32-in-32: Indianapolis Colts


Het seizoen 2016 van de Indianapolis Colts was teleurstellend. Voor het tweede jaar op rij werden er evenveel wedstrijden gewonnen als verloren. Toch waren er een aantal lichtpuntjes. Gaan ze dit jaar die stap omhoog maken of zijn ze out of Luck?

Offseason

Een van de beste tien offenses en een van de slechtste tien defenses. Het is duidelijk waar het in 2016 aan schortte bij de Colts. Head Coach Chuck Pagano en General Manager Ryan Grigson stonden lijnrecht tegenover elkaar over wie daar verantwoordelijk voor was. Uiteindelijk delfde de G.M. het onderspit in de machtsstrijd en werd ontslagen. Aan zijn opvolger Chris Ballard de taak om de juiste spelers aan te trekken om de verdediging op orde te krijgen.
Ballard maakte schoon schip en contracteerde vervolgens de meeste free agents in de historie van de Colts. Er keren dit seizoen maar zes starters terug in de verdediging. Linebackers Trent Cole en Erik Walden -vorig jaar nog de meeste sacks voor de Colts- mochten vertrekken, Robert Mathis ging met pensioen. Ook safety Mike Adams, Cornerback Patrick Robinson en tackle Arthur Jones, voor veel geld gehaald door Grigson, werden de deur gewezen.
Er werd een hele nieuwe linebacker groep aangetrokken waarmee een duidelijke verjongingsslag is gemaakt: Jabaal Sheard en Barkevious Mingo van de Patriots, John Simon van de Texans en Sean Spence van de Titans. Voormalig Chicago Bear Jon Bostic lijkt na een seizoen niet gespeeld te hebben eindelijk blessurevrij en krijgt weer een kans bij de Colts. Ook de defensive line kent nieuwe gezichten met tackles Jonathan Hankins van de Giants, de Estse reus Margus Hunt van de Bengals en Al Woods van de Titans. Vooral Hankins is een directe versterking. Safety Malik Hooker werd in de eerste ronde gedraft maar heeft maar één jaar college ervaring en zal dus nog veel moeten leren.
De aanval werd grotendeels bij elkaar gehouden. Tight end Jack Doyle tekende een nieuw contract waardoor de blessuregevoelige collega tight end Dwayne Allen via een trade mocht vertrekken naar de New England Patriots. Punter Pat McAfee ging met pensioen en zal gemist worden. Voormalig Raven Kamar Aiken is het nieuwe gezicht in de wide receiver groep.

Offense

*ProFootballFocus Ratings 2016

Met de inmiddels bijna bejaarde runningback Frank Gore hadden de Colts in 2016 voor het eerst sinds 2007 weer eens een 1000 yard rusher. Wide receiver T.Y. Hilton heeft een uitstekende connectie met quarterback Andrew Luck en had de meeste receiving yards van de NFL: 1448. De jonge offensive line, vorig jaar met drie rookies, bleef intact en maakte duidelijk progressie tijdens het seizoen. Tot zover het positieve nieuws want er komen paniekerige berichten uit Indianapolis.
Center Ryan Kelly moet onder het mes vanwege een voetblessure en mist daardoor zeker de eerste zes weken van het seizoen. Tight end Erik Swoope (knie), receiver Chester Rogers (hamstring) en receiver Donte Moncrief zitten ook in de lappenmand.
Dan is er nog de quarterback-situatie. Andrew Luck, die vaak iets te roekeloos met zijn lichaam omgaat voor iemand om wie de hele franchise draait, moest dit offseason herstelwerkzaamheden laten verrichten aan zijn schouder. Waar de eerste berichten waren dat hij op tijd voor de eerste regular season wedstrijd zou herstellen is dat nu wat afgezwakt.
Als hij niet klaar is voor week 1 hebben de Colts een probleem. Backup quarterbacks Scott Tolzien en Stephen Morris kunnen niet tippen aan de kwaliteiten van Luck bleek wederom tijdens de eerste preseason wedstrijden. Zonder Luck zijn de Colts kansloos dit seizoen.

Defense

*ProFootballFocus Ratings 2016

Aan de defensieve kant is het vooral de vraag hoe snel de onervaren groep een eenheid kan vormen met zo veel nieuwe krachten. Voor bijna iedere positie is het nog onzeker wie de starter zal zijn in de eerste wedstrijd tegen de Rams. Daar komen nog blessures voor startende safeties Clayton Geathers en Malik Hooker bij. Pass rushers Sheard en Simon moeten op papier een upgrade zijn, de rest blijft een vraagteken.
In de tweede preseason wedstrijd tegen de Cowboys bleek dat er nog een lange weg te gaan is. De Colts 1st team verdediging werd overlopen door de geweldige Cowboys offensive line en de cornerbacks werden te kijk gezet door Prescott en Dez Bryant. Als daar niet snel verbetering in komt wordt het een zwaar jaar voor de Colts.

Conclusie

De jonge verdediging lijkt niet op tijd een eenheid te vormen bij de Colts, waardoor er weer heel wat druk op de aanval komt te liggen. Als je naar het speelschema kijkt zijn op voorhand alleen de wedstrijden tegen de Rams, 49ers en Browns te winnen. De rest wordt gewoon een probleem voor de Colts want hoewel de AFC South divisiegenoten Houston Texans en Jacksonville Jaguars ook met onzekerheid op de QB positie kampen lijkt de rest van het team er daar beter voor te staan.
Met deze lekke verdediging lijkt nóg meer scoren dan de tegenstander de enige manier waarop de Colts wedstrijden zullen winnen dit seizoen. Met Andrew Luck wordt dat al lastig, zonder hem under center is dat onbegonnen werk. Als er weer een jaar van Luck’s topjaren verspeeld wordt is dit het laatste seizoen van Coach Chuck Pagano.
Voorspelling: 4-12

6 REACTIES

 1. Zelfde voorpelling als bij de Jets? Als ze maar met hun vingers van de eerste keus in 2018 afblijven. Ben het er overigens wel mee eens, dat als er 1 team nog beroerder kan presteren dan de Jets dat het wel eens de Colts kunnen zijn en dat terwijl zij wel een goede franchise quarterback binnen de gelederen hebben. Ben persoonlijk nooit zo gecharmeerd geweest van Luck, maar feit is dat de Jets inmiddels al jaren dromen van een quarterback als Luck. Nou ja, de Colts zullen op zeker niet een qb in de eerste ronde kiezen volgend jaar. Dat scheelt dan alvast voor het geval dat.

  • De Jets zijn actief aan het saboteren, dus zou me daar geen zorgen om maken. Ik zie ze geen 4 wedstrijden winnen.
   Bij de Colts hangt het helemaal vanaf of Luck er vanaf het begin staat. Dan komen ze wel boven die 4 uit. Als ze Luck meer dan de helft van het seizoen missen… Watch your back Jetsfan 😉

 2. Over saboteren gesproken: Ik ben niet zo’n enorme kenner als jullie natuurlijk, maar ik zie eigenlijk nooit dat teams de laatste wedstrijden van een seizoen laten schieten om maar eerder te kunnen draften. Is het de fair play instelling die vanuit de teams zelf komt of staan er vanuit de NFL zelf zware sancties op het al te opzichtig verliezen van wedstrijden?

  • Op ’tanken’ staat geen straf van de league. Ik denk dat je het niet ziet, om een paar redenen. Alleen de laatste wedstrijden tanken zet meestal geen zoden aan de dijk. Tanken om 2 of 3 plaatsen op te schuiven in de draft brengt niet veel. Het zijn atleten die willen winnen. Ze nemen niet al dat risico om opzettelijk te verliezen. Daarnaast heb je 2nd en 3rd string spelers, die voor een rosterspot voor het jaar erna spelen. Voor hen staat er wel degelijk iets op het spel. En dan heb je ook nog de prestatie-bonussen die opgenomen zijn in contracten, voor receiving/rushing yards e.d. En dat kan behoorlijk oplopen.

   • Grotendeels wat hierboven staat. Voor veel spelers staat altijd het volgende contract of een basisplaats op het spel. En in sommige gevallen ook van een coach en/of interim-coach…als eigenaren zien dat een coach dit laat gebeuren dan kan hij wel fluiten naar een volgende baan. En daarnaast is op 60% spelen ook fysiek geen optie, de sport is dusdanig hard dat je jezelf dan min of meer de ziekenboeg in helpt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen