De tien meest memorabele Super Bowls

In de opmaat naar de Super Bowl blikken we niet alleen terug op het seizoen 2020/2021. Gisteren stonden we al uitgebreid stil bij de geschiedenis van de Super Bowl. Vandaag is het tijd voor onze lijst van de tien meest memorabele Super Bowls in de geschiedenis. Meerdere duels hadden op meerdere posities kunnen staan en het is een ranking gebaseerd op spel, impact en emotie. We beginnen met Super Bowl nummer 43 op plek 10; de zesde Vince Lombari Trophy voor de Pittsburgh Steelers.


10. Super Bowl XLIII | Pittsburgh Steelers – Arizona Cardinals | 27-23

Super Bowl 43 was een mooi affiche. Cardinals quarterback Kurt Warner leidde zijn team voor het eerst naar de Super Bowl en de Steelers mochten aantreden voor hun zesde Super Bowl overwinning. Pittsburgh slaagde daarin en daarmee zetten zij op dat moment een record. Het ging echter niet vanzelf. Met nog drie minuten op de klok hadden de Cardinals een 20-7 achterstand omgebogen in een 20-23 voorsprong. Die comeback werd, helaas voor Arizona, niet het memorabele aan dit duel. Iedereen die de wedstrijd heeft gezien, herinnert zich de fabelachtige play waarop Santonio Holmes de bal ving in de hoek van de endzone. Met slechts 35 seconden op de klok was het duel gespeeld. Kurt Warner verloor, maar zijn sterke performance gaf hem het duwtje dat nodig was voor de Hall of Fame. Als Warner ook maar een klein beetje meer tijd had gehad, was dit duel waarschijnlijk anders geëindigd. Net als Super Bowl XIII die we iets verderop terugvinden in deze lijst.


9. Super Bowl XXXIV | Saint Louis Rams – Tennessee Titans | 23-16

In Super Bowl 34 komen we Kurt Warner wederom tegen. Ditmaal in dienst van de Saint Louis Rams en ditmaal zegevierde hij wel. Bij de Cardinals zat hij in de nadagen van zijn carrière, maar dit was het moment waarop hij zijn naam voor eeuwig vestigde. Ook in dit duel was er sprake van een comeback. De Titans stonden 16 punten achter, maar wisten toch terug te komen. Ditmaal was het wederom niet de comeback waar achteraf over gepraat werd. Dat was namelijk Kurt Warner. Hij werd pas de startende quarterback nadat Trent Green het seizoen niet kon afmaken door een blessure. Het werd een geweldige MVP-performance van Warner. Met maar liefst 414 yards en twee touchdowns wist hij de Titans van zich af te houden. Een ander legendarisch aspect was ‘The Tackle’ van Mike Jones op Kevin Dyson. De tijd was om en de tackle was nodig om de Titans niet terug te laten komen. Dyson kwam één yard tekort. Een passende climax voor de “Greatest Show on Turf”.


8. Super Bowl I | Green Bay Packers – Kansas City Chiefs | 35-10

De allereerste Super Bowl kan niet in dit rijtje ontbreken. Het is letterlijk de bakermat van de manier waarop wordt vastgesteld wat het allerbeste American Football team in de wereld is. Bij dit duel past een legendarisch citaat van veteran Packers receiver Max McGee tegen collega receiver Boyd Dowler: “Zeg, je kunt niet afhaken in deze wedstrijd. Ik kan niet spelen. Ik was uit tot laat en lag er pas om zeven uur vanochtend in”. Het onvermijdelijke gebeurde: Dowler moest de wedstrijd verlaten met een blessure en McGee was goed voor zeven receptions, 138 yards en een touchdown.


7. Super Bowl XXV | New York Giants – Buffalo Bills | 20-19

Het was de tweede ring voor Bill Parcells als head coach van de Giants, maar dit duel gaat vooral de geschiedenisboeken in als het startschot van vier tragische Super Bowls voor de Buffalo Bills. Tot op de dag van vandaag is het geen enkel ander team gelukt om vier keer op rij op te mogen draven voor de Vince Lombardi Trophy. Het is daarom ook geen enkel ander team gelukt om het vier keer op rij te verliezen. In deze ontmoeting met de Giants had Buffalo waarschijnlijk de grootste kans op de eindoverwinning. Met slechts enkele seconden op de klok mocht kicker Scott Norwood vanaf 47 yards aanleggen voor de winnende field goal. Het leer verdween echter naast de rechterpaal en een trauma was geboren.


6. Super Bowl XIII | Pittsburgh Steelers – Dallas Cowboys | 35-31

De dertiende Super Bowl was voornamelijk legendarisch door alle ‘eerste keren’. De Steelers werden de eerste franchise die drie keer de Super Bowl wist te winnen. Ook was het de allereerste Super Bowl rematch; Pittsburgh en Dallas hadden elkaar namelijk ook ontmoet in Super Bowl X. Daarnaast was het de eerste keer dat de titelverdediger verloor en dat de verliezende partij meer dan 30 punten scoorde. Tenslotte was het de eerste van twee Super Bowl MVP titels voor quarterback Terry Bradshaw. Eén van de meest memorabele momenten in dit duel was de drop van Jackie Smith en dan voornamelijk de reactie van de verslaggever. Verne Lundquist noemde Smith “de ziekste man in Amerika”. Gezien het uiteindelijke puntenverschil zal Smith zich zeer waarschijnlijk inderdaad zo hebben gevoeld.


5. Super Bowl XLIX | New England Patriots – Seattle Seahawks | 28-24

Op dit moment wordt dit duel vooral herinnerd als een aanvallende miskleun van Seattle. Waarom kreeg Marshawn Lynch de bal niet? Met minder dan een minuut op de klok kozen de Seahawks ervoor om de bal te passen. Met alle gevolgen van dien. Het werd geen game winning play voor Seattle, maar wel voor Malcolm Butler. Zijn interceptie in de endzone betekende het einde van dit duel. Naarmate de tijd vordert, zal dit duel echter steeds minder om de aanvallende keuzes van Seattle gaan en steeds meer om een fantastische fourth quarter comeback van Tom Brady tegen het ijzersterke “Legion of Boom”.


4. Super Bowl LII | Philadelphia Eagles – New England Patriots | 41-33

De meest iconische play was de Philly Special. Nick Foles, de vervanger van Carson Wentz, speelde het duel van zijn leven en bekroonde het met een touchdown catch. Uiteindelijk werd het een aanvallend feest. De meer dan 1.000 offensive yards in dit duel zijn imposant, maar het toont ook het gebrek aan solide defensief spel van beide kanten. Daarom is het lastig om te bepalen waar dit duel in de lijst hoort. Het feit dat dit de eerste Lombardi Trophy voor Philadelphia was, dat Nick Foles eindigde als Super Bowl MVP en dat er zo veel offensief geweld was, brengt dit duel in de top vier.


3. Super Bowl III | New York Jets – Baltimore Colts | 16-7

Gisteren bespraken we de geschiedenis van de Super Bowl. Daarin werd ook aandacht besteed aan de onwelwillendheid van de NFL om verder uit te breiden en de daaropvolgende oprichting van de AFL. De AFL bestond uit nieuwe franchises en in 1969 namen de winnaars van de AFL en NFL het voor de derde keer tegen elkaar op om het beste team vast te stellen. De eerste twee Super Bowls gingen naar de NFL en overall werd de NFL geacht beter te zijn dan de AFL. Dat maakt de overwining van de New York Jets, een AFL team, extra historisch. Onder leiding van Joe Namath werd een lange neus gemaakt naar de Baltimore Colts en de NFL. De perceptie van de AFL veranderde voor eeuwig. Het spel is dus niet wat dit duel memorabel maakt. Immers, Joe Namath passte geen enkele keer in het vierde kwart. De impact op de league was echter ongeëvenaard.


2. Super Bowl XLII | New York Giants – New England Patriots | 17-14

Voor het eerst sinds de Miami Dolphins van Don Shula in 1972 kon een team al haar duels in een seizoen winnen. De New England Patriots hadden onder aanvoering van Tom Brady alle duels in het reguliere seizoen gewonnen. Alleen het belangrijkste duel moest nog winnend afgesloten worden. De New York Giants leken daarvoor de perfecte opponent, aangezien het kwaliteitsverschil met New England groot was. Eli Manning bleek echter het kryptonite voor Brady (ook in 2012 won Manning, red.). De historische helmet catch van David Tyree op 3rd and 5 bleek cruciaal. Enkele plays later maakten de Giants de winnende score.


1. Super Bowl LI | New England Patriots – Atlanta Falcons | 34-28

Je hoeft maar “28-3” te zeggen of de gemiddelde NFL-fan weet waar je het over hebt. Het is de achterstand waar de Patriots tegenaan keken in het derde kwart. Een trauma voor Falcons-fans, eeuwige roem en euforie voor Patriots-fans. Het is de grootste comeback in de geschiedenis van de Super Bowl, of de grootste choke job; het is maar net aan welke kant je staat. Het slechte klokmanagement van Atlanta moet andere prestaties echter niet overschaduwen. Tom Brady (466 passing yards) en James White (139 yards en drie touchdowns) speelden namelijk een fantastisch duel. Hetzelfde geldt voor solo-uitblinkers al Julio Jones die eigenlijk de winnende catch had moeten hebben of de onvoorstelbare catch van Julian Edelman die de droom van de Patriots in leven hield. Uiteindelijk werd deze Super Bowl in overtime beslist. De dramatiek, de epische comeback, het unicum, de individuele uitblinkers en collectieve effort maken dit de beste Super Bowl ooit.


Cover foto: Jeff Roberson/AP

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen