32-in-32 | Green Bay Packers: beëindigt LaFleur de play-off droogte?


Het NFL-seizoen is aanstaande en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge ‘draftees’ en de nieuwe stand van zaken op het depth chart: alles komt aan bod. In deel 11 zijn de Green Bay Packers aan de beurt. Na opnieuw een teleurstellend seizoen zal de ploeg in het geel-groen met een nieuwe trainer en dezelfde QB proberen eindelijk weer eens in januari in de postseason uit te komen.


FREE AGENCY


Zoals vaak de gewoonte is in Green Bay bleef het relatief stil tijdens free agency. Maar niet helemaal, en dat is ook weleens anders geweest. Want er werd wel veel geld gestoken in de vier basiskrachten die uiteindelijk werden gehaald. Het drietal Zadarius SmithPreston Smith en Adrian Amos moet zodoende de defensieve problemen oplossen en onder andere het vertrek van respectievelijk Clay Matthews, Nick Perry en Ha Ha Clinton-Dix doen vergeten. Geen gemakkelijke opgave, aangezien alle drie de spelers (vooral in het verleden) grote impact hebben gehad op de ploeg uit Green Bay.

Tegelijkertijd werd de solide Billy Turner toegevoegd om het probleem op right guard op te lossen, dus in eerste instantie lijken de Packers goede zaken te hebben gedaan op dit front. Turner is namelijk ook behoorlijk flexibel qua positie en kan zo’n beetje op alle vijf de posities van de offensive line in actie komen. Toch is het wel een aderlating dat Mike Daniels notabene naar de Detroit Lions is vertrokken, en dat ook een vertrouwd wapen van Aaron Rodgers (Randall Cobb) is vertrokken. Lance Kendricks was met het overschot aan TE’s niet meer nodig en mocht zijn heil ergens anders gaan zoeken. Hij speelt nu bij de New England Patriots.


NFL DRAFT


Vorig jaar lag de focus tijdens de Draft op het versterken van de receivers-positie. Dit jaar was de defense en de TE-positie aan de beurt. De Packers hadden van tevoren waarschijnlijk niet verwacht dat Rashan Gary met de twaalfde pick nog beschikbaar zou zijn. Het tegendeel bleek echter waar. De Packers hoefden vervolgens niet lang na te denken om de multifunctionele verdediger van Michigan te draften. Gary kan spelen als DT vanwege zijn gewicht, DE vanwege zijn atletisch vermogen en zelfs OLB vanwege zijn wendbaarheid. Hoe hoog zijn plafond ligt is echter afwachten.

Naast Gary werd met de 21ste pick nog een groot defensief probleem opgelost: safety. Naast Adrian Amos (vanuit FA) werd ook Darnell Savage van Maryland aan het eind van de eerste ronde toegevoegd. Er werd zelfs speciaal voor hem via een trade in de draft een paar plekjes opgeschoven. Dit gaat ervoor zorgen dat de getalenteerde CB’s die Green Bay heeft minder geforceerd op de safety-positie hoeven te spelen. De mix van ervaring (Amos) en talent (Savage) gaat die positie zeker sterker maken dan vorig jaar.
Verder werd onder meer de OL versterkt met de multifunctionele guard Elgton Jenkins, kreeg Aaron Rodgers er een extra wapen bij met TE/WR Jace Sternberger, werd er een concurrent voor Aaron Jones gedraft in de vorm van Dexter Williams en werd ook de ILB-positie in de breedte versterkt met Ty Summers (negen tackles tijdens preseason-debuut). Momenteel is Blake Martinez namelijk de enige echte ILB’er in Green Bay. Wat extra opties (zeker in een 3-4 systeem) op ILB’er is dan ook niet zo onverstandig.


OFFENSE


De QB-positie staat natuurlijk niet ter discussie. Aaron Rodgers heeft waarschijnlijk nog wel een paar uitstekende jaren in zich. Met Deshone Kizer en Tim Boyle hebben de Packers tevens de beschikking over twee prima back-ups. Het is aan Matt LaFleur om een goede offensive line om de QB heen te bouwen en hem daarnaast te omringen met offensief talent.
Dat eerste lijkt op papier aardig gelukt. Met Billy Turner en Elgton Jenkins zijn twee multifunctionele OL toegevoegd aan een al meer dan prima offensive line. David Bakhtiari (LT) en Lane Taylor (LG) gaan waarschijnlijk de linkerkant invullen, terwijl Billy Turner (RG) en Bryan Bulaga (RT) de rechterkant van Rodgers zullen beschermen. Corey Linsley zal ook dit seizoen de center zijn die de bal aan Aaron Rodgers zal afstaan.

Wat betreft de skill-posities zijn er nog wel wat vraagtekens. Niet over de invulling, maar over de kwaliteit van de spelers die het zullen moeten invullen. Op TE hebben de Packers met Jimmy Graham (redzone threat), Marcedes Lewis (blocker) en Jace Sternberger (TE met WR-kwaliteiten) drie goede en verschillende opties. Met Aaron Jones, Jamaal Williams en Dexter Williams heeft de ploeg uit Green Bay ook op running back genoeg mogelijkheden.
De receivers zijn een groter vraagteken. De grote man is natuurlijk Davante Adams, met afstand het beste aanvallende wapen dat Aaron Rodgers tot zijn beschikking heeft. Met Jake Kumerow, Trevor Davis, Allen Lazard, Marquez Valdez-Scantling, Geronimo Allison en Equanimious St. Brown zijn er daarachter veel spelers die vechten om de overige plekken. Allemaal jonge receivers die proberen hun plek te vinden in de NFL en komend seizoen hun kans zullen krijgen.


DEFENSE


Afgelopen zomer hebben de Packers zich gefocust op het versterken van hun defense. Door middel van free agency en de draft lijkt dit gelukt te zijn. De verdediging bestaat nu uit een gezonde mix van talent en ervaring. De defensive line zal aangevoerd worden door Dean Lowry (DE), Montravius Adams (DE) en Kenny Clark (NT). Qua breedte van deze posities lijkt dit echter de zwakste plek van de Packers. Want voorlopig staan de vervangers van deze drie (bij blessures enz) nog niet echt klaar. Rashan Gary zou één van de opties kunnen zijn.

Over Gary gesproken. Aan de zijkanten zullen Rashan Gary, Preston Smith, Kyler Fackrell en Za’Darius Smith als OLB in een 3-4 systeem de QB van de tegenstander onder druk moeten zetten. Green Bay had het hier vorig seizoen behoorlijk lastig mee, waardoor de secondary veel onder druk stond. Dit jaar lijkt dat met de nieuwe aanwinsten anders te gaan zijn. Er lijkt momenteel zelfs een overschot aan rushers te zijn. Als ILB zijn Blake Martinez, Oren Burks, James Crawford en rookie Ty Summers waarschijnlijk de beste opties. Probleem is wel dat Oren Burks opnieuw een pittige blessure heeft opgelopen. Dit gaat de rol van rookie Ty Summers alleen maar groter maken. Hij zal er nu meteen moeten staan.
De secondary zal versterkt worden door safeties Adrian Amos (FS) en Darnell Savage Jr (SS). Als back-ups zijn er echter niet veel opties. De CB-positie is daarentegen bijna overvol. Met Jaire Alexander, Kevin King, Tramon Williams, Troy BrownJosh Jackson en rookie Ka’Dar Hollman hebben de Packers de beschikking over veel jonge maar atletische en getalenteerde CB’s. De kans is dus groot dat, bij een blessure van Amos en/of Savage, één van deze mannen hun vervanger zal zijn.


CONCLUSIE


Zijn de Green Bay Packers over het algemeen beter dan vorig seizoen? Ja. Kan de ploeg meedoen om de play-offs? Absoluut. Zit er voor Aaron Rodgers een ring in? Waarschijnlijk niet. Alleen als alles mee zit en de blessures ontweken worden. De breedte op aardig wat posities (vooral ILB, DL en Safety) en de kwaliteit op andere posities (vooral op RB en TE) ontbreekt daarvoor. Desondanks zal dit team competitiever zijn dan vorig jaar, mede dankzij de versterkte verdediging en de aanwezigheid van Aaron Rodgers. Of de tactiek van Matt LaFleur snel zal aanslaan is een vraag waar we snel antwoord op zullen krijgen. Het zal in ieder geval bepalend zijn voor een succesvol seizoen.
VOORSPELLING: 9-7

(Top/Cover Photo: Dylan Buell/Getty Images)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

1 REACTIE

  1. Normaal gesproken was de prognose van Green Bay altijd veel te positief. Dit jaar lijkt het inderdaad op een 9-7 team en zal het afhangen van enkele wedstrijden of ze de play-offs halen. Overigens was het vorig jaar beter dan de meeste dachten. Ze verloren namelijk cruciale wedstrijden door rare mistakes: return Fumble (Rams), Matthews die Cousins amper aanraakt (Vikings), niet er voor gaan op 4th and 1 (Seahawks), Crosby die 5 FG mist in 1 wedstrijd (Lions) en de Aaron Jones fumble. (Patriots) Desondanks stonden ze nog niet eens zo ver van play-offs af. Dit jaar zie ik ze daarom wel 10-6 gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen