Einde van een tijdperk: Peyton Manning 'riding off into the sunset'

San Diego Chargers v Denver Broncos
Het nieuws waar iedereen al op wachtte sinds het einde van Super Bowl 50 sijpelde eerder vandaag al langzaam door: Peyton Manning, één van de grootste spelers aller tijden, stopt er per direct mee. En daarmee komt een einde aan een illuster tijdperk in de NFL.
De man die vele records brak
Het verhaal van de 39-jarige Manning is bij menig NFL-fan bekend. Als groot talent werd hij als eerste gekozen in de NFL Draft van 1998 door de Indianapolis Colts. Onder zijn hoede werd Indianapolis jaar in jaar uit een geduchte contender in de NFL, en in de nadagen van zijn carrière toog hij richting Denver om hier nog ‘even’ twee Super Bowls te halen, waarvan de laatste werd gewonnen.
Maar Manning is veel meer dan een groot talent die alles uit zijn carrière haalde. Manning is zonder enige twijfel één van de grootste, zo niet de grootste quarterback die de NFL in de afgelopen 50 jaar heeft gezien. Dit blijkt wel uit de records die #18 in achttien jaar in de NFL heeft gevestigd.

  • Meeste career passing yards (71,940).
  • Meeste passing yards in één seizoen (5,477 in 2013).
  • Meeste seizoenen met 4,000+ passing yards.
  • Meeste passing touchdowns (539).
  • Meeste passing touchdowns in één seizoen (55 in 2013).
  • Meeste passing touchdowns in één wedstrijd (7 in 2013).
  • Meeste wedstrijden met 4+ passing touchdowns.
  • Meeste overwinningen tijdens het reguliere seizoen (186, gedeeld met Brett Favre).
  • Meeste NFL MVP-awards (5).

Naast deze alle records won Manning op de valreep ook nog zijn tweede Super Bowl.
Sportwereld vol lof over #18
Weinig verrassend stroomde na de bekendmaking van het nieuws de complimenten richting Manning binnen via Twitter. Teams, collega’s, en sporters lieten zich horen, een klein overzicht van deze reacties:


Uiteraard waren de Colts, die altijd gezien zullen worden als ‘Peyton’s team’ er snel bij om hun held te bedanken voor 14 mooie jaren.


John Elway was de man die Manning richting Denver bracht, en daarmee de Broncos ook een Super Bowl wist te bezorgen.


Een weetje om te onthouden: Bennie Fowler is de laatste speler die een pass ving van Peyton Manning.


Allen Iverson is duidelijk: Peyton is volgens hem de grootste aller tijden.

Congratulations Peyton, on an incredible career. You changed the game forever and made everyone around you better. It's been an honor.

Geplaatst door Tom Brady op zondag 6 maart 2016

Ook komt er na vele jaren een einde aan bovenstaande strijd.
En nu voor Denver?
Ook voor de Broncos komt er een einde aan een kort doch succesvol tijdperk. Vier jaar geleden kwam Manning met veel vraagtekens richting de Rocky Mountains. Dit had alles te maken met zijn nekblessure die hem een jaar eerder aan de kant had gehouden. Maar uiteindelijk haalde hij in Denver twee Super Bowls waarvan de laatste werd gewonnen.


Maar Manning’s contract liep nog een jaartje door. En dus was het nog even spannend of #18 inderdaad met pensioen ging. Nu het definitief bekend is geworden, zal alle aandacht zich vestigen op Brock Osweiler. In de ogen van Elway zonder enige twijfel de meest logische opvolger voor Manning. Maar volgens veel insiders gaat dit nog niet zo makkelijk worden als men denkt.


Manning’s moments
Als eerbetoon aan Peyton Manning zullen op SportAmerika de komende twee weken tien memorabele momenten uit de carrière van #18 op onze website verschijnen.
De eerste uit deze reeks zal halverwege deze week online komen waarna we af zullen tellen naar Manning’s finest moment. Hou dit dus zeker in de gaten!
Foto: Getty Images – Archief

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen