Jalen Hurts brengt de offense van de Eagles tot leven

Twee weken geleden was het moment dan eindelijk daar: Jalen Hurts verving namens de Philadelphia Eagles Carson Wentz tijdens het duel vs de Packers. Sindsdien is de offense van de Eagles tot leven gekomen. Met Hurts als QB is het tempo van de offense veranderd, profiteert Miles Sanders van de threat die Hurts als mobiele QB met zich meebrengt en wisten ze drie playoff-teams (waaronder de eerste twee seeds in de NFC) bijna te verslaan en zelfs te verslaan.


HURTS DEBUUT VS PACKERS


Het succesverhaal van Jalen Hurts begon tegen de huidige #1 seed van de NFC: de Green Bay Packers. Carson Wentz werd door de Packers compleet onder controle gehouden. Vanaf het moment dat Jalen Hurts in het derde kwart het veld op kwam, veranderde dit totaal. Hurts kwam op het veld met een 20-3 en even later 23-3 achterstand. Met Hurst op het veld veranderde dit al snel in een 23-16 stand (6.48 in 4Q te gaan). Het is dat Aaron Jones vervolgens een 77-yard rushing TD noteerde, anders had Hurts nog de kans gekregen om voor de zege te gaan ook. Hurts noteerde uiteindelijk 109 passing yards (5-12) en een touchdown. Na een run van een paar yards was zijn allereerste pass (als daadwerkelijke QB) meteen een thing of beauty. Eagles-fans zullen waarschijnlijk meteen in hun ogen gewreven hebben, want Wentz had dit al een paar wedstrijden lang niet laten zien. Het gevoel, gecombineerd met de plaatsing van de bal, maakt dit een hele knappe eerste completion.

Even later, in het vierde kwart, gooide Hurts zijn eerste TD-pass van zijn NFL-carrière. Terwijl hij on the move is en de play verlengt, gooit hij een heerlijke TD-pass. Ja, de receiver staat aardig vrij. Dit komt echter niet omdat de coverage van de Packers dramatisch is, maar omdat Hurts zijn receivers extra tijd geeft om vrij te komen. Dit is voor een secondary onmogelijk om (zonder pass interference of holding) tegen te houden. Een extra dimensie die Hurts met zich meebrengt ten opzichte van Carson Wentz.

DUAL THREAT QB

Toch is een grote reden dat Hurts (en de Eagles offense) de laatste 2,5 duels zo succesvol is vooral door de dual threat die Hurts met zich meebrengt. In college kwam hij (zeker in zijn laatste jaar bij Oklahoma) meestal boven de 200 passing yards en 100 rushing yards uit. Tegen de Packers (twee first downs dankzij runs terwijl pocket collapsed) zagen we al een glimps van dat wat we tegen de Saints een week later te zien zouden krijgen.


HURTS RENT DE SAINT VAN HET VELD AF


Een week later mocht hij het, gewoon omdat het leuk is, als starter proberen tegen de huidige #2 seed van de NFC: de New Orleans Saints. De defense van de Saints was op dat moment een van de beste in de league. Jalen Hurts maakte er in de eerste helft van zijn eerste start gehakt van. Na een 0-0 Q1 scoorde de Eagles 17 onbeantwoorde punten in het tweede kwart. Na een wat minder derde kwart zorgde Hurst ervoor dat de 21-24 zege toch over de streep getrokken werd. Hurts eindigde in deze wedstrijd 17-30 met 167 passing yards en een touchdown en viel vooral op door zijn geduld en passing onder druk te tonen. Deze twee passes zijn daar een goed voorbeeld van. En neem van ons aan: we hadden wel een stuk of vijf a zes passes kunnen uitkiezen.

REN JE ROT

Toch was dit vooral de wedstrijd waarin Hurts zijn duel threat QB-kwaliteiten liet zien. Hurts eindigde met 106 rushing yards (18 carry’s) en liep samen met Miles Sanders de Saints run D (die erg sterk is) compleet overhoop. Deels zijn dit geplande runs, maar deels maakt hij met deze runs ook gebruik van zijn mobiliteit om te ontsnappen wanneer de pocket niet meer veilig is. De twee momenten hieronder illustreren dat.

Toch profiteren ook RB’s als Miles Sanders en Boston Scott van een QB als Hurts. Ineens hebben de Eagles een goeie reden om QB reads, handoffs (of fake handoffs) en behoorlijk veel play action te callen. Want naast de threat die Sanders (115 yds en 2 TD’s vs Saints) en Scott zijn, moet de run D nu ook rekening houden met Jalen Hurts. Zowel Hurts zelf als Sanders en Scott zullen hier alleen maar van profiteren.


HURTS LAAT ARM HET WERK DOEN VS CARDINALS


Afgelopen weekend vs de Cardinals, zijn tweede start in de NFL, liet hij zijn andere kant zien. Veel mensen begonnen na zijn eerste anderhalve wedstrijd als QB te twijfelen over zijn kwaliteiten als passer. Deze twijfels waren er ook bij veel draft scouts. Tegen de Cardinals heeft hij deze kritiek (voorlopig) weten te counteren. Tijdens de nederlaag vs de Cardinals ging hij 24-44 voor 338 yards en 3 TD’s. Daarnaast noteerde hij ook 63 rushing yards (11 carry’s) en een touchdown.

Het begon eigenlijk al heel vroeg in de wedstrijd, toen hij met deze twee heerlijke ballen zijn receivers wist te vinden voor een first down. De plaatsing en precisie van deze twee ballen toont aan dat Hurts wel degelijk de touch heeft.

De vraag die ook voor de NFL Draft werd gesteld is: kan hij dit consistent doen. Tegen de Cardinals ging Hurts dus 24-44, waardoor die zorgen niet meteen zijn weggenomen. Een completion percentage van 54% gaat in de NFL niet genoeg zijn. Toch kan dit op het oog gedurende zijn NFL-carrière met goeie coaching alleen maar beter gaan worden.

ON THE MOVE QB

Wat Hurts wel wederom liet zien vs de Cardinals, is dat hij elite is in het verlengen van plays zodat zijn receivers alsnog vrij kunnen komen. Dit is zelfs voor de beste secondary’s in de NFL amper te verdedigen. De twee momenten van hieronder tonen deze kwaliteiten.

Om dit artikel af te sluiten: nog even zijn beste pass tot nu toe. Deze TD-pass in de endzone naar Greg Ward Jr is de perfecte redzone pass. Aan de rand van de endzone, iets buiten de endzone zodat alleen de receiver wat kan met de bal. De verdediger is door de plaatsing van de bal compleet kansloos. De receiver doet, in dit geval Greg Ward Jr de rest.


CONCLUSIE


De playoffs zijn nog steeds een mogelijkheid. De Eagles zullen de komende twee weken in ieder geval moeten winnen van de Cowboys en het Washington Football Team. Gezien de huidige vorm van Hurts zou de Cowboys defense een slachtoffer moeten worden van de nieuwe QB van Philly. Het duel vs Washington Football Team wordt echter de grootste uitdaging die Hurts tot nu toe gehad heeft. Washington heeft de beschikking over misschien wel de beste defense van de NFL. Kortom: Hurts mag vooral volgende week zijn borst gaan natmaken.

Daarnaast zullen de Giants (vs de Ravens en de Cowboys), de Cowboys (vs Giants) en het Washington Football Team (vs Panthers) eigenlijk ook hun duels moeten verliezen. Dit is de enige manier waarop de Eagles, die laatste staan in de NFC East, nog de divisie kunnen winnen en de playoffs kunnen halen. Vervolgens, mocht dit wonder verricht worden, wacht de #5 seed in de Wildcard-ronde van de playoffs. Op dit moment zouden de Rams, Cardinals en Buccaneers dan de tegenstanders kunnen worden in de eerste ronde. Het zou een wonder zijn, maar Hurts geeft de Eagles in ieder geval hoop voor de toekomst. Een toekomst die zo maar eens zonder $128 miljoen QB Carson Wentz zou kunnen zijn.

Photo: Mitchell Leff/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen