Giants zijn eindelijk van de 'nul' af; stunten tegen Broncos

De New York Giants (1-5) beleefden een belabberde start aan het seizoen, en tot overmaat van ramp viel sterspeler Odell Beckham Jr. ook nog eens uit met een blessure. Maar juist wanneer niemand het meer verwachtte, sloegen de mannen van Ben McAdoo er toch in om de rug te rechten en verrassend met 23-10 van de Denver Broncos (3-2) te winnen. We kijken in 4 downs terug naar vier zaken die tijdens deze editie van Sunday Night Football opvielen:

1st down: Omgekeerde wereld in de running game

Op papier leek het aannemelijk om niks te verwachten van de Giants’ running game. De offensive line is al weken een zooitje, en de beoogde #1 runningback in Paul Perkins beleefde tot zijn blessure een dramatische start met 1.9 yards per carry. Leg dat tegenover de Broncos die over de beste defensie in de NFL beschikken en ook tegen de rush ijzersterk zijn, en er leek geen reden om te denken dat mannen als Orleans Darkwa en Wayne Gallman Jr. wat klaar zouden kunnen spelen.


Ja u leest het goed: de 25-jarige Orleans Darkwa, die inmiddels zijn vierde NFL-seizoen in gaat, ooit undrafted het team haalde vanuit Tulane University, en de wedstrijd in kwam met 96 carries en 409 rushing yards deed in één wedstrijd meer tegen de Broncos dan Melvin Gordon, Ezekiel Elliott, LeSean McCoy en Marshawn Lynch. Geen verkeerd rijtje om in te staan, en mocht Darkwa deze rol wekelijks zo in kunnen vullen dan lijkt dit probleem (De Giants staan nog steeds 25e in rushing offense) pardoes opgelost te zijn.

2nd down: Broncos-offense mist horsepower

Toen de Broncos in week 2 van de Dallas Cowboys wonnen en 42 punten scoorden was iedereen onder de indruk. Maar de afgelopen drie weken is de ploeg geen enkele keer boven de zestien punten uitgekomen. Daardoor wordt allereerst de vraag weer opgeroepen of Trevor Siemian wel de juiste man voor de quarterback-positie is.


Daarnaast was de running game ook een totale non-factor, met respectievelijk 19 en 17 yards voor Jamaal Charles en C.J. Anderson. Dit kwam deels door de vroege achterstand die op het bord verscheen, maar dan nog konden beide backs weinig creëren en werd Siemian gedwongen de bal nog vaker de lucht in te gooien. Iets wat ook moeilijker werd gemaakt nadat Emmanuel Sanders uitviel, terwijl Demaryius Thomas op zijn tandvlees de wedstrijd moest afmaken.

3rd down: Het keerpunt voor een verlenging van het Ben McAdoo-tijdperk?

Een NFL-seizoen is lang, en hoewel de Giants nu niet plotseling een favoriet zijn in de NFC, was dit een overwinning die Ben McAdoo heel erg nodig had. De kritiek op de Giants-coach bereikte het kookpunt nadat de ploeg vorige week naar 0-5 viel. De voornaamste kritiek was daarbij gericht op de offense: het gedeelte wat McAdoo zelf leidde maar waarin de Giants sinds zijn komst tot de slechtste teams in de NFL behoorden.
Om het allemaal nog erger te maken werd cornerback Dominique Rodgers-Cromartie geschorst nadat hij vrijwillig een training verliet. Vannacht was er van die onrust echter weinig te merken, en daarnaast bleek McAdoo’s besluit om offensive coordinator Mike Sullivan alle plays te laten callen ook een goede zet. De ploeg oogde voor het eerst dit jaar capabel en compleet, iets wat voor McAdoo op geen beter moment had kunnen komen.

4th down: Evan Engram lijkt ineens een hele goede keuze

Toen de New York Giants in de afgelopen NFL Draft als eerste kozen voor tight end Evan Engram uit Ole Miss werden er wat vraagtekens gezet. Niemand twijfelde aan zijn atletische vermogen en kwaliteit om een mismatch te vormen. Maar met drie goede receivers, en de behoefte om daar een blocking tight end bij te hebben, deed vele mensen af vragen hoe Engram precies gebruikt zou kunnen worden.


Met het gedecimeerde WR-corps van de Giants is Engram nu echter harder nodig dan ooit tevoren, en met zijn wide receiver-achtige kwaliteiten is hij daarmee een belangrijk puzzelstukje in een tijd dat Eli Manning nieuwe playmakers nodig heeft. Zowel qua receptions als receiving yards staat de 23-jarige Engram nu in de top vijf onder tight ends, en daarmee lijken de Giants in barre tijden voor een groot deel te gaan leunen op hun in Powder Springs, Georgia, geboren rookie tight end.
Foto: New York Giants

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen