Dutch Watch: Ozzie erg hot, Simmons weer in de lappenmand

Op deze plek kwamen we af en toe superlatieven tekort om de prestaties van Xander Bogaerts te beschrijven, maar afgelopen week zakten hij en z’n Red Sox door de ondergrens. De la met superlatieven trekken we dit keer open voor Ozzie Albies, want de kleine infielder van de Atlanta Braves tekende twee dagen op rij voor een 4-hit game. Dit gebeurde tegen de Minnesota Twins, waar Jonathan Schoop even niet meer zeker is van een plaats in de starting line-up.

Het was weer een typisch weekend voor Ozzie Albies. De kleine infielder van de Atlanta Braves rijgt de honkslagen aaneen, maar dat levert hem slechts sporadisch een RBI op. Op zijn positie heeft alleen Ketel Marte (141) in de NL meer hits dan de 137 van onze landgenoot. Vijf daarvan sloeg hij er vorige week tegen de Cincinnati Reds. In Minnesota drukte hij het gaspedaal nog wat verder in en was hij nog eens erg productief ook!
Voor Ozzie Albies en de Braves kon de serie tegen de Reds vorige week donderdag niet beter beginnen. De tweedehonkman kwam al in de eerste inning door met een single. Een homerun van Freddie Freeman zorgde ervoor dat Albies de thuisplaat passeerde. In die inning legde Atlanta de basis voor een 4-1 overwinning. Die kreeg een dag later geen vervolg, want dankzij een 5-2 win trokken de Reds de stand gelijk. Ozzie Albies was bedrijvig in de derde ontmoeting. Eerst was er z’n single in de eerste gevolgd door een stolen base. Dat trucje lukte hem in de derde opnieuw nadat hij met vier wijd op de honken kwam. Deze keer leverde het Albies een run op. Zijn eerste van twee in dit duel, dat met de nodige moeite gewonnen werd: 5-4. Zondag viel het kwartje de andere kant op. Albies was 1-for-5 in de met 6-4 verloren wedstrijd.

HIT ‘M ALL

Het bezoek aan Minneapolis werd een feest voor Ozzie Albies. Afgelopen maandag in de eerste wedstrijd tekende hij voor een RBI-single in de zevende inning en scoorde in diezelfde inning de gelijkmakende run: 3-3. Het hielp Atlanta niet aan de zege, want die ging met 5-3 naar de Twins. Het was de enige wedstrijd waarin Minny grip hadden op Albies. In de twee duels daarna was de kleine infielder 8-for-11 (!) en sloeg hij ook nog eens vier runs binnen. Zijn ploeggenoten volgden zijn voorbeeld. Atlanta versloeg de Twins met respectievelijk 12-7 en 11-7. Ozzie Albies begon deze serie met één 4-hit game in zijn loopbaan. Hij vertrok woensdag uit Minneapolis met drie 4-hit games. Met name in de rubber match was hij bij kans ongrijpbaar. Albies opende de score met z’n 16e homerun en voegde daar in de zesde inning een 17e aan toe.

Dat het dit seizoen niet goed gaat met de Boston Red Sox is een understatement. De titelverdediger kan de divisietitel al vergeten en verliest ook langzaam maar zeker het zicht op een wildcard. Xander Bogaerts was dit seizoen al vaak de uitzondering op de regel, maar ook hij kon het schip vorige week in de Bronx niet vlottrekken. Thuis tegen de Kansas City Royals kon het in principe alleen maar beter gaan.
Waar Xander Bogaerts vorige week nog geprezen werd, daar zijn we nu snel klaar als het over zijn aanvallende prestaties gaat. Die waren er namelijk niet in New York tegen de Yankees. Slechts één keer mocht de kortestop zich naar het eerste honk begeven. In z’n eerste slagbeurt tijdens deze serie kreeg Bogaerts vier wijd en werd vervolgens door JD Martinez binnengeslagen. Met 0-for-15 was het met recht pet aan slag, maar dit keer was hij bepaald geen uitzondering. De Red Sox kregen een pijnlijke sweep aan de broek en verloren dus vier keer van de aartsrivaal. Zaterdag, na de 9-2 nederlaag en de zesde verliespartij op rij, besloten de Red Sox een players-only meeting te houden. Het samenzijn leverde de club niets op, want Bogaerts en consorten verloren ook de overige twee duels in New York.

MY LOSING STREAK IS DONE

Tegen de matige Royals zou het toch wel beter gaan? Jawel, de Red Sox wonnen zowaar weer eens en riepen de losing streak een halt toe. Dat gebeurde al in de eerste wedstrijd. Acht wedstrijden op rij gingen verloren, maar maandag was er eindelijk weer eens een overwinning. Bogaerts zorgde voor de eerste run in de derde inning en z’n ploeg liet zien het scoren nog niet te zijn verleerd. De kortestop was 1-for-3 met een run, een hit en een RBI in dit met 7-5 gewonnen duel. Alex Cora hield onze landgenoot een dag later aan de kant. Machteloos zag Bogaerts toe hoe Boston opnieuw verloor: 6-2.
In de derde ontmoeting sloeg Bogey weer toe. Dankzij zijn RBI-double in de vijfde namen de Red Sox een 4-2 voorsprong. De Royals kwamen terug tot 4-4 en vanaf dat moment meldden Pluvius en de regen zich. Op 22 augustus maken de teams het af. Het restant van dit duel begint dan in de 10e inning.

In tegenstelling tot zijn ploeggenoten en de Yankees-fans kan Didi Gregorius niet terugkijken op een feestweekend. New York veegde thuis de vloer aan met de Boston Red Sox, maar Gregorius kreeg daar maar weinig van mee. De kortestop miste drie van de vier wedstrijden vanwege een handblessure. Deze liep hij op in de met 7-5 gewonnen wedstrijd tegen de Diamondbacks een paar dagen eerder. In de volgende serie tegen de Orioles was Gregorius weer gewoon een vaste waarde.
Woensdag 31 juli leek Gregorius al wat last van zijn hand te hebben tijdens de tweede wedstrijd tegen Arizona. Hij maakte de negen innings echter “gewoon” vol, maar toch kon hij vrijdag niet starten tegen de Red Sox. Vanaf de zijlijn keek Didi Gregorius toe hij z’n ploeggenoten de serie van vier openden met een 4-2 overwinning. Zijn vervanger Gleyber Torres was de gevierde man met een grand slam in de eerste inning. Zaterdag speelden de twee kemphanen een doubleheader, maar beide wedstrijden gingen aan Sir Didi voorbij. Met een 9-2 zege en een 6-4 zege werd het een succesvolle zaterdag voor de Yankees. Zondag maakte Gregorius zijn rentree en noteerde al in de eerste inning zijn eerste en enige hit. Z’n ploeggenoten lieten hem achter op de honken, maar er werd wel weer gewonnen: 7-4.

JOIN THE PARTY

De sweep tegen Boston kreeg een mooi vervolg in Baltimore. Dit keer mocht ook Didi Gregorius delen in de feestvreugde, want de kortestop kon “gewoon” drie keer starten. Met 4-for-15 (.267) zag het er aan slag niet slecht uit wat de geboren Amsterdammer liet zien. Hij startte de serie maandag met een single in de vijfde inning. Tot een run of RBI leidde het niet, maar desondanks wonnen de Yankees toch: 9-6. Die run kwam er wel in de tweede ontmoeting. In zijn tweede at-bat ging de bal, bij een 2-0 voorsprong, voor de achtste keer dit seizoen het stadion uit. Het was één van de zes homeruns die de Yankees sloegen op weg naar een 9-4 zege. Woensdag boekte het keurkorps van Aaron Boone de achtste zege op rij. Gregorius was 2-for-5 met twee runs. Met 14-2 hadden de arme Orioles opnieuw het nakijken.

Het was een productief weekendje voor de LA Dodgers. Manager Dave Roberts zag zijn manschappen drie van de vier wedstrijd winnen tegen de San Diego Padres. Het ging lang niet altijd even soepel, maar toch had Roberts de hulp van Kenley Jansen niet nodig. De Nederlandse closer bleef achter in de bullpen en zag onder meer starter Walker Buehler uitblinken. Tegen de bezoekende St. Louis Cardinals was de closer wel nodig. Jansen liet in de tweede wedstrijd zien dat er van enige roest in de arm geen sprake is.
In de eerste 40 wedstrijden van dit seizoen konden de San Diego Padres hun rivaal uit LA nog wel enigszins bijbenen. Manny Machado en consorten hadden daarna geen antwoord op de splijtende demarrage van de Dodgers en inmiddels is de achterstand in de divisie ruim 20 wedstrijden. Ook afgelopen weekend bleven de Padres gedesillusioneerd achter. De Dodgers wonnen drie van de vier wedstrijden, maar in geen enkel duel kwam Kenley Jansen in actie. De 4-1 voorsprong in de derde wedstrijd zou normaal gesproken een kolfje naar de hand van de closer zijn, maar starter Walker Buehler maakte dit karwei helemaal zelf af en boekte daarmee zijn 10e zege van het jaar.

BACK TO WORK

Tegen de Cardinals begonnen de Dodgers ook oppermachtig. De ploeg uit St. Louis werd met 8-0 van het veld gepoetst in de eerste wedstrijd, maar de tweede was stukken spannender. Met een 3-1 voorsprong op zak werd Kenley Jansen in de negende inning aan het werk gezet. Het was een week na zijn laatste optreden (in Denver tegen de Rockies), maar onze landgenoot had zijn draai al snel gevonden. Slechts vier pitches had hij nodig voor zijn eerste twee nullen. Catcher Andrew Kizner ging nog even de strijd aan en kwam na zes pitches zelfs door met een single. Jansen rekende vervolgens vakkundig af met Kolten Wong. Hij stelde niet alleen de 3-1 zege veilig, maar ook zijn 26e save van het seizoen. Jansen heeft 43.2 innings achter zijn naam staan en daarin was hij goed voor 58 strikeouts.

Het was best een lekker weekend voor Jurickson Profar. Niet dat de veelzijdige international de ene hit na de andere noteerde, maar hij sloeg wel zijn 15e homerun van het jaar en hij mocht twee keer starten tegen de St. Louis Cardinals. De Oakland Athletics bleven daarna even hangen in de NL Central, want in Chicago stonden de Cubs op hen te wachten.

NIEUWE MAAND, NIEUWE KANSEN

Profar was waarschijnlijk blij dat hij de kalender kon omslaan naar augustus. Aan het begin van de maand kwam ‘t vervelende bericht dat hij voortaan een rol als utility player kreeg en vervolgens bakte hij er aan slag niet veel meer van. In 48 slagbeurten kwam hij tot 9 hits en een slaggemiddelde van .188. Dit gemiddelde werd er tegen de Cardinals niet beter op. Profar was 1-for-8 aan slag, maar die ene hit was wel heel belangrijk voor de A’s. Oakland had zaterdag de eerste wedstrijd al met 8-3 gewonnen en zondag stond er een 2-1 voorsprong op het bord toen Profar in de zesde inning aan slag kwam. De tweede bal die hij kreeg van pitcher Adam Wainwright joeg hij de tribune in voor een 3-1 voorsprong. Het bleek de game-winning run, want het duel ging met 4-2 naar de A’s.


Met 15 homeruns in zijn koffer vertrok Profar met de A’s naar Chicago. De veelzijdige infielder mocht maandag in de eerste wedstrijd tegen de Cubs starten op het tweede honk en liet de tegenstander in de achtste inning nog even schrikken. Bij een 6-2 achterstand kwam Profar door met zijn 16e double van dit jaar. Met een homerun sloeg pinch hitter Nick Martini hem binnen, maar verder dan die 6-4 kwamen de A’s niet. In de achtste inning van Game 2 verving Profar Matt Chapman. Hij opende in de negende met een single en leek even later te scoren. Helaas voor Profar ging het mis op de thuisplaat, maar de Athletics hadden op dat moment al 11 runs gescoord. Na een 11-4 zege hoopten ze woensdag de serie te kunnen winnen. Met 10-1 bleken de Cubs echter een maatje te groot. Profar mocht starten en was 0-for-3.

De Minnesota Twins hadden afgelopen weekend geen enkele moeite met de Kansas City Royals. De koploper in de AL Central trakteerde de eigen fans op drie simpele overwinningen, maar helaas gingen die zeges grotendeels aan Jonathan Schoop voorbij. Ja, hij zat bij de selectie maar kwam slechts één keer in actie. De Twins kregen daarna de Atlanta Braves over de vloer en maakten van dichtbij mee dat zij niet de enige zijn die homeruns kunnen slaan.
De pas 22-jarige Luis Arraez debuteerde op 18 mei in de majors en kreeg vorige week twee keer de voorkeur op het tweede honk. Schoop zag zijn conculega in de eerste ontmoeting tegen de Royals een RBI noteren middels een ground out in de zevende inning. Zonder de Nederlander won Minnesota met 11-9. Met Arraez in het linksveld en Schoop op het tweede honk wonnen de Twins ook de tweede wedstrijd. De international noteerde een infield single en een run in de tweede inning en was 1-for-4. Met 11-3 werden de Royals volkomen kansloos gelaten. Zondag was het weer de beurt aan Arraez om plaats te nemen op het tweede honk. Schoop zag vanuit de dug-out zijn Venezolaanse ploeggenoot twee keer doorkomen met een hit. In de 3-0 zege nam Arraez 2 runs voor zijn rekening.

TWEEDE PLAN

In de serie tegen de Braves kreeg Schoop nogmaals de bevestiging dat Arraez voorlopig de voorkeur krijgt. De international werd in de eerste wedstrijd (5-3 winst) aan de kant gehouden en maakte dinsdag pas zijn opwachting in de zesde inning. Als vervanger van Marwin Gonzalez belandde hij via een walk op de honken, maar het bleef uiteindelijk zonder resultaat. De veelscorende Twins werden bestreden met eigen wapens: 7-12. In de derde wedstrijd mocht Jonathan Schoop starten op het tweede honk. De infielder was 1-for-4 met een run en maakte deel uit van een mooie triple play in de derde inning. Met de honken bezet sloeg Braves-catcher Tyler Flowers de bal op een presenteerblaadje naar derdehonkman Miguel Sano. Via Schoop en CJ Cron kwamen de Twins uit de inning. Ondanks deze mooie play moesten ze opnieuw buigen: 11-7.

Rond de ASG leken de Los Angeles Angels in een flow te zitten. De formatie van Brad Ausmus boekte mooie resultaten en kwam zelfs even op een mooi winning record van 54-50 te staan. Helaas ging die flow aan Andrelton Simmons voorbij. Hits waren er af en toe nog wel in juli (14 in 86 at-bats), maar RBIs bleven uit. Verder dan 7 kwam onze landgenoot niet. Ook de maand augustus is niet goed begonnen voor de kortestop. In mei en juni werd hij al geplaagd door een enkelblessure en diezelfde enkel speelt hem opnieuw parten. De organisatie zette hem vorig weekend op de 10-day injured list.

BACK TO IL

Zijn Angels speelden vorig weekend een serie van drie tegen de Detroit Tigers. Simmons gaf nog wel acte de présence in de eerste wedstrijd, maar met 0-for-3 hield dat niet over. LA ging voor de zesde keer in acht wedstrijden onderuit. Cleveland bleek met 7-3 te sterk. Op zaterdag 3 augustus ging het mis voor onze landgenoot. Voorafgaand aan de wedstrijd sloeg Simmons in de batting cage wat ballen, maar daarbij raakte hij geblesseerd aan zijn linkerenkel. Diezelfde enkel hield hem eerder dit seizoen ook al weken aan de kant, maar de aard van de blessure lijkt dit keer anders. Wanneer Simmons weer op het veld staat, is nog niet bekend.
David Fletcher nam, net als in mei en juni, de honneurs waar op kortestop. De vervanger van Simmons kon niet imponeren tegen de Indians, maar dat gold voor meer Angels. Zonder hun Nederlandse kortestop werd drie keer verloren van Cleveland. Op bezoek bij de Cincinnati Reds was er ook geen reden tot juichen. Beide wedstrijden in dit tweeluik gingen naar de thuisploeg waardoor de Halos augustus begonnen met een record van 0-5.

Cover Photo: Sean M. Haffey/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen