MNF Preview: Philadelphia Eagles – Chicago Bears

Jay Cutler on the run
Week 2 wordt afgesloten met het duel tussen de Philadelphia Eagles en de Chicago Bears. Voor de Bears is ’t de kans om de slechte start van het seizoen recht te trekken. De Bears hadden vorige week een slechte opening van 2016 door het verlies tegen de Houston Texans. De Eagles begonnen het seizoen voortvarend met een goede overwinning op de Cleveland Browns. Rookie quarterback Carson Wentz speelde zeer volwassen en leidde de Birds naar een makkelijke zege in Cleveland. De Bears en Eagles speelden voor het laatst tegen elkaar in 2013. Toen vermorzelden de Eagles de Bears met maar liefst 54-11!
Eagles vliegen weer
De ploeg uit Philadelphia vliegt voorlopig weer. In de winst op de laagvliegende Browns was rookie quarterback Carson Wentz de grote ster. Het begon al in de eerste drive, waarin Wentz 4-uit-5 passes voltooide voor 57 yards, met de touchdown pass op Jordan Matthews als kers op de de taart. Het gaf de quarterback zichtbaar veel vertrouwen. Wentz eindigde de wedstrijd met 22-uit-37 voor 278 yards en twee touchdowns. Coach Doug Pederson zag het vertrouwen in zijn rookie uitbetaald worden met een meer dan solide prestatie. Wentz was zelf ook erg tevreden en relaxt:

I wasn’t really nervous,” Wentz said. “I really don’t get nervous. I like to listen to worship music before the game to calm my nerves and go out and have fun. It’s a game and I try to enjoy it. I had a lot of fun today and it turned out good

Kan de rookie quarterback het kunstje herhalen tegen de Bears? Van de ploeg uit Chicago wordt meer tegenstand verwacht dan van de Browns.

Er waren meer uitblinkers vorige week. Jordan Matthews speelde een goede wedstrijd met zeven catches voor 114 yards en een touchdown. Hij opereerde vaak uit de slot positie, waar hij het meest effectief is. Aan de andere kant liet Nelson Agholor zich ook zien met vier catches voor 57 yards en ook een touchdown. Het receiver corps had nog wel wat verbeterpunten. Darren Sproles liet de bal maar liefst drie keer uit zijn handen glippen en Matthews had ook twee drops. Running back Ryan Matthews was solide met 22 carries voor 77 yards. De ground game van Philly was vrijwel niet te stoppen door de arme Browns, die moesten toezien hoe de Eagles 133 yards over de grond veroverden.
Chicago meer teddybeer dan grizzly
De Bears begonnen het seizoen in mineur, de eerste wedstrijd tegen de Houston Texans ging met 23-14 verloren. Chicago ging nog wel met een 14-10 voorsprong de rust in. In de tweede helft werden Bears totaal overmand door de verdediging van de Texans. De Bears konden op third down niet veel uithalen, slechts 2-uit-8 pogingen werd omgezet. Quarterback Jay Cutler was een opgejaagd man. Hij werd maar liefst dertien keer geraakt door de verdediging van de Texans en werd ook nog eens vijf keer gesacked. Ook verloor hij de bal maar liefst drie keer, noteerde hij één interceptie en twee fumbles, die gelukkig wel werden opgepikt door zijn teamgenoten. Dat moet beslist beter in de wedstrijd tegen de Eagles. De wide receivers van de Texans hadden ook een field day. DeAndre Hopkins was het grote gevaar, dat door frequente double teams enigszins werd geneutraliseerd, maar dat opende wel de deur voor rookie receiver Will Fuller. De rookie sprokkelde vijf catches voor 107 yards en een touchdown bij elkaar. Hij was bij zijn catches zo glad als een aal voor de verdediging van de Bears, die blijkbaar met ingetrokken klauwen speelden. Voor DC Vic Fangio is er dus een hoop werk aan de winkel, die wel linebacker Jerrell Freeman maar liefst 17 tackles zag maken in een stil, maar meesterlijk optreden.


Er waren ook aanknopingspunten voor de ploeg uit Chicago. Zo konden de Bears ondanks de vijf toegestane sacks wel J.J Watt enigszins in toom houden, maar er volgt maandagavond een nieuwe test in de vorm van Eagles stud Fletcher Cox.
Belangrijke match-ups
Het worden tactische schaakspellen tussen de quarterbacks en defensieve coördinators. Wat heeft Bears DC Vic Fangio in petto voor rookie quarterback Wentz? Fangio staat bekend als één van de betere DC’s in de NFL. Echter is er nog een hoop werk te verrichten door hem. Het wordt voor Fangio vooral belangrijk zijn verdediging goed in te stellen op de ground game van de Eagles.
Eagles DC Jim Schwartz kent Jay Cutler erg goed van zijn tijd in de NFC North, als coach van de Detroit Lions. Dit kan weleens een bepalende factor worden in deze wedstrijd. Gaat hij veel press coverage op de receivers uitvoeren of laat hij zijn verdediging in de zone zakken? Belangrijk is om Cutler veel verschillende looks te geven, om hem zo tot fouten te forceren. Jay Cutler is helaas voor de Bears fans altijd wel goed voor minstens één foutje in een wedstrijd. Hoe beslissend wordt zijn fout vanavond?
En dan nog wat ander nieuws. Eagles’ safety Malcolm Jenkins lichtte voorzichtig al een tipje van de sluier. Hij kondigde aan dat hij en diverse teamgenoten bij het spelen van het Amerikaanse volkslied ook wat van plan zijn. Het zal waarschijnlijk niet zo controversieel zijn als het protest van Colin Kaepernick, maar het staat vast dat er een actie zal plaatsvinden.

“There has been league-wide discussion about this topic. There’s a lot of guys that want to speak out and want to be a part of the movement, but just aren’t sure about which way they want to go about doing that. We got guys, especially myself, who feel very strongly about the topic and last week, we talked about doing some stuff, but we wanted to make sure that we didn’t do anything to take away from the folks, and the families that suffered from 9/11. We didn’t want to mess with that day.
For me, it has nothing to do with this country, or the flag, or the anthem itself. Really, it’s just to continue to push for the conversation about social injustice…that’s a range of things from police brutality to wages and job opportunities, education. It’s just a lot of things set up systematically in this country, since its inception, that really puts minorities, especially African-Americans, at a disadvantage.

Prognose
De Eagles zullen gemankeerd aan de wedstrijd beginnen, omdat Leodis McKelvin is uitgeschakeld. Iemand anders zal dus de verantwoordelijkheid krijgen om de gevaarlijke receiver Alston Jeffery te stoppen. Grote kans dat Ron Brooks in de startende elf zijn opwachting zal gaan maken. Jay Cutler zal voortdurend onder grote druk gezet moeten worden, dus hoe sneller Connor Barwin en / of Brandon Graham bij de QB kunnen komen, des te beter. Kan Carson Wentz tegen een sterkere ploeg ook het verschil maken? De grote dosis vertrouwen die hij geschonken kreeg door coach Doug Pederson en de goede overwinning op Cleveland, zouden de QB weleens naar grote hoogtes kunnen tillen. Wentz mocht maar liefst 37 keer de bal gooien op opening day en de verwachting is dat die trend zich in Chicago voortzet. Hij zal het dan wel moeten doen zonder tight end Zach Ertz, die geblesseerd is aan de schouder. De Bears zullen running back Jeremy Langford snel in stelling moeten brengen, om zo de druk van de receivers en Cutler te halen. Chicago is 9-1 tegen rookie quarterbacks, maar Wentz zal op MNF een einde aan die winning streak willen maken.
Philadelphia 20, Chicago 17
Foto’s: Getty Images / Archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen