Blog: Chuck Pagano krijgt nieuw contract op Black Monday

Chuck Pagano
De maandag na de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen is traditioneel bijltjesdag in de NFL. Clubs die ontevreden zijn met het resultaat van het afgelopen seizoen ontslaan hun coaches in de hoop het komend jaar beter te doen. Nadat gisteren Mike Pettine van de Cleveland Browns en Jim Tomsula van de San Francisco 49ers ontslagen werden, volgde vandaag Tom Coughlin van de New York Giants. In dit blog zullen we vandaag de ontwikkelingen op Black Monday blijven volgen.
Update 4.15: Indianapolis Colts
De verwachting was dat Chuck Pagano zondag voor de laatste keer een wedstrijd van de Indianapolis Colts had gecoacht. Het tegendeel is echter waar. In plaats van zijn ontslag kreeg Pagano vannacht een vierjarige verlenging van zijn contract aangeboden.
Buffalo Bills v Indianapolis Colts
De Colts kenden een moeilijk seizoen door blessures van onder meer quarterback Andrew Luck. De Colts bleven ondanks een groot aantal nieuwe spelverdelers in de race voor de play-offs, maar zagen deze uiteindelijk naar de Houston Texans gaan. Toch hebben de laatste wedstrijden Pagano wel geholpen om een nieuw contract in Indianapolis te krijgen. Pagano kijkt in ieder geval met veel vertrouwen vooruit.

“We’ve overcome a lot. This year was tough obviously, 8-8 and falling short of the playoffs is difficult, but at the same time to be right in there with the injuries we had at quarterback, I’m proud of the organization, proud of the way we fought back, and I’m convinced that we have the right stuff on my right and left here going forward to win a world championship.”

Afgelopen seizoen was het vierde van Pagano bij de Colts en hij won 41 wedstrijden in die periode. Dit was het eerste jaar onder Pagano dat de Colts de play-offs niet wisten te halen. Ondanks het teleurstellende seizoen bewees de coach de kleedkamer niet kwijt te zijn. Veel spelers spraken zich de laatste weken uit voor een langer verblijf van Pagano, en de verwachting is dat de spelers dan ook blij zijn met het besluit van de club.
Niet alleen Pagano blijft langer in Indianapolis, ook GM Ryan Grigson kreeg een contractverlenging. Zijn verbintenis werd met drie jaar verlengd, zodat beide mannen tot 2019 vast liggen in Indianapolis. Tijdens het seizoen gingen er geruchten over een onderlinge frustraties, maar deze bleken snel uit de wereld te zijn en de Colts gaan dus met hetzelfde team als afgelopen seizoenen proberen Luck meer hulp te geven om het laatste stapje richting de Super Bowl te maken.
Update 22.12: Tennessee Titans
De Tennessee Titans ontsloegen coach Ken Whisenhurst dit jaar na zeven wedstrijden, waarvan zes nederlagen. De club gaat de komende weken op zoek naar een nieuwe coach, maar interim coach Mike Mularkey krijgt hier wel een serieuze kans (zie Miami Dolphins onder). Mularkey wist slechts twee van de laatste zeven negen partijen te winnen, maar de clubleiding is tevreden over de manier waarop hij met rookie quarterback Marcus Mariota om is gegaan.
General Manager Ruston Webster maakt geen onderdeel uit van de zoektocht naar een nieuwe coach, want hij werd wel geslachtofferd op Black Monday. Er zal dus ook een nieuwe GM gevonden moeten worden door de Titans, naast een nieuwe eindverantwoordelijke op het veld. De aanwezigheid van Mariota zal waarschijnlijk wel interesse trekken van goede kandidaten, waardoor de kans klein lijkt dat Mularkey ook echt de baan krijgt. De fans van de Titans zien een aanstelling van Mularkey niet zitten en hebben liever een aansprekende naam van buiten de organisatie. De kans lijkt groot dat de clubleiding na het teleurstellende seizoen buigt voor de fans en Mularkey zal passeren.
Update 20.50: New York Giants
New York Giants v San Francisco 49ers
De New York Giants hebben afscheid genomen Tom Coughlin. Na twaalf seizoen en twee Super Bowl titels is er een einde gekomen aan de samenwerking tussen de club en hun succescoach. Coughlin heeft in New York zijn staf ingelicht over het besluit en plaatste een officiële verklaring komen.

“I met with John Mara and Steve Tisch this afternoon, and I informed them that it is in the best interest of the organization that I step down as head coach. I strongly believe the time is right for me and my family, and as I said, the Giants organization. It has been an honor and a privilege to serve as head coach of the New York Football Giants. This is a not a sad occasion for me.”

Met Eli Manning als quarterback verraste Coughlin door twee keer de Super Bowl te winnen met de Giants. In beide finales werden de New England Patriots verslagen, waarbij de eerste keer het perfecte seizoen van de Pats werd voorkomen. Na winst in de laatste Super Bowl in 2011 wisten de Giants in de zwakke NFC East de play-offs niet te halen en de laatste drie jaar had de ploeg ook een losing record.
Door de winst in de twee Super Bowls hielden de Giants lange tijd vertrouwen in Coughlin, die de boeken in zal gaan als een van de succesvolste coaches in de geschiedenis van de NFL.


Het vertrek van Coughlin uit New York zal een grote invloed hebben op de coachingscarrousel, aangezien de baan in New York zeer gewild is. Sean Payton heeft volgens ingewijden laten weten dat hij de situatie in New York op de voet volgt met het oog op zijn toekomst. De 69-jarige Coughlin sloot niet uit dat hij door gaat met coachen en mogelijk volgend seizoen bij een andere club langs de lijn zal staan.
Update 19.42: San Diego Chargers
De San Diego Chargers gaan door met Mike McCoy. De hoofdcoach wordt niet verantwoordelijk gehouden voor het 4-12 seizoen, waarmee de Chargers de derde keuze in de komende draft binnen wisten te halen. Wel wordt verwacht dat er wat veranderingen plaats gaan vinden binnen de staf van de club.


De veranderingen zullen waarschijnlijk in de loop van de week bekend gemaakt worden. Verwachting is dat in ieder geval John Pagano, de defensive coordinator ontslagen zal worden. Pagano is sinds 2012 verantwoordelijk voor de verdediging van de Chargers.
Update 18.19: Miami Dolphins (II)
De Miami Dolphins zijn nog op zoek naar een nieuwe coach (zie onder), maar hebben wel hun nieuwe General Manager gevonden. Chris Grier wordt de nieuwe GM en zal nauw betrokken zijn bij het aantrekken van een nieuwe hoofdcoach.


Grier was al meer dan vijftien jaar actief binnen de organisatie en heeft zich in die jaren opgewerkt tot zijn nieuwe positie. Als laatste was Grier verantwoordelijk voor de scouting van college spelers. Grier volgt in zijn functie Dennis Hickey op. Deze werd afgelopen zaterdag ontslagen nadat bleek dat het team wat hij had samengesteld niet goed genoeg was voor het behalen van de play-offs. Dat terwijl de verwachtingen na het aantrekken van Ndamukong Suh hooggespannen waren in Miami. Grier krijgt nu de verantwoordelijkheid om een nieuw team te bouwen.
Update 16.51: Miami Dolphins
De Miami Dolphins hebben morgen een tweede gesprek met Mike Shanahan, volgens Fox Sports. De Dolphins ontsloegen hoofdcoach Joe Philbin al na vier wedstrijden. Dan Campbell maakte als interim-coach het seizoen af, maar kreeg geen garanties dat hij langer aan zou mogen blijven in Miami.
Campbell heeft vrijdag een interview met de Dolphins, maar dit lijkt meer als dank voor de afgelopen maanden te zijn, dan dat Campbell een serieuze kans maakt om de hoofdcoach te worden. Onder Campbell wonnen de Dolphins slechts vijf van de twaalf wedstrijden. Shanahan had in december al een gesprek met Miami en de interesse lijkt serieus te zijn nu de oud-coach van de Broncos en Redskins al op een tweede gesprek mag komen voor andere kandidaten hun eerste interview hebben. Al lijkt Shanahan ook in de running voor de opening in San Francisco en Phladelphia. Andere namen die in Miami genoemd worden zijn Adam Gase van de Chicago Bears en Tyrel Austin van de Lions.


Update 14.58: New Orleans Saints
De New Orleans Saints staan niet onwelwillend tegenover een vertrek van coach Sean Payton. Payton is nu tien jaar in dienst in de Bayou en miste dit seizoen voor de tweede keer op rij de play-offs. Aangezien andere teams, waaronder San Francisco (zie onder) interesse hebben om Payton aan te trekken, hoopt de leiding van de Saints een draft pick te krijgen in ruil voor hun coach. Volgens ingewijden zou New Orleans een tweede ronde keuze vragen van andere teams om Payton over te nemen. De vraag is nu of teams de concurrentie te snel af willen zijn of dat ze het aandurven om New Orleans een keuze te laten maken of ze zelf wel door willen met hun hoofdcoach.


Update 13.25 uur
Het duurde niet lang voor Chip Kelly gelinkt wordt aan een ploeg (zie onder). De ontslagen coach van de Philadelphia Eagles zou contact op hebben genomen met San Francisco om zijn interesse kenbaar te maken. Kelly zou al op de oorspronkelijke lijst van de Niners voorkomen, en de ploeg zal de sollicitatie van Kelly zeker overwegen.


San Francisco 49ers
Het leven zonder Jim Harbaugh is de San Francisco 49ers niet goed bevallen. Onder leiding van opvolger Jim Tomsula werden slechts vijf wedstrijden gewonnen en het was niet voldoende voor Tomsula om in het nieuwe jaar een nieuwe kans te krijgen. Tomsula werd door eigenaar Jed York ontslagen.
Super Bowl XLVII - Baltimore Ravens v San Francisco 49ers
Het was vanaf het begin duidelijk dat Tomsula een moeilijk seizoen tegemoet ging. San Francisco was de afgelopen jaren onder Harbaugh een succesvolle ploeg, met onder meer een optreden in de Super Bowl. De afgelopen jaren stopten een aantal belangrijke spelers onverwacht met de sport, en de organisatie is er onvoldoende in geslaagd dit verlies op te vangen, met als gevolg een van de mindere rosters in de league. Quarterback Colin Kaepernick werd halverwege het seizoen op de bank gezet ten faveure van Blaine Gabbert. De start van Gabbert was veelbelovend, maar uiteindelijk kon ook hij Tomsula niet redden.
Voormalig coach Jim Harbaugh reageerde op twitter onmiddellijk op het ontslag van Tomsula, met wie hij zelf ook nog gewerkt heeft bij de Niners.


De Niners zouden graag Sean Payton inhuren als opvolger van Tomsula. Het is echter nog niet bekend of de coach van de Saints beschikbaar is. Payton heeft nog een contract voor twee jaar in New Orleans. Bovendien zullen er meer gegadigden voor Payton zijn mocht hij op de markt komen, en gezien het roster van de Niners, en de sterke divisie met de Cardinals en Seahawks is de verwachting dat de baan in de Bay Area onderaan de lijst met gewenste bestemmingen voor toekomstige hoofdcoaches zal komen te staan.
Cleveland Browns
De Browns waren de eerste ploeg die met het nieuws van het ontslag van Mike Pettine naar buiten kwamen. De Browns beginnen zelfs helemaal opnieuw, want ook General Manager Ray Farmer werd op straat gezet na een teleurstellend seizoen. Het was voor Pettine het tweede jaar in dienst in Cleveland. Vorig seizoen schoot Pettine goed uit de startblokken. De Browns wonnen zeven van de eerste elf wedstrijden en deden zelfs mee om de play-offs. Van de volgende 21 werden er vervolgens slechts drie gewonnen. Het leverde Cleveland de tweede pick in de komende draft op.
Niet alleen Pettine heeft de schuld gekregen van de slechte resultaten, ook general manager Ray Farmer is gisteravond direct door de Browns op straat gezet. Eigenaars Dee en Jimmy Haslam gaven in een verklaring aan dat ze niet tevreden waren met hoe de Browns er voor stonden en daarom voor een nieuwe koers kiezen.

“We’ve made this decision because we don’t believe our football team was positioned well for the future. We are all disappointed with where we are, and we take full responsibility.”

De afgelopen twee seizoenen waren zeer rumoerig in Cleveland, onder meer door de aanwezigheid van Johnny Manziel. De jonge quarterback liet dit seizoen op het veld vooruitgang zien, maar door zijn gedrag buiten het veld blijft hij voor problemen zorgen in Cleveland. Hij is meerdere keren om disciplinaire redenen gepasseerd en stond ook dit weekend weer in het nieuws. Vanwege een hersenschudding kon Manziel niet in actie komen. Hij verscheen zondagmorgen echter niet bij de verplichte behandeling op de club. Dit kwam na geruchten dat Manziel zaterdagavond in een casino in Las Vegas gezien was.
2014 NFL Draft
Een van de beslissingen die de nieuwe coach en GM moeten nemen is of ze door willen met Manziel als quarterback. Ironisch genoeg was het eigenaar Haslam die de komst van Johnny Football er door drukte bij GM Farmer, een beslissing die de GM nu waarschijnlijk zijn baan gekost heeft.
Philadelphia Eagles
Een andere speler in de coaching tombola van de komende weken zijn de Philadelphia Eagles. Zij zetten Chip Kelly vorige week al aan de kant. De verwachting is dat we Kelly komend seizoen wel weer langs de kant van het veld zullen zien, want zijn naam wordt bij veel clubs genoemd als mogelijke nieuwe coach.
Foto’s: Getty Images

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch
  1. Hoe gaaf zou het zijn als Chip Kelly de Titans zou coachen met zijn Mariota of de Niners met Kaepernick. Heeft die eindelijk een ideale qb voor zijn offense.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen