Raiders verliezen cruciaal duel en hoop op play-offs

Justin Herbert leidde de Los Angeles Chargers naar de tweede overwinning op rij. Misschien nog wel belangrijker voor het gevoel in LA is dat het divisierivaal Las Vegas op de rand van uitschakeling voor de play-offs bracht. De ploeg uit de gokstad heeft een wonder nodig om toch nog de AFC play-offs te halen na de 30-27 nederlaag na verlenging in een cruciaal duel.

De Raiders leken na een goede start hard op weg naar de play-offs. Na de verrassende zege op de Kansas City Chiefs leek er misschien wel meer mogelijk. De vierde nederlaag in vijf wedstrijden zorgt er echter voor dat de ploeg zich op de rand van de afgrond bevindt. Om de situatie nog wat erger te maken, verloor het ook nog quarterback Derek Carr met een hamstringblessure.

Marcus Mariota

Carr moest het duel al in het eerste kwart verlaten, waardoor Marcus Mariota voor het eerst voor de Raiders in actie kwam. Net als Herbert kwam Mariota in college uit voor de universiteit van Oregon, waardoor Mariota vroeger het voorbeeld van Herbert was. In de wedstrijd was hier niets van te zien en bewees Herbert zijn voormalig idool al snel voorbijgestreefd te zijn. De rookie was foutloos in zijn eerste drive, die eindigde met een touchdown van Hunter Henry.

Het was het begin van een duel met steeds wisselende kansen. De Raiders kwamen onder leiding van back-up Mariota op een 10-7 voorsprong, waarna het de Chargers weer waren die tien punten op rij aan wisten te tekenen voor een 17-10 voorsprong bij rust. De touchdown was opnieuw een pass van Herbert, die hiermee zijn totaal voor het seizoen op 27 bracht. Dit is een evenaring van het rookie NFL-record van Baker Mayfield. Dan te bedenken dat Herbert het eerste duel op de bank zat en nu nog twee wedstrijden te gaan heeft.

Negentien play drive

In het derde kwart scoorden beide ploegen om en om, waarna de Raiders in het vierde kwart op gelijke hoogte kwamen. Dit deden ze via een drive van negentien plays die meer dan tien minuten zuivere speeltijd duurde. Er stonden op dat moment nog meer dan zes minuten op de klok. Het leek in de slotfase of niemand het duel naar zich toe wilde trekken. De Chargers kregen nog twee keer de bal, maar beide keren leidde het balbezit uiteindelijk tot een gemiste field goal van Michael Badgley.

Tussendoor bracht Mariota zijn ploeg eveneens in field goal range. De Raiders wisten eveneens niet te scoren. Niet door een gemiste field goal, maar door een interceptie door de Chargers. Hierdoor moest een verlenging de beslissing brengen.

De Raiders kregen als eerste de bal en Mariota ging nog maar eens een keer op een lange drive. Het duurde veertien plays en Las Vegas kwam tot de 5-yardlijn, maar het lukte de thuisploeg niet om de endzone te vinden. De ploeg moest genoegen nemen met een field goal, waardoor Herbert nog een kans kreeg. Die pakte hij met beide handen aan. Jalen Guyton moest op deze heerlijke pass net even inhouden, waardoor hij nog voor de endzone gestopt kon worden, maar de Chargers waren ineens dichtbij de zege.

Zoals gebruikelijk bij de Chargers gaven ze de zege nog bijna uit handen. Herbert verloor de bal in een poging de endzone in te rennen, maar gelukkig voor hem kon een ploeggenoot de bal in de endzone bemachtigen. Omdat het in de laatste twee minuten van de wedstrijd niet is toegestaan om een bal voorwaarts te fumblen kregen de Chargers een nieuwe kans op de 1-yardlijn. Dit keer ging het wel goed en liep Herbert de bal binnen voor de beslissende touchdown.

Coverfoto: Christian Petersen/Getty Images