32-in-32 | New York Jets: een nieuw tijdperk met Gase en Bell


Het NFL-seizoen is aanstaande en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge ‘draftees’ en de nieuwe stand van zaken op het depth chart: alles komt aan bod. In deel 3 het team dat met Le’Veon Bell een bedreiging voor de Patriots wil vormen: de New York Jets


FREE AGENCY


Na drie magere jaren willen de New York Jets het tij keren. Head coach Todd Bowles moest het veld ruimen voor ex-Dolphins coach Adam Gase en ook general manager Mike Maccagnan mocht zijn biezen pakken. Laatstgenoemde werd vervangen door Joe Douglas, de voormalig vice president of player personnel van de Philadelphia Eagles. Het laatste wapenfeit van Maccagnan was het binnenhalen van voormalig Steelers running back Le’Veon Bell na zijn één jaar durende holdout. Hij is daarmee ook de meest spraakmakende naam (ooit) in free agency voor de New York Jets.
Bell weigerde in 2018 nog langer uit te komen voor de Steelers zolang zijn contract niet verlengd en verhoogd zou worden. Het kostte hem een jaarsalaris en uiteindelijk viel zijn contract bij de Jets lager uit dan hem werd geboden in Pittsburgh. In New York betekent de komst van Bell een directe kwaliteitsimpuls voor de offense. Hij staat bekend als een back die niet alleen het rennen beheerst. Zijn block- en catch-vaardigheden zijn net zo effectief en zullen significant bijdragen aan de ontwikkeling van quarterback Sam Darnold.

Dat de Jets free agency serieus benaderden, was al duidelijk voordat Le’Veon Bell werd binnengehaald. Voormalig Ravens All-Pro linebacker C.J. Mosley tekende namelijk een contract voor 85 miljoen dollar (over 5 jaar, waarvan 43 miljoen gegarandeerd). Het was niet per se een positie die dringend aangepakt moest worden, maar Mosley is één van de beste LBs in de league. Samen met Avery Williamson zal hij een sterk duo vormen, maar de toekomst zal uitwijzen of hij de grote investering kan rechtvaardigen.
Een andere spraakmakende free agency move is de komst van slot receiver Jamison Crowder. Met een 3-jarig contract voor 9,5 miljoen dollar per jaar hebben de Jets met Crowder een serieuze upgrade voor een respectabel bedrag. Hij is 25 jaar oud en daarmee in de hoogtijdagen van zijn carrière. In vier seizoenen bij de Redskins was hij een zekerheid op de slot positie. Samen met Robby Anderson en Quincy Enunwa vormt hij in New York een sterk trio waarmee quarterback Sam Darnold de volgende stap kan zetten.
De cornerback-positie is één van de zorgenkindjes voor de Jets. Met het aantrekken van Brian Poole van de Falcons tracht men de positie te versterken. Poole is vergelijkbaar met Buster Skrine, de man die jarenlang de CB-positie voor New York invulde. Zijn skills lenen zich het best voor de blitz en run defense, maar zijn effectiviteit tegen de passing mag beter. Voor de Jets vormt hij een goedkoper en jonger alternatief voor Skrine en hij zal, ondanks zijn neiging om domme penalties tegen te krijgen, meer waar voor zijn geld bieden.


NFL DRAFT


Het was verrassend, en wellicht een gemiste kans, dat de Jets met hun eerste pick niet voor outside linebacker Josh Allen gingen. Hij had als top edge rusher in de draft class een ogenschijnlijk eeuwig durend probleem voor de Jets kunnen oplossen. Desondanks viel de keuze op defensive tackle Quinnen Williams, door velen beschouwd als de nummer 1 prospect van de 2019 draft. Een veilige zet, maar wel een die de Jets verdediging in het midden significant versterkt. Samen met Leonard Williams  en C.J. Mosley kan Williams druk zetten vanuit dat midden. Een sterk wapen tegen bijvoorbeeld Tom Brady, een quarterback die daar absoluut niet van houdt.
De tweede ronde pick was vergeven in de 2018 draft toen de Jets ruilden voor de derde overall pick met de Colts om quarterback Sam Darnold binnen te halen. Daarom viel de tweede keuze van de Jets in de derde ronde. Met outside linebacker Jachai Polite als pick probeerde, toen nog general manager, Mike Maccagnan die broodnodige edge rusher te strikken. Polite kende een hoge productie in college (17.5 tackles, 11 sacks) en hij is explosief. Er bestaat onder scouts echter twijfel over zijn houding en gedrag. Daarbij waren zijn workouts tijdens de combine en de pro day teleurstellend. Zie bijvoorbeeld hier, hier en hier. Dat maakt Polite boom or bust op een positie waar de Jets al jaren problemen hebben.

In de derde ronde versterkten de Jets de offensive line. Ze wilden offensive tackle Chuma Edoga zo graag hebben dat ze één plekje omhoog ruilden met de Minnesota Vikings voor een zevende ronde pick. Edoga is een voormalig teamgenoot van Sam Darnold en brengt diepte in een o-line waar twee spelers, Kelvin Beachum en Brandon Shell, in hun laatste contractjaar zitten. Edoga speelde een sterke senior bowl, maar voor hem geldt ook dat houding en gedrag een probleem kunnen zijn. Hij werd van het veld gestuurd voor contact met een official en werd geschorst voor het overtreden van teamregels.
Trevon Wesco werd de vierde aanvulling vanuit de draft en zal als blokkende tight end een mooie aanvulling zijn voor Chris Herndon. Herndon staat bekend als een goede catcher, maar niet per se als blocking TE. In de vijfde en zesde ronde kozen de Jets respectievelijk inside linebacker Blake Cashman, een ideale special teams speler, en cornerback Blessuan Austin, een speler met veel talent en medische vraagtekens.


OFFENSE


Ondanks het aantrekken van Le’Veon Bell draait de New York Jets offense nog steeds om tweedejaars quarterback Sam Darnold. Van hem wordt verwacht en mag worden verwacht dat hij een significante ontwikkeling doormaakt ten opzichte van zijn rookie jaar. In 2018 haalde hij in zijn laatste vier wedstrijden een rating van 99.1. Niettemin was hij ietwat shaky in de pocket, dus daar zal voor hem de sleutel tot verbetering liggen.

Daarnaast heeft hij dit seizoen een betere support cast. In de passing game heeft Darnold de beschikking over wide receivers Crowder, Robby Anderson en Quincy Enunwa, plus tight end Chris Herndon. Anderson moet echter wel laten zien dat hij meer kan dan slechts fungeren als deep threat en Enunwa moet vooral fit blijven. Met Le’Veon Bell haalden de Jets de grootst mogelijke versterking binnen voor hun running back positie. Hij biedt Darnold een target als rusher en receiver. Daarbij komt ook nog dat hij het blocken niet schuw is.
Verder is de offensive line versterkt ten opzichte van vorig seizoen. Center Spencer Long was een zwakke schakel en wordt verrassend genoeg vervangen door de ervaren Ryan Kalil, die na een loopbaan bij de Panthers met pensioen leek te gaan. De 34-jarige Kalil was de afgelopen jaren niet meer zo dominant als vroeger, maar is – wanneer fit – wel een upgrade. Daarnaast hebben de Jets zich versterkt met left guard Kelechi Osemele. De voormalig Oakland Raider moet het gestuntel van James Carpenter doen vergeten. Niettemin blijft de o-line een punt van onzekerheid voor New York.


DEFENSE


Als Darnold en Bell de sterren zijn van de offense, dan is defensive coordinator Gregg Williams dat voor de defense. De excentrieke voormalig interim-head coach van de Cleveland Browns nam eerder dit jaar het stokje over van Kacy Rodgers. Hij erft een defense die vorig seizoen als 25e eindigde in total yards tegen en dus serieuze verbeteringen vergt. Het grootste probleem? De Jets hebben geen elite pass rusher. Zowel Jordan Jenkins als Brandon Copeland komen niet in aanmerking voor die titel, laat staan rookie Jachai Polite.

De hoop van Williams zal gevestigd zijn op rookie Quinnen Williams om met veel druk de weg vrij te maken voor Leonard Williams. Helaas zal die focus op de quarterback echter voor niets zijn indien de secondary niet zijn mannetje staat. De New York Jets blonken vorig seizoen niet uit in pass coverage en ondanks het aantrekken van cornerback Brian Poole is deze positie niet significant verbeterd. Trumaine Johnson kwam in 2018 binnen als ster-cornerback, maar hij kon de verwachtingen tot dusverre niet waar maken. Saillant detail is het verleden dat Johnson heeft met Gregg Williams. Zij kennen elkaar van hun tijd bij de Los Angeles Rams. Wellicht kan Williams het vuur in Johnson weer aanwakkeren.
Ondanks onzekerheden in de edge rush en de secondary hebben de Jets op papier een betere defense dan vorig jaar. C.J. Mosley werd toegevoegd en safety Jamal Adams was vorig jaar al een lichtpuntje. Beide zijn daarnaast locker room guys en kunnen een positieve invloed hebben op hun teamgenoten. Dit kan vooral belangrijk zijn voor tweede ronde pick Jachai Polite. Met zijn wispelturige gedrag en teleurstellende combine optreden kan hij wel wat goede voorbeelden gebruiken.


CONCLUSIE


De Jets zijn overduidelijk bezig met het upgraden van hun roster en de begeleidende staf. In een divisie met de Patriots zullen ze voor nu nog spelen om de tweede plaats. In die strijd zullen de Buffalo Bills een geduchte concurrent zijn. Beide teams zijn aan het hervormen en dit seizoen moet uitwijzen wie op dit moment het verst gevorderd is. Het aantrekken van Le’Veon Bell riekt naar een win now filosofie, maar de rest van het roster sluit daar nog niet op aan. Quarterback Sam Darnold zal een beter seizoen op de mat leggen dan in 2019, maar de New York Jets gaan dit seizoen nog niet spelen om de play-offs.
VOORSPELLING: 8-8
Lees hier alle 32-in-32 artikelen!

Cover photo: Patrick Gorski/USA Today Sports

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Adjunct-hoofdredacteur en NFL-eindredacteur. Bij SportAmerika sinds 2017. Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen