Bucs ontsnappen tegen Giants na no-call

De New York Giants leken donderdag op weg naar een verlenging in de thuiswedstrijd tegen Tampa Bay. De scheidsrechters veranderden een defensive pass interference echter in een no-call. Hierdoor mislukte de two-point conversie van de Giants en gingen de Bucs met een 25-23 overwinning terug naar Florida.

De Bucs hadden de laatste twee wedstrijden tegen de Packers en Raiders met grote cijfers gewonnen en waren daarom ook de grote favoriet tegen de Giants. De thuisploeg had pas één keer gewonnen en moet het al weken doen zonder sterspeler Saquon Barkley. Toch hadden de Bucs het verrassend lastig met de ploeg uit New York. De eerste drive van de bezoekers leverde nog wel punten op, maar het was slechts een field goal.

De Giants namen hierna het initiatief. Daniel Jones wist zijn ploeg namelijk wel de endzone in te leiden. Hierbij kreeg hij wel wat hulp van de Bucs, want een fumble na een catch van Ronald Jones gaf de Giants de bal op de 12-yard lijn. Niet veel later wist Jones Dion Lewis op de rand van de endzone te vinden voor de score en een 7-3 voorsprong.

In het tweede kwart werd de voorsprong van de Giants nog wat groter. Een nieuwe touchdown-drive van Jones bracht de stand op 14-3. De formatie van Brady kon voor rust niet meer dan een field goal tegenover de twee touchdowns van de Giants zetten.

Na rust veranderde het beeld van de wedstrijd al snel. Waar Jones voor rust leek op de Giants-quarterback van de toekomst en zijn ploeg op voorsprong zette tegen één van de Super Bowl-kandidaten, was het beeld na rust compleet anders. Tijdens de eerste drive na rust gooide Jones direct een interceptie. Het probleem was niet alleen dat de bal niet goed gegooid werd. Op deze play had Jones namelijk diverse andere opties, zoals een open receiver aan de linkerkant van het veld. In plaats van een Giants-touchdown en een 21-6 voorsprong kreeg Brady dus de kans zijn ploeg langszij te brengen.

Voordat Brady dit voor elkaar kreeg, wist de verdediging van de Giants de Bucs eerst nog een keer tot een field goal te houden. Bij de volgende serie scoorde Tampa voor het eerst in de wedstrijd wel een touchdown. Rob Gronkowski blijft bewijzen steeds beter in vorm te komen en hij ving dan ook de ball in de endzone. De Bucs probeerden de voorsprong naar drie punten te vergroten, maar de two-point conversie mislukte, waardoor de Bucs een minieme voorsprong van 15-14 hadden.

Dure turnover

Toch gingen de Giants met een voorsprong het vierde kwart in. Een fieldgoal bracht de stand op 17-15 en de verdediging van de Giants zorgde er met een stop voor dat de thuisploeg het balbezit kreeg. Een tweede interceptie van Jones deed de wedstrijd echter opnieuw keren. Net als bij zijn vorige interceptie wordt hij door de verdediging geraakt tijdens de pass. Danny Dimes lijkt niet van zijn fouten te leren, want in plaats van de bal veilig het veld uit te gooien, wilde hij toch de pass naar Golden Tate maken. Het gevolg? Een nieuwe, dure turnover.

Het zijn de cadeautjes die je Tom Brady niet moet geven. Hij bezorgde zijn ploeg direct een touchdown en een nieuwe voorsprong. Met een field goal in de volgende drive werd het verschil zelfs acht punten. Jones kreeg nog een laatste kans om een verlenging af te dwingen. De quarterback van Giants was twee keer succesvol op fourth down en vond uiteindelijk Tate in de endzone voor de touchdown.

Om de stand gelijk te maken, moesten de Giants ook nog de two-point conversie weten te verzilveren. Jones gooide de bal naar Lewis, die werd verdedigd door safety Antoine Winfield. Eén van de scheidsrechters vond dat Winfield de aanvaller te vroeg raakte en gooide vlag voor pass interference. Na overleg tussen verschillende officials werd besloten om de vlag op te pikken en de call te veranderen naar een no-call en een overwinning voor de Bucs.

Onterechte no-call

Giants-coach Joe Judge was na het duel uiteraard niet blij met het resultaat. Vooral de no-call irriteerde de geplaagde coach. “Volgens mij was het terecht dat ze de vlag gooiden”, zo vertelde hij na de nederlaag. “Ik weet niet waarom ze de vlag opgepakt hebben. Wij hadden goed zicht op de play en normaal moet je op je eerste gevoel afgaan.”

Scheidsrechter Brad Rogers legde na afloop uit waarom er na overleg toch voor een no-call werd gekozen. “Na overleg kwamen we tot de conclusie dat de verdediger contact maakte met de receiver gelijktijdig met het moment dat de bal er was. Er is pas sprake van defensive pass interference als het contact duidelijk te vroeg is en de verdediger daardoor de vangbal niet kan maken.”

Lees hier de recaps van de vroege en late games op zondag!

Coverfoto: Sarah Stier/Getty Images