de Jaguars. In het vorige seizoen waren ze tweede in de NFL in yards allowed, sacks en interceptions. Het is een jonge, talentvolle groep en de voornaamste reden waarom Jacksonville als een van de meest getalenteerde teams wordt gezien.
Voornamelijk de ijzersterke D-Line en elite cornerbacks doen menig offense beven. De D-Line werd niet geadresseerd in free agency, maar first round draft pick Tayven Bryan maakt een reeds sterke linie alleen maar imposanter. Daarbij is de groei van Marcell Dareus gedurende het seizoen en zijn elite performance in de play-offs een mooie indicator voor een beter 2018.
De linebackers kregen een klap te verwerken door het retirement van veteraan Paul Posluszny. Hij startte liefst zeven jaar op rij en zal het komende jaar gemist worden. Leon Jacobs, een 7th round pick uit Wisconsin, zal zeer waarschijnlijk het gat opvullen.

De safeties zijn een lock, maar op deze positie kunnen de Jaguars niettemin putten uit een sterke groep spelers. Tyler Patmon als nickel corner blijft een vraagteken, aangezien ook DJ Hayden aangetrokken is. Tenslotte hebben we in de secondary te maken met het top-cornerbackduo in de NFL. Jalen Ramsey als first team All-Pro en AJ Bouye als second team toont hun klasse maar eens te meer aan. Eerstgenoemde heeft in de voorbereidingen op 2018 vooral de headlines gehaald met controversiële uitspraken. Voor de Jaguars is het te hopen dat zijn analyses niet een grote jinx blijken te zijn.


CONCLUSIE


De conclusie over de 2018 Jaguars is vooral dat ze niet zijn verzwakt. Enkele grote namen zijn vertrokken, maar de gaten zijn adequaat opgevuld. Natuurlijk moet er hier en daar een slag om de arm gehouden worden, maar dit team lijkt in staat om minimaal de prestatie van 2017 te evenaren.
Het enige nadeel dat Jacksonville zal ervaren, is dat ze, op basis van vorig jaar, bij de top vier van de NFL horen en anders benaderd gaan worden door hun opponenten. De Jaguars zijn niet meer the new kids on the block.
Hoe dan ook, het wordt een enerverend seizoen voor de mannen uit Florida. Met één van de beste NFL-defenses en een sterk running back trio heeft men vooral een ontketende Bortles en O-Line nodig om 2017 te verbeteren.


VOORSPELLING: 11-5
Lees hier de season preview van de Pittsburgh Steelers

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Adjunct-hoofdredacteur en NFL-eindredacteur. Bij SportAmerika sinds 2017. Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen